Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Leváltották Nagy Lászlót

Indoklás nélkül leváltották tegnap Nagy Lászlót, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatóját, de év végéig még a parkban marad – tanácsadóként. A taggyűlés előtte határozatban is elismerte, jól dolgozik.
Nagy László a taggyűlésen. Felállították az igazgatói székből. Fotó: Frank Yvette
Indoklás nélkül leváltották tegnap Nagy Lászlót, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatóját, de év végéig még a parkban marad – tanácsadóként. A taggyűlés előtte határozatban is elismerte, jól dolgozik. Azonnal megválasztották öt évre új igazgatónak az ópusztaszeri Horváth Gábort – aki reggel még úgy indult el otthonról, hogy az iskolába megy, tanítani.

Az emlékpark főépületében tegnap délelőtt Nagy László igazgató erős baritonja hallatszott ki a folyosóra, ahogy köszöntötte a tulajdonosok képviselőit. A taggyűlés – melyet Magyar Anna, a többségi tulajdonos megyei közgyűlés elnöke vezetett – előbb az igazgató beszámolóját tárgyalta meg. A legtöbb jelenlévő támogatásáról biztosította a vezetést: így Nagy László Gábor, az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízottja, Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, és Alakszainé dr. Oláh Annamária, a Magyarok Világszövetségének elnökségi tagja is.

Az ügyvezető igazgató személyéről zárt ülésen tárgyaltak. A teremből az újságírókkal együtt jött ki egy bársonyinges fiatal férfi, aki fel és alá sétált a folyosón. Úgy látszott, ő lesz Nagy László utódja, ezért megkértük, hadd készüljön róla egy fotó. Ő szabadkozott, azt mondta, reggel, amikor eljött otthonról, az iskolába indult, és nem ide, most nem szeretné, ha lefotóznánk. Egyelőre nyilatkozni sem kívánt, azt viszont megtudtuk, hogy régész végzettségű, dolgozott is ásatáson, Ópusztaszeren él. Ő Horváth Gábor, akit hamarosan behívtak egy rövid időre, majd kijött hozzá a folyosóra Nagy László, és gratulált neki.

Horváth Gábor kinevezett igazgató
A zárt taggyűlésen – nem megerősített információink szerint – a 9 tagból 2 szavazott Nagy László leváltása mellett: ennyi épp elég is volt a döntéshez. A megyei önkormányzaton kívül Ópusztaszer önkormányzata is így foglalt állást – miután Nagy nyilvánvalóvá tette: a többségi tulajdonos támogatása nélkül nem szeretne igazgató maradni.

– Érdemeim elismerése mellett, közös megegyezéssel fölálltam az igazgatói székből. Többet erről nem kívánok mondani – mondta végül lapunk kérdésére az ötvennyolc éves Nagy László. Mosolyogni is próbált, de ez nem sikerült neki.

– Elképesztő, ami itt most történt – mondta lapunknak Solymos László szegedi alpolgármester. – Felháborító, hogy indoklás nélkül váltották le Nagy László igazgatót, miután két határozatban is elismerte a taggyűlés, hogy eddigi munkája sikeres volt. Felháborító, hogy a legtöbb tulajdonos kérését figyelmen kívül hagyva olyan döntés született, hogy nem pályáztatjuk meg az állást: megválasztottak egy ekkora vagyon igazgatására egy fiatal tanárt, akinek még nincs koncepciója, sem muzeológusi, cégvezetői tapasztalata.

– A döntés megszületett, van egy új ügyvezető igazgatója a parknak Horváth Gábor személyében, ő fogja irányítani a következő öt évben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot, remélhetőleg mindenki megelégedésére – mondta lapunknak Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke.

Kozma: A közgyűlés erről nem tárgyalt

Kozma József, a megyei közgyűlés MSZP–SZDSZ frakciójának vezetője a történtekkel kapcsolatban azt közölte lapunkkal, hogy Magyar Anna elnök ezt a személyi változást nem tárgyalta meg a megyei közgyűléssel. „Ilyen módon a fideszes elnök a saját feje után ment, amikor egy közbizalmat élvező, tekintélyes ember eltávolításához nyújtott segítséget. Vagy másnak az instrukcióit követte – a közgyűlését biztosan nem" – hangoztatta Kozma.

A kérdésre, hogyan szűnik meg az eddigi igazgató megbízatása, azt mondta, technikai részletekkel nem untatná lapunkat. A lényeg az, hogy mostantól az új ügyvezető igazgató lép hivatalba, az eddigi vezető december 31-éig szerződéssel itt marad szakértőként, hogy biztosítsa az átmenetet és a folyamatosságot. Ugyanakkor új szemléletre is szükség van: a többségi tulajdonos szeretné fejleszteni a park idegenforgalmi tevékenységét. Mindenképp lépni kell, mivel csökken a látogatók száma.
Megkérdeztük Magyar Annától, miért kellett mennie Nagy Lászlónak, ha egyszer elégedettek voltak a munkájával.

– Nem szeretnék belemenni az igazgató úrral kapcsolatos kérdésekbe: megszületett a közös megegyezés, és ezt korrekt módon szeretnénk végrehajtani. Személyi változások történnek, ilyen az élet, nincs senki bebetonozva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borral is emlékeznek a népszerű basszistára

Gregor József nemcsak igazi borszakértő volt, hanem külföldön is szívesen keltette jó hírét a magyar… Tovább olvasom