Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Lézerháború: a drágább ajánlat nyert

A szegedi lézerközpont, az ELI épületeire kiírt tenderen az a Strabag–Swietelsky konzorcium lett a győztes, amelyik információink szerint a drágább ajánlatot tette. A KÉSZ Építő Zrt. a 24,7 milliárdos pályázatával alulmaradt.
Nem a KÉSZ Építő Zrt. nyerte el az ELI-HU Nonprofit Kft. által a szegedi lézerközpont kivitelezésére kiírt pályázatot, holott az olcsóbb ajánlatot tette – adta hírül tegnap az Index. A szegedi volt szovjet laktanya területén megvalósuló ELI építésére 2 pályázat érkezett: az egyik a szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt.-é, a másik a Strabag-MML Kft. és a Swietelsy Magyarország Kft. alkotta konzorciumé volt.

„A magyar tulajdonú KÉSZ csoport minden munkatársa és teljes menedzsmentje értetlenül áll az események előtt, miszerint az Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source (ELI-ALPS) kutatási nagyberendezésnek helyet adó és az Új Széchenyi Terv keretében Szegeden megvalósuló kutatóközpont közbeszerzési eljárásában a cégcsoporthoz tartozó, szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt. ajánlatát érvénytelenné nyilvánította az ajánlatkérő" – írta közleményében a KÉSZ csoport.

Strabag sikerek

A Strabag nagyon jó nyerési aránnyal büszkélkedhet az utóbbi időben a hazai nagy tendereken – írta az Index. Az osztrák érdekeltségű cég számos közös beruházást nyert el a Közgéppel együtt. 2013-ban a Simicska Lajos nevével fémjelzett cégcsoport legnagyobb megbízását is egy konzorcium vezetőjeként, a Strabaggal közösen kapta. Ez az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közti 33,4 kilométeres szakaszának kivitelezési munkája, ami 65 milliárd forintba kerül.

 
„Az eljárás elmúlt közel 120 napja során minden kiírásnak, követelménynek maradéktalanul megfeleltünk. Számos irreális hiánypótlási felhívásnak eleget téve, egyetlen versenytársunknál 300 millió forinttal kedvezőbb ajánlattal vártuk a döntést, amelynek indoklása ajánlatunk 'megalapozatlanságát' hangsúlyozta – fogalmazott Pintyőke Marcell, a KÉSZ csoport kommunikációs és marketingigazgatója.

A KÉSZ több mint 30 éves magyar építőipari vállalatcsoport, több mint 1000 munkavállalóval. A közelmúltban többek között a ferihegyi SkyCourtot, a kecskeméti Mercedes-gyárat, valamint számos világhírű vállalat közép-európai épületét építette fel. „Ezen tények ismeretében a KÉSZ csoport sem szakmailag, sem pedig etikailag nem tudja elfogadni a született döntést. Továbbra is szeretnénk hinni, hogy a magyar cégek, ha előnyt nem is élveznek, de legalább hátrányt nem szenvednek a saját országukban" – olvasható a közleményben.

A projekt határidői az elmúlt fél évben többször is módosultak. Még az utolsó napokban is terjedelmes hiánypótlást kért a közbeszerzési szakértő, a KÉSZ-nek több mint 150 oldalas kiegészítést kellett elkészítenie egyetlen nap alatt. Úgy tudjuk, pénteken este 10 órakor kérték a hiánypótlást, ám azt a cégnél csak hétfő reggel olvasták, amikor kinyitották az irodát. Azt, hogy nem nyertek, szintén a közbeszerzési szakértő írta meg 28-án, éjfél előtt pár perccel. Nem tudják, ki döntött az ügyben. Információink szerint a hazai építőipari nagyvállalat valószínűleg jogi útra tereli az ügyet.

Lehrner Lóránttal, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával telefonon beszéltünk. Azt mondta, ismeri a döntést. Addig nem kívánt lapunknak nyilatkozni, amíg a kivitelezővel meg nem kötik a szerződést. A tervek szerint februárban már építik is a lézerközpontot.

Korábban írtuk:

Telefonon elértük Pintyőke Marcellt, a KÉSZ Csoport marketing és kommunikációs igazgatóját, aki türelmünket kérte, s ígérte, hamarosan közleményt adnak ki az elvesztett tenderrel kapcsolatban.

Az egykori szovjet laktanya területén megvalósuló ELI lézerközpont építésére két pályázat érkezett. A közel 27 milliárd forintos projektre júniusban a nagyszámú érdeklődő közül végül a szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt., valamint a Strabag-MML Kft. és a Swietelsy Magyarország Kft. konzorciuma adott be végül ajánlatot - írja az index.hu.

Az elmúlt fél évben többször is módosultak a határidők. Még az utolsó napokban is terjedelmes hiánypótlást kértek pályáztatók, a KÉSZ-nek több mint 150 oldalas kiegészítést kellett elkészítenie egyetlen nap alatt, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a 24,7 milliárdos, a konkurenciánál 300 millióval olcsóbb árajánlatát elfogadják.


A Strabag nagyon jó nyerési aránnyal büszkélkedhet az utóbbi időben a hazai nagy tendereken. Az osztrák érdekeltségű cég számos közös beruházás nyert el a Közgéppel együtt. 2013-ban a Simicska Lajos nevével fémjelzett cégcsoport legnagyobb megbízását is egy konzorcium vezetőjeként, a Strabaggal közösen kapta - írja az index.hu.

Próbáljuk megszólaltatni az érintetteket, részletek hamarosan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél szívvel született: stabil Döme állapota

Idejük nagy részét kisfiuk mellett töltik a fél szívvel született Döme szülei a szegedi gyermekklinika intenzív osztályán. Tovább olvasom