Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Lezárták a Kárász egyetlen átjáróházát

Szeged - Lelakatolt rácsos kapuval zárták le a szegedi Kárász utca régóta használt egyetlen átjáróházát. A Fekete Sas utcaiakat állítólag zavarta az átmenő forgalom, a Kárász utca felőli boltosok a bevételkiesésre panaszkodnak.
Üde színfoltjai a szegedi belvárosnak az igényesen rendbe hozott, és a nagyközönségnek is nyitott belső udvarok, átjáróházak. A Klauzál térről megközelíthető Wagner udvar, vagy a Tisza Lajos körút–Kiss Ernő utca–Fekete Sas utca közrefogta parkos sziget látványosságnak sem utolsó. Ilyen átjáróház a korzón egyedül a Fekete Sas utca 22., Kárász utca 5. és a Nagy Jenő utca határolta tömb volt. A Fekete Sas utcai U ház irányából az ottani jogi kari és gazdaságtudományi kari tanszékek hallgatói és a járókelők is könnyedén átruccanhattak a korzóra.

Ezt az egérutat vágta el az a lelakatolt ajtó, ami ellen a Kárász utcai önkormányzati bérház üzletei panaszt tettek. Az udvari szexboltot működtető Kisfaludiné Koncz Emese az átmenő forgalomra számított, amikor a két háztömb határán nyitott üzletet. Azt mondja, amióta lezárták az utat, jelentősen megcsappant a forgalma. Szakács Tibor, a szomszédos Afrika Café üzletvezetője is erre panaszkodik, most vált meg alkalmazottjától a gyér forgalom miatt. A kezelő IKV nem kapott értesítést a rácsról, de őket nem zavarja. Megnéztük, a Fekete Sas utcai társasházon az egyetem és a magántulajdonosok osztoznak. Az üzletek dolgozói egy első emeleten lakó asszonyhoz irányítottak. Ajtót nem nyitott, kaputelefonon keresztül azt mondta, „nem a társasház, hanem minden lakó" döntött a lezárásról, de erről nem akart megállapodást mutatni. Azzal indokolt, hogy bosszantotta őket a rengeteg átjáró ember.

 
Most már a rács miatt is pang az átjáróház üzleteinek forgalma – mutatja az egyik bolt eladója. Fotó: Veréb Simon
Most már a rács miatt is pang az átjáróház üzleteinek forgalma – mutatja az egyik bolt eladója.
Fotó: Veréb Simon

Ha ez volt a probléma, az a Fekete Sas utcai oldalon biztos megmarad ezután is, mert náluk maradtak az egyetemi bejáratok, és továbbra is tárva-nyitva a belső udvar a Nagy Jenő és a Fekete Sas utca felől.

Közgyűlés dönthet. Az önkormányzat és cégei konkrét ügyben nem tájékoztathatják a sajtót. A részletek ismeretében Vörösné dr. Árgyusi Magdolna ügyvéd elmondta, ilyen – a szokásjog alapján régóta – átjáróház használata két háztömböt érint, ezért mind a két társasháznak a beleegyezése szükséges a kerítés felszereléséhez, különben aki enélkül rekeszti ki a másikat a közös használatból, szabálysértést követ el, és ellene birtokháborítás miatt bejelentést lehet tenni az önkormányzatnál.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. papucsos 2010. május 16. 15:56
  „Hosszú évekig a lakókat sem zavarta...Most méé....Tán félnek?”
 • 40. papucsos 2010. május 16. 15:52
  „moderálva”
 • 39. klj_54 2010. május 15. 07:30
  „39. hozzászólás mentelmi-jog 2010.05.14. 23:57
  Az őrült oroszlános emlélkmű (?)-nek állj háttal és menj be a kapun a Klauzál téren. Ha jól emlékezem, akkor Zsótér ház ahol be tudol menni, ami anno decibel nagygazda háza volt.
  Kígyó utca felől (Nagy Jenő utca szemben) is be lehet menni, mert ez egy hármas összeköttetés, volt idáig.”
 • 38. asztenoszsz 2010. május 15. 05:35
  „Nagyon kell ugye a szexbolt....?”
 • 37. mentelmi-jog 2010. május 14. 23:57
  „Igen, hol a fenébe van is ez? (Térképen próbáltam megkeresni, de sehogy sem állt össze a kép, a Nagy Jenő utcának például semmi köze a Kárász utcához, nem határol olyan tömböt ami valahogy is határos a Kárász utcával).”
 • 36. Titanilla 2010. május 14. 19:05
  „Én a 60-as évek elején dolgoztam az U házban, én is ott jártamkeresztül, meg még nagyon sokan soha nem volt probléma. Szerintem valami protekciós találta ki hogyzárják le.”
 • 35. klj_54 2010. május 14. 18:17
  „35. hozzászólás Jericho 2010.05.14. 16:20
  1968 ban végeztem ott a "B"-ben.”
 • 34. Ferrer 2010. május 14. 17:32
  „Ez hol van pontosan??
  Sose vettem még észre ezt az átjárót, lol.”
 • 33. Jericho 2010. május 14. 16:20
  „Jaj, de régen is volt... Mi a Palánkban laktunk és a Guttenberg utcai (azóta sajnos már megszűnt) általános iskolába jártunk. A húgommal reggelente azon az átjáróházon át mentünk a suliba. Soha senki nem szólt, hogy miért használjuk azt a rövidebb utat. Azt gondolom, hogy akkoriban talán kevesebb rosszindulatú ember lakott abban az udvarban, mint most. Mert ez a lépés semmi másnak nem tudható be, csak az emberi butaság magas szinten való megnyilvánulásának. Ilyen lépések után az ember csak a fejét csóválva állapíthatja meg, hogy a világ állatkertjének már megint nyitva maradt az ajtaja.”
 • 32. Túróvarázs 2010. május 14. 14:19
  „Pár csepp pillanatragasztó a zárba és akkor MINDENKI mehetne körbe. A lakók is.
  Akkor már nem lenne olyan vicces, ugye?
  Fejlettebb nagyvárosokban már sehol sem laknak a központban, mert ott mindig zajlik az élet. Zaj van, nyüzsgés és forgalom.
  Üzletek, turisták, szórakozók. Ez van. Ha ez nem elfogadható, akkor költözni kell.
  Minden háznak átjárhatónak kellene lennie, 8amelyik alkalmas rá) mert akkor a Kárásszal párhuzamos utcák (Kelemen, Oskola Feketesas, Tisza Lajos) forgalma is nagyobb lenne. Nem a Plázában kellene nézelődni, hanem a hangulatos és gyönyörű belvárosunkban.
  Sajnálom a lakókat, ha zavarja őket, de a város fejlődése nem állhat meg néhány tucat ember kényelme miatt.
  Inkább az autóforgalmat kellene megtiltani a kiskörúton belül.
  Sajnálom ez van.”
 • 31. klj_54 2010. május 14. 13:49
  „Szolgalmi jogot sért a társasház.”
 • 30. jq 2010. május 14. 13:22
  „Írás előtt erősen javallott a Helyesírási szótár tanulmányozása, pl. az áru szó helyes írásmódjának megismerése céljából.”
 • 29. Dudu55 2010. május 14. 13:13
  „Egyébként ez csak egy MŰBALHÉ. Tudnák mondani a környékünkön néhány olyan házat, amely úgy is épült, mint átjáróház, láss csodát, mindkét kapuja zárva van.
  Azt is elmondom, hogy a hökösök igényt tartanának az átjáróra, egy újabb helyiség(iroda) kialakítására. Ez már beszélgetés szintjén elhangzott. Most akkor hogy is állunk? Ha visszaállítanák az eredeti állapotot, akkor ott nem lenne átjáró. Na erről is csak ennyit.....!

  Ha szükséges, még írok......”
 • 28. Dudu55 2010. május 14. 12:55
  „Na nézzük sorban!
  Ez egy magán Társasház. A z egyetem építésének idején a Társasház úgy egyezett bele az átjáró létesítésébe, hogy ott csak és kizárólag gyalogos forgalom bonyolódhat, árúszállítás semmiképp. Erről papír is van. Addig semmi probléma nem volt, amíg az építkezések miatt az árúszállítók nem kerestek valami könnyebb megoldást, mint körbe hordani az árút. A kedves beírók nyilván nem tudják, hogy az udvaron a gépkocsik között dugdosták át a 6 méteres vascsöveket, és ugyanúgy a nagy pozdorjalapokat. Nem beszélve arról, hogy a falak mindkét oldalról le vannak verve ezáltal. Amikor ezt szóvá tettük, úgy elküldtek a pi..., csak kapkodtuk a levegőt. Beírók...könnyű ám a csalánt más farkával verni. Azt tudják-e, hogy arra is vona legetőség, hogy ha az Önkormányzattól engedélyt kérnek és kapnak az árúszállítók, akkor a Kárászra is be lehet hajtani árúszállítás miatt.......ja, az már plusz munkával jár? Nem tudom, hogy ezt Bécsben hogy oldották meg....szerintem úgy, hogy hajnalban pakolnak....ja, az Bécs!
  ...folyt....köv..”
 • 27. Sandman 2010. május 14. 12:48
  „Ha jól értem csak az átjáró egyik fele van lezárva? Én az egyetemisták és rokonszenvezők helyében nem csak aláírást gyűjtenék, hanem tiltakozó sétát belülről a bezárt ajtóig és vissza. Akinek van egy szabad perce és arra jár, nézze meg belülről a bezárt ajtót, a másik bejárathoz pedig egy hívógató táblát tennék ki, invitálva egy kis "Bezárt ajtó túrára"!!”
 • 26. bélás 2010. május 14. 12:25
  „na de gyerekek!
  még az idő is nekünk dolgozik. Ki járkál szakadó esőbe?”
 • 25. Lugas6 2010. május 14. 11:44
  „Részemről még csak annyit, hogy ha lehet, kérném, hogy ne csak a rácsos ajtót szüntessék meg, hanem a forgalomcsökkentő szűk átjárót is szélesítsék ki!”
 • 24. Lugas6 2010. május 14. 11:43
  „Részemről még csak annyit, hogy ha lehet, kérném, hogy ne csak a rácsos ajtót, hanem a forgalomcsökkentő szűk átjárót is szélesítsék ki!”
 • 23. Lugas6 2010. május 14. 11:21
  „Pár éve jártam Salzburgban. A belvárosban egymást érik az átjáróházak. Biztos vannak máshol is átjáróházak, de ami ott látható volt, a kis boltok, éttermek, kávézók tömkelege... Az a hihetetlen nagy forgalom ember ember hátán, és mégis elviselik az ottlakók. Az a csekély forgalom ahhoz képest ami itt Szegeden abban a néhány kis átjáróházakban előfordul, hogy hogy nem viselhető el???????????????????”
 • 22. bélás 2010. május 14. 11:20
  „Veszprémbe azt szerettem, hogy egy ház aluljáróján átmehettem egy másikba. Nagyon hangulatos város.
  Szeged az életbe nem lesz hangulatos, amíg emberek gondolnak egyet és zárnak. Miért nem a Kárászt zárja le, mert hangosak a gyalogosok.
  Az ilyen ember költözzön tanyára, ott van nyugi. Valszeg valami vaskalapos 3/3as lehetett :D”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővül a Vitéz utcai bölcsőde

Új épületszárnnyal bővüla szegedi Vitéz utcai bölcsőde – jelentette be Botka László polgármester csütörtökön az intézményben. Tovább olvasom