Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Levegőben lóg az új klinikai tömb sorsa

Szeged - Szeptember elejére várták az egyetemi vezetők, de még október végén sincs eredménye az új klinikai tömbbel kapcsolatos pályázatnak. A kiíró nem tud, a bíráló nem mondhat semmit arról, mikorra várható egyáltalán döntés. Közben az egyetem döntés híján is kiírta az épület tervpályázatát.
Bár már négy hónapja benyújtotta ezeroldalas pályázatát a Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által kiírt „Infrastruktúra-fejlesztés támogatása az egészségpólusokban" nevű tenderre, arról a mai napig nem született döntés. Az összesen 75 milliárd forint keretösszegű pályázat uniós és költségvetési forrásaiból tervezik felépíteni a szegedi új klinikai tömböt. A kétfordulós pályázatban a beruházási költség 90 százaléka nyerhető el, 10 százalék az önrész.

A tenderen a vidéki orvosegyetemek és régiónként a legnagyobb aktív fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező súlyponti kórházak indulhattak július elsejéig. Intézményenként legföljebb 11,1 milliárd forintot igényelhettek. Az NFÜ honlapjáról kiderül: a határidőig összesen kilenc pályázat érkezett, az általuk igényelt támogatás összege pedig közel 100 milliárd forint – azaz 30 százalékkal több, mint a meghirdetett forrás.

Ide épülne majd az új intézmény, amelyet először 2000 ágyasra álmodtak Fotó: Segesvári Csaba
Ide épülne majd az új intézmény, amelyet először 2000 ágyasra álmodtak
Fotó: Segesvári Csaba

Az NFÜ ügyintézője csupán arról tudott beszámolni, amit magunk is látunk: sajnos nincs még meg az első forduló eredménye, de nem is tudják, mikorra várható. A pályázati döntést a tenderben közreműködő szervezet, a Strukturális Alapok Programiroda (SAP) hozza meg – az NFÜ csak jóváhagyja azt. A SAP-nál viszont csak annyit voltak hajlandóak elárulni: a pályázatok tartalmi értékelése folyamatban van. Jogszabályra hivatkozva semmilyen más információt nem adtak – arra sem válaszoltak, mikorra várható döntés, illetve egyáltalán felállt-e már a bírálóbizottság. Igaz, a kiírásban sincs semmiféle határidő a döntésre vonatkozóan. Abban csak annyi szerepel: az elnyert összegből 2012 végére kell megvalósítani a pályázatban szereplő beruházást.

Pál Attilának, a szegedi klinikai központ elnökének sincsenek információi az elbírálás várható időpontjával kapcsolatban. Az elnök – nem hivatalos értesülései alapján – maga is szeptember elejére várta a döntést és annak bejelentését. Nem tudja, mi állhat a halogatás hátterében, de igencsak sürgető lenne megismerni az eredményeket. Ennek egyik oka, hogy az SZTE-nek szeptember végén pályázati döntés hiányában is ki kellett írnia az új klinikai tömb építészeti tervpályázatát, különben kifutnának a kivitelezés 2012-es határidejéből. A december 5-én záruló tervpályázat módosításának vagy visszavonásának határideje viszont már másfél hete lejárt. Így ha netán mégsem kapná meg az igényelt támogatást a pályázat, a terveztetés több tízmilliós tétele kidobott pénzzé válhat.

A terv

Az új klinika épületével közös, 365 aktív és 34 intenzív ágy befogadására alkalmas új épületben kapna helyet a tervek szerint a sürgősségi ellátás,
a manuális, sebészeti szakmák többsége és az invazív belgyógyászat.
Az egybefüggő úgynevezett magkórházban működik majd a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai blokk, a központi műtőblokk és sterilizáló összesen 14 műtővel, és több kezelőlabor. Az új épülettömbben kardiológiai, invazív kardiológiai, általános belgyógyászati, hematológiai, általános, szív-, tüdő-, mellkas- és érsebészeti, transzplantációs és a szeptikus részlegen gyógyítanák a betegeket, akik jellemzően kétágyas szobákba kerülnének. Az épületben működne 21 szakambulancia is.

Olvasóink írták

 • 14. Ellenzéki 2008. október 29. 17:31
  „Már itt sem lehet nyugton az ember a Botka fizetett hazudozójától . Logritmustól?
  Aki nem más mint a korábbi nick nevén - Dovi - "szereplő fizetett hazudozó!”
 • 13. lilik 2008. október 29. 16:13
  „Komcsik! Nézzetek már utána mit ígért Botka Bigfoot Elvtárs a választások előtt! 2000 ágyas klinikai tömb, KETTŐ új Tisza-híd, Biopolisz város!”
 • 12. Logaritmus 2008. október 29. 15:58
  „LukSzusz, mi lenne ha épkézláb és reális érvekkel tűzdelnéd tele a mondataidat a nagy hülyeségek puffogtatása helyett? VIcces amiket írsz, egy Jobbik tüntetés hátsó sorában még talán komolyan is venné valaki a dünnyögésedet.”
 • 11. LukSzusz 2008. október 29. 15:39
  „Kedves Botka nyalók,maszoposok,hazugok.Az a baj hogy hülyének nézitek a nem veletek tapsolókat,a 4.-eske is ilyen seggnyaló,fél hogy ha nem éljenez Botka hazug bandájának őt is felkötik mint Rajkot.”
 • 10. cyt 2008. október 29. 12:31
  „Igen, ime így működik az igazi, mai magyar tervezés a gyakorlatban. Pancserektől nem is lehet ennél jobbat elvárni. Kontraszelekcióval összepakolt pártvezetéssel nem is lehet országot vezetni. Ahhoz legitimitás, szakmai tudás, egészséges nacionalizmus, és feddhetetlen erkölcsök kellenének - minimum valahogy úgy, ahogyan a legtöbb nyugat-európai országban. No de ezek a dolgok ma hiánycikkek a magyar országvezetésben.”
 • 9. Ész nélkül és ésszel 2008. október 29. 10:58
  „Nem az a kérdés, hogy lesz vagy nem lesz 2000 vagy 50 ágyas szárny, hanem hogy:
  1) egyáltalán van -e rá szükség?
  2) ha felépül valami ilyesmi, van -e pénz azt működtetni?

  Nem vagyok szakember, és szerencsére beteg is csak ritkán van a családban de a tapasztalatom az, hogy 2000 ágyas (az hatalmas!!!) épületre nem igazán van szükség, és jobb ha most korrigálják az elképzeléseket, mintha mégis felépítik EU-s vagy állami pénzből viszont a rezsire, személyzetre fordítandó kiadások miatt fejre áll a szegedi egészségügy büdzséje!!!

  Most ez jó alkalom a Fidesznek arra, hogy megint kekeckedjen és félig-meddig igazuk is van mert kár bejelenteni valamit ami még nem is annyira biztos...viszont ennél már sokkal butább dolog kitartani a végsőkig valami mellett ami pazarlás és felesleges.”
 • 8. BGD 2008. október 29. 10:26
  „bOTKA apán nem ezt igérte!

  Valami 2000 ágyas klinikáról + sok munkahelyről beszélt(dicsekedett) annó...

  most HA LESZ 150 ágyas akkor örülünk mint majom a farkának...?!

  Sebaj, kell még egypár TESCO oszt lesz jó kis munkahely!

  SEBAJ BOTKA, EZEKET A DOLGOKAT NEM FELEDI A NÉP!”
 • 7. joy 2008. október 29. 08:23
  „Az igazi hungaricum:
  Káromörvendés, hamisítás, gyalázkodás, rosszakarat.”
 • 6. joy 2008. október 29. 08:21
  „Büro krácia az élet megrontója.”
 • 5. che 2008. október 29. 06:59
  „A "nagy" krízis helyzet amiben most (állítják) van az EU azt a következtetést engedi levonni hogy nincs pénz a terv kivitelezésére, főleg hogy ennyi plusz költséggel jár maga a tervezés is ! Miért kell egy pályázat benyújtására ,elbírálására, felhasználására KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET ???”
 • 4. Ez a hungaricum nem a pick szalámi! 2008. október 29. 06:43
  „Lukszusz te se hőbörögj mert Baltha arcú apukád idején sem volt jobb a helyzet,ami ugye nem jelenti azt,hogy meg kellene elégedni azzal ami van! Na vissza cikkhez persze senki nem tud semmit és megint kisebb és kisebb ez az izé, sztem építsünk űrállomást!”
 • 3. LukSzusz 2008. október 29. 06:28
  „Botka és híres társulata,"Tiszta röhejesek vagytok",ekkora hazug bandát Szőke kapitánnyal az élen még nem látott Szeged.Szerintem ami megvalósul,egy kimustrált katonai sátor,rajta UN.felirattal,benne a lábadozó Horn elvtivel.”
 • 2. sevenof9 2008. október 29. 04:44
  „nem ertek valamit. kozgazdasagilag a legolcsobb megoldas a magyar ember zero gyogyitasa. ugyanis minden egyes alompolgar helyere - a gyogyitasanak koltsegenek toredekeert - egy darab kinai rabszolga importalhato. Igy a gyogyitas kimenetele 100%-os, az amugy is rabszolgamunkara felvettek egy rizsfogyaszto gepet,nem kell kolteni csak max a koporsora.”
 • 1. marad 2008. október 29. 04:33
  „A visszaszámlálás magyarosan elkezdődött.2000,1000,200=zéro
  Nincs veszve semmi !Gyógyszálló vagy űzletközpont épithető az épitésre szánt telekrész helyén.Ennek a levezetésére van gyakorlat az önkormányzati vezetésnek.2012-ig még sok is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tuják miatt háborgó lakók

Szeged - Hétfő este kezdte el tövestől kiforgatni a szegedi Diófa vendéglővel szemben lévő… Tovább olvasom