Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Libák is totyognak a sínek között

Újszentiván - Derékig érő gaz és vastag rozsda borít néhány használaton kívüli vasúti sínt Szegeden és környékén. Amelyiket nem lovasítják meg, az az enyészeté lesz. Az Újszentiván határában húzódó vágányon egykor az Orient expressz közlekedett.
Derékig érő gaz és lomok borítják az Újszentiván határában húzódó vasúti síneket. Az egykori temesvári vonal ma Fónai Gyula házánál ér véget. Pöfögő vonatok helyett libák totyognak rajta, és kisgyerekek játszóteréül szolgál.

– 1857-ben nyílt meg ez a vonal. Erre járt az Orient expressz. Akkor szűnt meg a forgalom, amikor 1944-ben lebombázták a vasúti hidat – emlékezett vissza a férfi, aki hosszú évtizedekig a MÁV-nál dolgozott, így kaphatta meg az 1850-ben épült őrházat, amelyet néhány évvel ezelőtt felújított. Igyekezett az eredeti állapotot helyreállítani, ezért többek között meghagyta a díszítést a ház sarkán, és a kertben álló, az 1800-as években épült kerekes kutat sem bontotta le.

 Tiszasziget határában egykor az Orient expressz közlekedett. A sínpár ma Fónai Gyula előkertjének „dísze
Tiszasziget határában egykor az Orient expressz közlekedett. A sínpár ma Fónai Gyula előkertjének „dísze".
Fotó: Segesvári Csaba

– A felújításnál odafigyeltünk arra, hogy a falba épített pályamérőket az eredeti helyükön hagyjuk. Mi nem is piszkáltuk, de nemrégiben valaki ellopta az egyiket. Kivéste a falat, úgy tépte ki belőle. Valami műgyűjtő lehetett. Két évvel ezelőtt még a vonatsíneket is meglovasították. A kert végétől másfél kilométer hosszan szedték fel – hallottuk a házigazdától.
Vastag rozsda fedi, burjánzó gaz borítja a Téli kikötőhöz vezető ipari vágányt is. A síneket anno azért fektették le, hogy a kikötőbe érkező árut vagonokban szállítsák tovább. Mivel már nincs forgalom, a sínekre sincs szükség.

Itt nyugodtan játszhatnak a gyerekek.  Fotó: Segesvári Csaba
Itt nyugodtan játszhatnak a gyerekek.
Fotó: Segesvári Csaba

Azt feltételeztük, hogy a Pick szalámigyár mellett, a Horgosi utat kettészelő vágányokon sem jár már vonat. Lajkó József titkársági vezetőtől megtudtuk: a síneket a 70-es években helyezték le. Addig használták, míg vonaton szállították a gyár termékeit Oroszországba. Befelé pedig só, tűzifa és karton érkezett az üzembe. Kiderült, hogy bár csak az év egy bizonyos szakaszában, de használják a síneket: tűzifát szállítanak rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kiscsillag születhet

Szeged - llagok születnek az egyik kereskedelmi tévé tehetségkutató műsorában. A szegediek egy saját… Tovább olvasom