Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Lippai Pál a március 15-i szónok

Szeged - A március 15-i központi ünnepségen Szeged rendszerváltás utáni első polgármestere, a díszpolgárjelölt Lippai Pál ügyvéd mond ünnepi beszédet. Ez lesz az ötödik ilyen szereplése az 1848-as forradalom évfordulóján. Gyakorlott beszélő, de a fontos szónoklatokhoz feljegyzést készít.
A magyar köztársaság 1989. októberi kikiáltása után tizennyolc alkalommal rendeztek március 15-i városi ünnepséget Szegeden. Általában a mindenkori polgármester beszélt. Közülük legkevesebbszer a 2002 őszén mandátumot szerzett jelenlegi városvezető. Botka Lászlót utoljára öt éve hallhatta a Klauzál téren ünneplő közönség. A legrövidebb ünnepi beszédnek az számít, ami nem is volt: 2006 márciusában, az országgyűlési választások előtti feszült hangulatban a polgármester közös ünneplésre hívta a pártokat, szónoklat nélkül.

A legtöbbször, eddig négy alkalommal Lippai Pál állt az ünnepen mikrofonhoz. Számára a legemlékezetesebb a legelső szónoklata. Akkor, 1990 tavaszán, néhány nappal az első demokratikus országgyűlési választások előtt az ellenzéki kerekasztal minden pártjának képviselőjelöltje szót kért. Ezért nyolcan váltották egymást a pódiumon, a pártok szónokai másodpercre mérték egymás idejét. Lippai Pál jól emlékszik: túllépte az időkeretét, ezért nagy fejmosást kapott a többiektől a kulisszák mögött.

Lippai Pál Szeged rendszerváltás utáni első polgármestereként még három márciusi beszédet mondott. Mandátuma utolsó évében adta át a szót Göncz Árpád köztársasági elnöknek. Idén ismét ő lép az ünnepi emelvényen a mikrofonhoz, a felnőtt korú demokráciára emlékezve és idei díszpolgárjelöltként. Az ügyvédként is gyakorlott rétor beszédéből nem árult el részleteket.

Lippai Pál korábban képviselőjelöltként, polgármesterként szónokolt már márciusi ünnepségen. Fotó: Karnok Csaba

– Formálódik a szombati gondolatsor. Ilyen jelentős ünnepen, rengeteg ember előtt, amikor minden egyes szó helye és hangsúlya fontos, jobb, ha leírom a beszédet – mondta a felkészüléséről. – A március 15-éknek mindig is volt politikai üzenetük. Ezért a mostani beszéd sem állhat pusztán emlékezésből, hanem le kell vonni annak érvényes tanulságait. Az viszont nem végleges, hogy az egészet papírra vetem, vagy csak a fő gondolatokat jegyzem fel. Amúgy nem mérem le, nem gyakorlom, nem is dokumentálom a beszédeimet.

Kulisszatitkok


Kerek Attila városházi protokollfőnök 1972 óta szervezi segítőivel az ünnepi műsort és a fellépőket. A mindenkori polgármester kéri fel a szónokot, de ha kell, a protokollstáb segít a beszéd megírásában. A „rendezvényfelelős" – nevek említése nélkül – elárulta: újságírók, történészek adnak támpontot adatokkal, érdekességekkel. A beszéd hossza nincs megkötve. Készül még pluszesernyőkkel, póterősítővel, dublőrmikrofonnal, pluszkokárdával. Sőt még tű, cérna is lapul a zsebében, ha az utolsó pillanatban gombot kell varrni.

Szegeden szónokoltak

1990: Boross Imre (NKGP), Jankó Attila (SZDSZ), Koppány György (KDNP), Lippai Pál (Fidesz), Raffay Ernő (MDF), Siklósi András (FKGP), Szerencsés Gyula (SZDP), Szoboszlai Zsolt (MNP); 1991–1993: Lippai Pál polgármester; 1994: Göncz Árpád köztársasági elnök; 1995: Szalay István polgármester; 1996: Ványai Éva általános alpolgármester; 1997: Kristó Gyula történész, egyetemi tanár; 1998: Szalay István; 1999–2000: Bartha László polgármester; 2001: Varga Mihály pénzügyminiszter; 2002: Bartha László; 2003: Botka László polgármester; 2004: Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora; 2005: Szilágyi Barbara diákpolgármester; 2006: -, 2007: Lékó Péter nemzetközi sakknagymester, Szeged díszpolgára.

Olvasóink írták

 • 8. ifj. Nagy Gábor 2008. március 13. 18:18
  „A cikk írójától ezúton kérdezném, honnan szedte, hogy Szilágyi Barbara diákpolgármester volt?

  A saját archívumukat lusta volt tisztességgel végigolvasni?”
 • 7. Konrad 2008. március 13. 18:01
  „Nagyon helyes, hogy nincs foci Szegeden, így más sportág - pl. kézilabda - is lehetőséget kaphatott.
  A szegedi foci halála egyébként is a színvonal és a szegedi pénzhiány (a gazdaság állapota) miatt van.”
 • 6. ejha 2008. március 13. 14:35
  „SZEGEDI VÁROSVEZETŐK = SZEGEDI LABDARÚGÁS HALÁLA!!!

  LIPPAI EZ RÁD IS VONATKOZIK!!!”
 • 5. Nagy Sándor 2008. március 13. 12:34
  „Csak már 2 nap van hátra, és az nincs a cikkben, hogy az ünnepi beszédet hol és mikor mondja el Lippai úr.”
 • 4. f 2008. március 13. 12:02
  „nekem tökmindegy ki tépi a száját, már évek óta nem megyek ki az ilyen "ünnepségre". annyi véleményem azért ven, hogy nem kéne politikusnak beszédet mondania, ti. egyik se hiteles már...”
 • 3. N.P. 2008. március 13. 11:20
  „Maci52!
  Az utóbbi néhány év -szerintem helyes hagyománya -gondolom kimaradt az emlékezetedből. Azt pedig kikérem magamnak, hogy azt a maroknyi sípoló, bármi ellen tüntető csoportot a NÉP-nek nevezd.”
 • 2. Kéró 2008. március 13. 09:32
  „Én inkább attól félek hogy te jutsz mikrofonhoz egyszer. :) Szegeden évek óta hagyomány hogy nem politikus mondja a díszbeszédet - hanem Lékó Péter, az egyetemi rektor, stb. - és ez így nagyon helyes. Nemzeti ünnepen a politikus NE beszéljen, engedje az embereket emlékezni és ünnepelni, tiszteletlen dolog napi politikai dolgokról óbégatni.”
 • 1. maci52 2008. március 13. 07:24
  „Bőtka,esetleg Ujhelyi fosik a "csőcseléktől",vagy a NÉPTŐL,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: elrettentő példa

Szeged - Minden(ki) jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának – ez a mondás jutott eszünkbe az Ipoly sor elején álló, kibelezett telefonfülkét látva. Tovább olvasom