Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Levonult az ár, építhetik az M43-as Tisza-hídját

Szeged, Algyő - Két hónapig állt a munka a Móra Ferenc nevét viselő új tiszai átkelő mederhídjánál, az M43-as autópálya 2. szakaszán. Szerda óta takarítanak, csütörtöktől már betonoznak, de csak éjszaka: 35 fok felett ugyanis nem szabad. A hídból még 90 méter hiányzik, szeptember végére ér össze.
Egy hónappal ezelőtt csaknem 3 méter magas víz állt az M43-as új Tisza-hídjának lábánál. A hídépítők csónakkal vitték be fotósunkat a folyó közepére, a mederhídhoz, hogy lefényképezhesse: nem lehet dolgozni. Akkor csak az ártéri híd töltésről elérhető részét építhették a munkások.
Az elmúlt héten apadt annyit a Tisza, hogy a Hídépítő Zrt. hozzáfoghatott a visszaköltözéshez: az iszap és a szemét eltakarításához, a berendezések, gépek, daruk, konténerek visszaszállításához. Az otthagyott acélelemeket például 10 centis hordalék borította, ezeket gépekkel tisztították meg. Újra összeállították a bárkahidat is, hogy két part között meglegyen az összeköttetés.

– Két hónapig állt az építkezés a folyó közepén, a 370 méter hosszú mederhídon – mondta Lakatos István építésvezető. – Az embereknek most egyszerre kellett hozzálátniuk a helyreállításhoz és a szerkezetépítéshez. Szeretnénk, hogy még ebben az évben elinduljon a hídon a forgalom.

A mederhídon csütörtökön elkezdődött a betonozás, amit ebben a hőségben csak éjszaka végezhetnek el: 35 fokos hőmérséklet felett nem szabad ugyanis betonozni. – 24 órázunk, váltott műszakban próbáljuk utolérni magunkat – magyarázta tovább az építésvezető. – Egyelőre mintegy 150-en dolgoznak – a technológiai sorrend ennyi embernek ad munkát –, a jövő héttől azonban már 200-an leszünk.
A mederhíd a mérleg elve alapján épül, ahogy a szakzsargon mondja, zömönként: a meder és az ártér felől egyszerre egy-egy zöm készül el, és így lesz mindig 5–5 méterrel hosszabb a hídszerkezet. Egy zömpár beépítése általában 11 napig tart.

Két hónapig állt az építkezés a folyó közepén, a 370 méter hosszú mederhídon. Fotó: Veréb Simon
Két hónapig állt az építkezés a folyó közepén, a 370 méter hosszú mederhídon.
Fotó: Veréb Simon

Még 9 zömpárt kell beépíteni, hogy összeérjen a híd – azaz 90 méter hiányzik. Mikorra lesz kész a nagy mű? Megtudtuk: ha az időjárás nem szól közbe, a „parti zárás" szeptember elején várható, a mederhídé pedig szeptember végén. Utána a szabadon vezetett kábeleket feszítik meg, szigetelik a pályalemezeket, lerakják a védőaszfaltot, elkezdik a szegélyépítéseket, felszerelik a korlátokat, s legutoljára viszik fel a hídra a hengerelt aszfaltot.

M43-as sztráda: nem tudni, mikor adják át
A rendkívüli időjárás és a Szeviép Zrt. fizetésképtelensége miatt az M43-as sztráda 2. szakaszának kivitelezője, a Tisza M43 konzorcium arra kérte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t, hogy módosítsa az augusztus 31-i átadási határidőt. A kérelmet jelenleg a beruházás mérnöke vizsgálja és tesz javaslatot az új időpontra. Amíg erről nincs döntés, változatlanul augusztus vége a befejezés hivatalos dátuma.

Négyszer költöztek

Az árvízből kijutott az építőknek: a Hídépítő Zrt. emberei az évet azzal kezdték, hogy január 5-éig kiürítették az ártéri építési területet, a gépeket, eszközöket, anyagokat, konténereket uszályokra, valamint az elkészült hídszakaszra és a szegedi telepre hordták. Akkor egy teljes hónapig állt a munka. Másodszor márciusban menekültek a Tisza elől, pünkösdkor pedig harmadik alkalommal pakoltak össze. Ezt megelőzően 2009 végén is volt egy kivonulás.

Olvasóink írták

 • 8. Sportplusz 2010. július 18. 11:55
  „majd botka ezt is tönkre vágja”
 • 7. Onuk 2010. július 18. 07:07
  „Ha 2010. december 31-ig elkészül az M43-as az 5-ös úttól - Makóig és rendesen lehet rajta közlekedni, akkor én MEGESZEM a téli sapkámat a híd közepén !!!”
 • 6. h65535 2010. július 17. 22:51
  „Monnyon le a király!”
 • 5. deszkás 2010. július 17. 12:14
  „Én is igy bölcselkednék. Klimás szobából.”
 • 4. nobody 2010. július 17. 11:58
  „mondjon le”
 • 3. csakegyalampolgar 2010. július 17. 11:55
  „aztán meg majd meleg lesz, ezért nem lehet "dolgozni"”
 • 2. Mengele 2010. július 17. 08:56
  „Orbán a hibás!!”
 • 1. koxos 2010. július 17. 08:45
  „fogd a Tiszára”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtaláltuk a Tiszába ugráló fiatalokat

Honlapunkon jelent meg néhány fiatalról egy videó, amint a megáradt Tiszába ugrálnak, látványos szaltó mozdulatokkal. Azóta az országos média is felfigyelt az ügyre, sok támadás érte a fiúkat. Tovább olvasom