Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Libákat kergettek az emlékparkban

Jó hangulatú újborszentelést és libaterelést láthatott az, aki úgy döntött: szombat délelőtt kilátogat az ópusztaszeri nemzeti emlékparkba. A legügyesebb terelőnek Constanze Muhlenfels mutatkozott: a német nő látogatóba érkezett szegedi ismerőseihez; valószínűleg örökre a fejébe vésődik ez a szép magyar hagyomány.
Gyermekek és felnőttek is élvezték a libaterelést
De elegetek lehet, hát mit tesznek itt veletek? – kérdezgette egy idősebb asszony az ópusztaszeri nemzeti park egyik karámja mellett azokat a libákat, akik hangos gágogással jelezték: tényleg nem veszik jó néven, hogy a szombati vigasságon fő szerepet kell játszaniuk.

Az emlékparkba az újbor, s Márton napjának tiszteletére hívták az érdeklődőket: a hagyományoknak megfelelően a programok fénypontja ezúttal is a libafuttatás volt. Előtte azonban mindenki megcsodálhatta a felszalagozott gúnárokat, akik a vakuk villogása elől az egyik sarokba húzódtak vissza.

A hároméves Kovács Kamillát édesanyja emelte fel, hogy alaposan szemügyre vehesse a szárnyasokat. A kislány hosszan nézegette a verdeső állatokat és a szalagok színéből próbált következtetni, vajon melyik lehet a fiú, és melyik a lány lúd. Miután az emberek többsége jól kisajnálkozta magát a libák sorsa felett, az ízletes libacombra és forralt borra – ezek illata az egész parkot bejárta – terelődtek a beszélgetések.

Constanze Muhlenfels volt a legjobb a versenyben. Fotók: Gyenes Kálmán
A vendégek egyébként ingyen kóstolót kaptak az újborból, ami mellé lilahagymás libazsíros kenyeret tálaltak fel. A hódmezővásárhelyi Szilágyi Istvánné és férje azonban libacombot vásárolt magának. – Csak meg ne lássa az orvosom – viccelődött a férfi, majd egy nagyot harapott a gőzölgő, illatos húsból. A libatepertőről egy fiatalember megállapította: jobb, mint a chips.

A többség így teli hassal követhette figyelemmel a kiforrt újbor lopózását, kóstolását, majd a hordók ünnepélyes dugózását, amit a Szent Vince borrend tagjai végeztek el. Fülöp Mihály nagymester és ministránsai megszentelték a nedűt, majd az „atya" felolvasta a bortízparancsolatot. Ebből a népes vendégsereg olyan praktikus ismereteket is megtudhatott, hogy a nemes bort csak tisztán szabad fogyasztani és jobban ízlik a nedű, ha baráti társaságban kortyolgatunk belőle.

Miután borból kiokosodtak az emberek, a háttérben egyre idegesebben gágogó libák váltak a nap főszereplőjévé. A ceremóniamester felhívására tíz bátor legény és leány jelentkezett, akik vállalták: egy vesszővel megfuttatják az egyik épület körül a szárnyasokat. Hogy senki ne tévessze szem elől libáját, a hajtók csuklójára ugyanolyan színű szalag került, mint amilyenekkel a madarak nyakát díszítették. A legügyesebb terelőnek Constanze Muhlenfels mutatkozott: a német nő látogatóba érkezett szegedi ismerőseihez; valószínűleg örökre a fejébe vésődik ez a szép magyar hagyomány. A fiatal lány nyereménye egy élő liba volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon folytatnák a határsértő etióp futók

Maratoni futóknak vallották magukat azok a fiatal férfiak, akiket szombaton a határőrök fogtak el… Tovább olvasom