Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Lezárják a várakozó parkolót a dorozsmai nagybanin

Szeged-Kiskundorozsma - A jövő hét második felében kezdik el a dorozsmai nagybani piac úgynevezett várakozó parkolójának felújítását. Új nyitva tartás, új forgalmi rend lesz érvényben, várhatóan november végéig.
Jó szervezésre, a dorozsmaiak, a termelők és a kereskedők türelmére lesz szükség ahhoz, hogy zökkenők nélkül vészelje át a nagybani piac a várakozó parkoló felújítását. A jelenlegi salakos placcot ugyanis lebetonozzák: a munkálatok a jövő hét második felében kezdődnek és várhatóan 2 hónapig tartanak. Ezen belül is 28 napot vehet igénybe, hogy a beton megkössön.

– Eleinte azt gondoltuk, a felújítás idején a parkoló kétharmadát használni tudjuk – mondta Pap Róbert, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezető igazgatója. – Aztán kiderült: egyben rakják le a csapadékelvezető csatornát, és egyszerre öntik majd ki betonnal az egész területet. Azért, hogy zökkenőmentesen átvészeljük ezt a nehéz időszakot, a lakosság türelmét kérem.

Ráfér a felújítás a parkolóra. Fotó: Karnok Csaba
Ráfér a felújítás a parkolóra.
Fotó: Karnok Csaba

A piacvezetés megtervezte a nagybani új működésének rendjét: a belépők a jelenlegi kiléptető kapunál, a Negyvennyolcas utcáról hajthatnak be a piacra, majd a raktárbérlők hátsó kiszolgáló útján haladva annak végénél megfordulnak, és előrejönnek, hogy sorban beparkolhassanak. Mivel erre a területre nem engedik be a bérleteseket és a pozíciósokat, őket arra kérik, ne jöjjenek korábban. – Ha a nyitásnál korábban érkeznek, csak az utcán tudnának várakozni, de ott nem férnek el – figyelmeztetett Pap Róbert.

A nyitva tartás is változik az építkezés miatt: azért, hogy a lakókat a legkevésbé zavarják, a tervek szerint hajnali 4-kor nyitnak, és 19 órakor zárnak. Ha így lesz, a bérletesek, pozíciósok már 3-kor bemehetnek a piac területére. A szervezők arra számítanak, hogy mire elindul az élet, és az emberek 6 óra körül munkába indulnak, a piacozók már a kerítésen belül állnak. Kifelé a jelenlegi vészkijáraton, a Kettőshatári úton hagyják el a termelők és kereskedők a placcot. Itt biztosan nem lesz torlódás, hiszen az autók egyenként lépnek ki a kapun.

Temesvár+Szeged=1 millió euró
Közös uniós pályázat keretében fejlesztik a temesvári és a szegedi nagybani piacokat több mint egymillió eurós támogatásból. A 2011-ben elnyert projekt keretében Kiskundorozsmán a piac közel 8000 négyzetméteres parkolóját újítják fel. A „magyar oldal" összes beruházásának összköltsége 576 ezer euró, mintegy 170 millió forint, aminek 95 százaléka uniós támogatás. A projektvezető a temesvári önkormányzat, míg Szeged városa projektpartner.

Olvasóink írták

  • 1. getno 2012. szeptember 23. 09:09
    „Az eltelt 20 év folyamán, elszenvedett ezernyi problémákat hozó nagybani zöldség és gyümölcspiac tovább keseríti indokolatlanul, szakmaiatlan, dilettáns rendelkezéseivel az itt élő lakosságot! Dől a lé! Ez a fontos, most biztos megint jól jár valaki, vagy valakik, de a zajfal, ami 1992 óta esedékes, csak nem akar felépülni. A város, aki felelős, minden egyes állampolgár környezetkárosító hatásoktól való megvédéséért, itt nem veszi figyelembe az Unió által is előírt, környezetvédelmi követelményeket. Súlyosan megsérti azokat! A következőkről van szó, imádkozunk a porszennyezettség miatt, fújjon a szél nyugat felé. A porszennyezettség sokszorosa a megengedett értékeknek. A fényszennyezés a második amit megemlítenék, sokszorosa a megengedettnek, persze, mivel állítható fényerősséget hoztak létre, tetszés szerint nem bizonyítható. (SICC)) Zajszennyezés, méricskéltek már, meg is állapították, hogy túl zajos, mondták, és aztán semmi. Az itt létrehozott nagybani piac területén több mint száz fát, a biztonsági őrök, és az ide telepített autós moziba látogató közönség maradéktalanul elintézte, három fa maradt. Törvény írja elő ezeknek a pótlását. Gázkamrában érezzük magunkat, a sok benzin és gázolajfüst miatt. Miközben az Unió egyre nagyobb súlyt fektet a zöldövezeti lakóterületek megvédésére, itt épp a fordítottja történik! Baromság lenne, és hinni abban, hogy itt valaha is érvényt szereznek az Unió által előírt követelményeknek! A közbiztonságról, az én életveszélyes sérülésem a bizonyíték arra, hogy a rendőrség mindent eltussol, ami a piaccal kapcsolatos, a piac előnyére, nem riadnak vissza a lopástól sem, eltüntetik a bizonyítékokat is. Hiszen a rendőrség, túlnyomó részt nincs jelen, a piac működésénél, és mindenben támogatja. Minden éjszaka bokorban alszunk, a piaccal idetelepült az alvilág is! Senki nem véd meg bennünket. A cikk által közölt nyitvatartási és közlekedési helyzet miatt, újra elszabadul a pokol! A nyáron lett volna idő erre! Káosz, vizelés, nagydolgukat végző emberek, az utcán árulás, a maffia jelenléte. Nemzetközi pöcegödröt csinálnak ismét a lakóhelyünkből! Dől a lé! Ez a lényeg! Milliárdok zsebből, zsebbe! Ki tudja meddig élünk, és egyszer csak eltűnünk! Én már gondolkodtam abban, mivel a városnak óriási haszna van a piacból, és mindenható, dózerolják el, a piac körül lévő házsorokat, és ültessenek erdőt, bokrot a helyére, még így is megérné! Miért ne! Hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnöskisváros-lista: nem kell szégyenkeznünk

Közzétette a magyarországi városok bűnügyi fertőzöttségét a HVG hetilap. A 304-es listán – amely nem tartalmazza a megyei jogú városokat – nem szerepelnek rossz helyen a Csongrád megyei települések. Tovább olvasom