Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Ligeti András vezényli Mahler IX. szimfóniáját

Szeged - A műsorfüzetben szereplő Kesselyák Gergely helyett a Kossuth-díjas Ligeti András vezényli Mahler IX. szimfóniáját a Filharmónia Fricsay-bérleti koncertjén, kedden 19.30-tól a nagyszínházban.
– Lelkes és jó zenekar a szegedi, ami számomra nem meglepetés, mert tavaly nyáron három növendékem is vizsgázott velük, és eljöttem meghallgatni őket. Már akkor jó benyomást tettek rám. Másfél évtizede dirigáltam az együttest, azóta megfiatalodott, sok tehetséges zenész muzsikál itt. A hozzáállásuk különösen szimpatikus, a szombati próbát saját kezdeményezésükre egy órával meghosszabbítottuk. Ez nem mindennapi – mondja Ligeti András karmester, aki Kesselyák Gergely lemondása után vállalta, hogy a Filharmónia keddi koncertjén eldirigálja Mahler IX. szimfóniáját.

– Ez egy embert próbáló darab, közel másfél órás, és pokolian nehéz technikailag, zeneileg és lelkileg is. Nemcsak engem, a zenekart is megérintette, ezért bízom benne, hogy jó produkció születhet. Amikor Claudio Abbado asszisztenseként dolgoztam, hallhattam ezt a darabot az ő dirigálásával több koncerten is. Bár előtte a próbákat is végigültem, minden hangverseny újra könnyekig meghatott. Ez a komponista utolsó befejezett szimfóniája, egy csodálatos búcsú az élettől. Azt írta az utolsó taktushoz a partitúrába: „Búcsúzom tőled, én hárfám." A végén szinte elszáll a semmibe. Legendás zenetudósunk, Molnár Antal mondta róla, az Mahler üzenete az utolsó tétellel: Ember, légy jó! Aki eljön a hangversenyre, nem vidáman távozik majd, mert ez a zene mélyen megérinti az embert, de az életünkben sem csak boldogság van és ihaj-csuhaj. A IX. szimfónia után nem szokott standing ovation lenni, talán nem is illene – véli Ligeti András, aki eddig kétszer dirigálta a darabot, egyszer itthon, egyszer pedig Tajvan fővárosában, Tajpejben, ahol 2005-től az ottani szimfonikusok főzeneigazgatója volt.

Ligeti András a szegedi szimfonikusokkal próbál a Korzó Zeneházban. Fotó: Frank Yvette
Ligeti András a szegedi szimfonikusokkal próbál a Korzó Zeneházban.
Fotó: Frank Yvette

– A darabok többségénél a zenekar 60-70 százaléka vonósokból áll, ezért nem hátrány, ha a karmester is játszott hegedűn, mert így mélyebben ért hozzá. Büszke vagyok arra, hogy amikor külföldre megyek, és nem tudják rólam, hogy hegedűs vagyok – nem mondom múlt időben, mert a tanítás kedvéért máig naponta rendszeresen gyakorolok –, meglepődnek, hogy érdemi instrukciókat tudok mondani a vonósoknak. Karmesterképzős növendékeim szemében nagyobb dolognak számít, hogy hegedűn meg is tudom mutatni, amit kérek, mint maga a dirigálás. Kiválóak a szegedi zenekar vonósai, bármit kérek tőlük, rögtön megcsinálják. Ez persze Kosztándi István érdeme is, aki – meg merem kockáztatni – ma Magyarország legjobb koncertmestere. Mindent tud, nagyszerűen hegedül, és fantasztikusan kordában tartja a prím szólamot. Egy ilyen muzsikus kincs a zenekar számára. Szakmailag, emberileg és művészi szempontból is öröm a munka a szegediekkel – hangsúlyozza a karmester, aki novemberben Brahms-esttel tér vissza.

Névjegy
Ligeti András Pécsett született 1953-ban, édesapja is muzsikus volt, az ő hatására már gyermekkorában eldöntötte, hogy zenész lesz. 17 évesen vették fel a Zeneakadémiára, ahol 1976-ban hegedűművész diplomát szerzett, 1974–1979 között a karmesterképzőben Kórodi András tanítványa volt, majd a Zeneakadémia tanársegéde és az Operaház koncertmestere lett. 1975-ben megnyerte a Weiner Hegedűversenyt Budapesten, 1980-ban az Indiana University versenyén is győzött. 1980-ban Solti-ösztöndíjasként Bécsben Karl Österreicher tanítványa lett. 1981–1985 között az Operaházban vezényelt. 1986-ban Claudio Abbado asszisztense lett, majd a Mahler Ifjúsági Zenekart vezette. Az 1990-es években több 20. századi zeneszerző művének ősbemutatóját, magyarországi premierjét is vezényelte. Rendszeresen dirigál neves külföldi zenekarokat. 1997-től 2008-ig a Telekom Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatója volt, éveken át vezette a Zeneakadémia zenekarát és a karmesterképzőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálvízzel fűtenék a szegedi egyetemet

Több millió köbméter gázt spórolna meg a szegedi egyetem a belvárosi geotermikus kaszkádrendszerrel. Két kilométer mélyre fúrnának a meleg vízért. Tovább olvasom