Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Lezárták a rakpartot Szegeden

Szeged - A Tisza magas vízállása miatt hétfőn lezárták Szegeden a Huszár Mátyás rakpartot – ez megnehezítheti a közlekedést az év első munka- és tanítási napján.

Elsőfokú készültséget várhatóan nem kell elrendelni a megyeszékhelyen, Mindszentnél azonban igen. A Hármas-Körösön vasárnap lépett életbe az elsőfokú készültség. A Maros vízszintje nem éri el a riasztási szintet.

A sok csapadék miatt komolyabb árhullám indult meg a folyók Csongrád megyei szakaszán. A Felső-Tiszán kialakult árhullám miatt az elmúlt napokban 500 centiméter körülire emelkedett a folyó vízszintje a megyében. A napok óta tartó csapadékos és viszonylag enyhébb idő, valamint a mellékfolyók megemelkedett vízszintje miatt a Tiszán Szegednél 580–600 centiméteres vízállást várnak a szakemberek. A vízszint várhatóan nem éri el a 650 centit, vagyis nem lesz szükség az elsőfokú készültség bevezetésére. A víz azonban elönti a Huszár Mátyás rakpartot, ezért vasárnap este kitáblázzák, hétfő hajnalban pedig lezárták – tudtuk meg Dobi Lászlótól, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől.

A Tisza magas vízállása miatt hétfőre lezárják Szegeden a Huszár Mátyás rakpartot. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A többségnek a hétfői az év első munkanapja, illetve hétfőn kezdődik az iskolákban a tanítás, a rakpart lezárása minden bizonnyal megnehezíti, lelassítja a reggeli közlekedést Szegeden. Azt nem lehet tudni, meddig tartják lezárva a rakpartot. A meteorológusok szerint még napokon keresztül tart a csapadékos, enyhe idő. A folyamatos csapadék-utánpótlás miatt nem lehet pontosan megjósolni, mikorra várható a tetőzés. A szegedi szakember szerint legalább egy hétig másik útvonalat kell választaniuk az autósoknak.

A Tisza vízállása a hét közepén Mindszentnél minden bizonnyal meghaladja a 650 centimétert, így ott elsőfokú készültséget kell majd elrendelni. A Hármas-Körösön vasárnap elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, ami azt jelenti, hogy napközben fokozottan figyelik a folyót. Várhatóan kedd estére másodfokú készültség is életbe léphet – ekkor már éjjel-nappali figyelőszolgálat dolgozik. A Maroson vélhetően nem alakul ki a készültségi szintet elérő árhullám, a folyó azonban kilép a hullámtérre – ez a környékbeli földtulajdonosoknak okozhat bosszúságot. A Maros hétfőn és kedden tetőzik.

Belvízhelyzet

Az Alsó-Tisza-vidékre jellemző, hogy a folyókon érkező árhullámmal egy időben a belvíz is megjelenik. A külterületi belvízelvezető csatornák megteltek, éppen ezért napok óta dolgoznak a szivattyúk. A napokban a belvízvédelmi készültséget is elrendelhetik.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. zetor 2010. január 04. 17:07
  „A fénykép nagyon jó!”
 • 35. ifj. Nagy Gábor 2010. január 04. 11:25
  „32. adamantium 2010.01.03. 22:38
  "N.P. és mond már meg (...) most mi volt a fontosabb?"

  Na és egy még fontosabb kérdés: az adott pénzösszegből mit lehetett megvalósítani?”
 • 34. ifj. Nagy Gábor 2010. január 04. 10:32
  „Elnézést, pontosítanék: árvízvédelmet csak állandó, rögzített, az árvízmentes időszakban is a mértékadó vízszint +1 méteres létesítménnyel lehet ellátni?”
 • 33. antikos 2010. január 03. 22:47
  „Kedves Gábor!
  Nem árvizet papírzacskóval is fel lehet fogni...
  Ezért bontsuk el minél gyorsabban még a tavasz előtt!!!
  De azonnal...
  Gondolom ezt is támogatod...”
 • 32. adamantium 2010. január 03. 22:38
  „N.P. és mond már meg nekem hány autó használja szegedtől délre azt a szakaszt mert szerintem sokkal kevesebb mint a szeged makó útvonalat. most mi volt a fontosabb? csatlakozni a szerbek autópályájához vagy megmenteni szegedet a romániába tartó román, bolgár, török kamionáradattól?”
 • 31. lidocain 2010. január 03. 22:14
  „hát persze hogy nem. olyan mint a vélemény: szabad folyást neki.
  a töltés is felesleges,sőt ronda is. nyáron meg csupa gaz meg szemét. az sem kell.
  de ha mégis áradna az a huncut folyó mert nem törődik a szépitészeti vársorendezési tervekkel akkor majd a kiskatonák,meg a többi önkéntes pakolja a homokzsákokat.”
 • 30. ifj. Nagy Gábor 2010. január 03. 21:21
  „25+28

  árvizet csak támfallal lehet megfogni?”
 • 29. N.P. 2010. január 03. 21:00
  „adamantium 2010.01.03. 18:44
  Tudod Szerbia valamivel közelebb van mint Románia és itt lehetett sztrádacsatlakozást kiépíteni.”
 • 28. micsibucsi 2010. január 03. 19:50
  „22. hozzászólás Mignon
  Igazad van hülye vagyok, hát hova is lehetne menekülni ebből a testi-lelki, szellemi és közlekedési káoszból?! Nos én azokra gondoltam volt akik nap mint nap használták a rakpartot.”
 • 27. lidocain 2010. január 03. 19:16
  „tartok tőle,hogy azt a támfalat még csak egyenlőre nem bontották le...”
 • 26. adamantium 2010. január 03. 18:44
  „antikos, most mit csináljunk ha pártunknak és kormányunknak fontosabb volt szerbia irányába kiépíteni a pályát amikor 1) nyilvánvaló volt, hogy a románok hamarabb lépnek be az únióba, 2) asszem több román jár szegeden mint szerb. ha lenne pálya a román határig akkor jelentősen csökkenne a forgalom a városban,. azért mondjuk döbbenetes, hogy 5 centi hó milyen meglepetést okoz január elején”
 • 25. Mignon 2010. január 03. 18:33
  „25.

  Kerdesedre valaszolva,
  szerintem öt. (5).
  Ez a tetem.

  A többiek szerint vajon mennyi?

  :)

  Lehet, nyerni fogok?”
 • 24. antikos 2010. január 03. 18:29
  „Deszknél baleset, a szirénák hangjából ítélve komoly lehet.Most értünk át az újhídon. Szerintetek hány barom román előzött a csúszós híd közepén kb. 80-90-nel??? Aztán meg a kanyarban fék... Izgalmas. Majd a balra fordulásnál, kicsit kivárva, a lámpa zöld jelzésnél indulnék,szemben egyenesen W rendszámos utánfutós kb. 90-nel fel a hídra (tizenhét emeletes előtt). Csak a rutin és a plusz figyelem, hogy most írok... Szerintem kampec lett volna... Egyszerűen felelőtlenek a város vezetői, hogy a város fejlődéséért (saját pénztárcájuk növelése is benne van) kockára teszik a lakosság életét, ezzel a káosszal. A külföldiek pedig egyszerűen lesz.rják, hogy egy városba érkeznek, nyomják, mert a pálya pár kilométer. Sajnos ezért van ez a sok baleset. És most a hó. Ami megdöbbentette az illetékeseket. Nem kötelező ott dolgozni...
  Rakpart. Erre céloztam pár hete, ha lezárják Szeged bezár... Még jó, hogy nem bontották el a rakparti támfalat...”
 • 23. Mignon 2010. január 03. 18:26
  „23.

  A bracsat en is hidegben a labam köze fogom.....

  :)”
 • 22. leeannlarue 2010. január 03. 18:20
  „megint túl hideg lesz a segélyen élő, állítólagos közmunkásoknak hólapátot ragadni... marad a bicaj és a gyalogszer, avagy a tömegközlekedés - hidegben majd jobban összebújunk :-P”
 • 21. Mignon 2010. január 03. 18:13
  „"...menekülö ut..."
  Az meg mi a csoda?
  Ugy latszik, a magyar nyelvvel egyre több problemam lesz.
  der Fluchtweg, az OK.
  De, "menekülö ut"?
  Hova menekülhetek?
  ???”
 • 20. micsibucsi 2010. január 03. 18:01
  „Tehát helyesen! Egy menekülő úttal kevesebb, vagy is aki az érintett útvonalon közlekedne az induljon el a megszokottnál legalább 2 órával korábban, hogy bizton odaérjen anyázás és baleset mentesen!”
 • 19. micsibucsi 2010. január 03. 18:00
  „Egy menekülő úttal kevesebb vagy is aki az érintett útvonalon közlekedne az induljon el a megszokottnál legalább 2 órával, hogy bizton odaérjen anyázás és baleset mentesen!”
 • 18. Mignon 2010. január 03. 17:36
  „Az Uj-Hungival szemben, a financia epületeben A Tisza felöli alagsorban volt 35-eve a vizirendörseg
  a hatarörseggel együtt.
  A hataröröknek volt egy irto jo Volvo csonakjuk.
  Hatarör voltam, leküldött oda engem a parancsnokom a csonakos melle egy nap jarörözni.
  Egy sandorfalvi haver volt a csonakparancsnokom.
  Pedig, nem is tudok uszni...
  Mindegy.
  Lehajoztunk a hatarig, mire visszaertünk en mar tengeribeteg voltam....!

  :)))))”
 • 17. flexsnake 2010. január 03. 17:02
  „Váratlanul érte őket, most mi van. Téged még nem ért semmi váratlanul?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjas a vasút ékesszóló sajtósa, Szentes-Bíró Ferenc

Nem mindennapi beszédkészségéről híres a sajtómunkások körében a MÁV területi kommunikációs vezetője. Szentes-Bíró Ferenc mégis azt szereti a vasutasokban, hogy egy nyelvet beszélnek. Tovább olvasom