Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Lezúduló kőtörmeléktől hangos a Szántó Kovács János utca

Tavaly ősszel fejeződtek be a petőfitelepi Szántó Kovács János utca környékének csatornázási- és aszfaltfelújítási munkái. Az ott lakók mégis dühösek és útzárlattal fenyegetőznek. A Gerle utcában folytatódó aszfaltozás miatt reggeltől estig több tíz tonna kohósalakot és kőzúzalékot szállító teherautók dübörögnek az ablakaik alatt.
Nem messze a hálószobámtól dübörögnek a gépek – panaszolja Juhász István. Fotó: Karnok Csaba
– Nem szóltunk egy szót sem, amíg a mi környékünkön folytak a csatornázási és aszfaltfelújítási munkálatok. Fél éve viszont már tőlünk három kilométerre, a Gerle utcában dolgoznak a munkások. Ennek ellenére még mindig ide hozzák, illetve innen viszik el az alapanyagokat. A hatalmas zajt nem tudjuk tovább elviselni – mondta a petőfitelepi Szántó Kovács János utcában lakók nevében Juhász István. A férfi hálószobájának ablakából rálátni a több kupac törmelékre, amik között egy markoló pihen. Nem sokáig. Kisvártatva teherautó érkezik és sípolva tolat a markoló alá, ami homokot szór rakterébe. Félóra múlva újabb járművek érkeznek. Ezek hátuljába már nem homok, hanem kőtörmelék zúdul. A tőlünk néhány méterre álló Juhász Istvánnak a robajtól már hangját sem hallani, miközben a levegő porral lesz tele.

– Csütörtök éjjel negyed tizenkettőkor jelent meg az első teherautó, ami mögött legalább tíz másik sorakozott fel. Amíg az egyik lebillentette a sódert, a többi járó motorral várakozott. A portól ablakot nyitni, a zajtól aludni nem tudunk – mondta Juhász István. – Már minden lehetséges fórumon jeleztük problémánkat, de senki nem törődik velünk. Az útburkolatot mozaikosra törték a nehéz járművek, olaj folyik belőlük az aszfaltra. Ha rövid időn belül nem lesz változás, kocsikkal álljuk el az utat a teherautók előtt – mondta végső elkeseredésében Juhászék szomszédja, Ferenczi László.

– Magántulajdonban van a kérdéses lerakat, az önkormányzat a Gerle utca 34. alatti területet jelölte ki depónak – árulta el Gila Ferenc, Petőfitelep önkormányzati képviselője. – Levélben kértem a fővállalkozót, a Hídépítő Zrt.-t, hogy utasítsa az alvállalkozót az önkormányzat által kijelölt terület használatára. Arra már ígéretet kaptam, hogy éjjel felhagynak az anyagfuvarozással. Péntek óta ezzel kapcsolatban nem érkezett hozzám újabb panasz. A tönkretett útburkolatot természetesen kötelesek rendbe hozni – mondta Gila Ferenc.

Mint azt Csepregi Andrástól, a Hídépítő Zrt. szegedi létesítményvezetőjétől megtudtuk, nemcsak éjszaka tilos az anyagfuvarozás; a fővállalkozó több százezer forintos büntetést helyezett kilátásba, ha az alvállalkozó pünkösdig nem szállítja el a felhalmozott kohósalakot az utca végéről.

Természetesen megkérdeztük az alvállalkozó, Vaszi-ÉP Kft. illetékeseit is. Az önkormányzat által kijelölt lerakat helyett miért a Szántó Kovács János utcai depót használták és eleget tesznek-e a fővállalkozó utasításának? Mivel a kft. vezetője tegnap egész nap Kecskeméten tárgyalt, a cég logisztikai igazgatójához irányítottak. – Az eddigi útépítések alatt is ezt a területet használtuk, ma szóltak nekem, hogy az önkormányzat a Gerle utcai depó használatára adott engedélyt. Néhány napon belül az összes kohósalakot elszállítjuk az utca végéből – hárította el az alvállalkozó felelősségét Gábor Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Judit szerint a lelki sérülései mélyebbek

Jelentősen javult az állapota az Anna fürdőben vasárnap megkéselt szegedi nőnek, akit várhatóan a… Tovább olvasom