Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Lili és Ricsi kalandtúrája a vaksötét füvészkertben

Szeged - A kutatók éjszakáján, pénteken este kalandtúrára indultunk két 13 éves tinédzserrel a szegedi füvészkertbe. Árkot ugrottunk, vaksötétben botorkáltunk a hideg éjszakában. Néhány Dóm téri programra is ellátogattunk: az is kiderült, a tudomány mely területei érdeklik leginkább a hetedikes Lilit és a nyolcadikos Ricsit.
– Nem tudom, mi a neve, de elég kicsi ahhoz képest, hogy egy bagoly.

– Igazad van. Ő a kuvik. A köznyelvben: „halálmadár".

– Miért kapta ezt az elrettentő jelzőt?

– A haldoklók mellett gyakran égő lámpa „társaságában" virrasztottak a hozzátartozók. A vidéki házaknál a fény odacsalta az ablakhoz a tücsköket, lepkéket, azok pedig a kuvikot. A madár ugyanis ezekkel a rovarokkal táplálkozik. Gyakran odaült a párkányra, és „kuvikolt".

A párbeszéd péntek éjszaka zajlott a szegedi füvészkertben. A hetedik osztályos Bata Lilla érdeklődve kért magyarázatot a néphiedelemre Balogh Lajos biológia–környezettan szakos hallgatótól éjszakai kalandtúránk első állomásán.

A 13 éves Bata Lilla és Bartus Richárd a vadállatokkal ismerkedett a szegedi füvészkertben. Fotó: Segesvári Csaba
A 13 éves Bata Lilla és Bartus Richárd a vadállatokkal ismerkedett a szegedi füvészkertben.
Fotó: Segesvári Csaba

A Juhász Gyula gyakorló diákját, Lilit és a rókusi általános iskola tanulóját, Bartus Richárdot elkísértük a kutatók éjszakájának néhány szegedi rendezvényére. Azt figyeltük, hogy a leginkább 10-18 éveseknek szánt programok valóban felkeltik-e a tinédzserek érdeklődését a tudományok iránt. Mi is gumicsizmát húztunk, zseblámpát ragadtunk, és este nyolc órakor a fiatalokkal együtt nekivágtunk a füvészkertnek. Öt állomáshelyet kellett megtalálnunk. A találkozási pontokon feladatokat teljesítettünk. Mindössze egy térkép segített a tájékozódásban.

– Az biztosan egy fülbemászó – találgatott Ricsi második helyszínünkön. Fehér lepedőn megvilágított állatokat és növényeket kellett felismerni.

– Jaj, ugye ezek nem igaziak?! – viszolygott Lili. Ennek ellenére nagyon élvezte a feladatot.

Negyedik állomáshelyünket – bár jól eldugták a bokrok közé, de – könnyen megtaláltuk. Néhány röpke perc alatt a fiatalok bebizonyították: szaglás alapján is jól ismerik a fűszereket.

A 60 percesre tervezett kirándulás két és fél órásra sikeredett. A hármas és ötös állomást egyszerűen nem találtuk. Árkot ugrottunk, vaksötétben botorkáltunk a hideg éjszakában. Körbe-körbe bolyongtunk. Elfáradtunk.

Lilla egy vitorlázórepülő műszerfalán próbált kiigazodni a Dóm téren. Fotó: Segesvári Csaba
Lilla egy vitorlázórepülő műszerfalán próbált kiigazodni a Dóm téren.
Fotó: Segesvári Csaba

– Már nagyon fázik a lábam, eredetileg a plázába készültem. Ti se tudjátok, hol vagyunk? – kérdezte a kilencedik osztályos Fanni. Orosházáról utazott Szegedre a kutatók éjszakájára. Négy osztálytársával próbálta megtalálni a helyes irányt.

Negyed tizenegykor végre rábukkantunk utolsó célállomásunkra, ahol ízfelismerő kézségünket tesztelték. A datolyás, szilvalekváros abonett nagyon finom volt, a narancsos és fokhagymakrémmel megkent kukoricapehely már kevésbé esett jól. De addigra már olyan éhesek voltunk, hogy azt is megettük.

Több mint 30 program

Szegeden, a kutatók éjszakáján több mint harminc programmal várták az érdeklődőket a város különböző pontjain. A 13 éves Lilla még a Szegedi Repülő Egyesület vitorlázórepülőjébe is beleült a Dóm téren. Ricsit nem kötötte le a repülés, szerinte uncsi. A fizikához azonban látszott, konyít egy keveset. Rögtön megmagyarázta, mi az a vízüveg, és mire jó a szilárd szén-dioxid, amikor Szolomájer János vegyész kísérleteket mutatott be a tér egyik sátrában. Lili egy élethű műanyag csecsemőt is felöltöztetett, bepillantást nyert a gyerekgondozás nehézségeibe. Mindketten az öregségi szimulátort élvezték leginkább. A merevítőkkel és súlyokkal felszerelt ruha segítségével a gyerekek az idős emberek bőrébe bújhattak néhány percre. Átélhették: milyen érzés rosszul hallani, látni, nehezen mozogni és tapintani. Egyetértettek: nem akarnak megöregedni.

Olvasóink írták

 • 4. -...jjjjnngvv 2008. október 07. 18:35
  „Lilla <3 Ricsi”
 • 3. CatDesign 2008. szeptember 29. 23:14
  „"Negyed tizenegykor végre rábukkantunk utolsó célállomásunkra"
  Gondolom, utána hazamentek. Negyed tizenegy nem éjszaka. Én sem aludtam el korábban akkoriban. De még ha egy gyereknek "rendes" időben is kell lefeküdnie, néha egy-egy ilyen érdekes programért - amelyből mellesleg tanul is - kivételt lehet tenni.”
 • 2. biol 2008. szeptember 29. 17:58
  „Egy évben egyszer a kőkori nevelési elveket is fel lehet adni, pláne ha tanul is az éjszakai kalandokból a gyerek.”
 • 1. mamacska 2008. szeptember 29. 09:19
  „A gyerekeknek éjszaka ágyban a helyük, még akkor is, ha másnap nem kell menniük iskolába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupermaraton a szőlőlugasok között

Mórahalom - 56 kilométert teljesítettek, akik szombaton végigfutották az első homokháti… Tovább olvasom