Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Lippai Pál kapja az idei Szeged díszpolgári címet

Szeged - Botka László polgármester Fideszes elődjét, Lippai Pál ügyvédet jelölte ma hivatalosan az idei díszpolgári címre. Szeged rendszerváltás utáni első emberének szintén ma ebédnél mondta el elképzelését. Lippai Pál meglepődött.
Lippai Pált, Szeged rendszerváltás utáni első polgármesterét jelölöm idén a díszpolgári címre – jelentette be ma délután hivatalosan a közgyűlés frakcióinak és bizottságainak Botka László polgármester. Döntését azzal indokolta, hogy idén nagykorú az önkormányzatiság, tizennyolc éve a város önállóan intézi az ügyeit. Szeged jövője szempontjából nagyon fontos, hogy a pártok a politikai csatározások mellett szimbolikusan is egyértelművé tegyék, hogy mindnyájan felelősek Szegedért, közösek a gyökereik. Ez a kitüntetés tisztelgés Lippai Pálnak.

– Sok ajánlás érkezett a kitüntetésre, de Lippai Pált én javasoltam – mondta Botka László. Nem feszélyezte, hogy a Fidesz-vezette város közgyűlésében 1990 és 1994 között ők, a szocialisták voltak ellenzékben. Relikviái között őrzi azt a feljegyzést, amit 1994-ben, a parlamenti képviselővé választása után néhány héttel Lippai polgármestertől kapott. A város akkori első embere az újdonsült honatyának saját kezűleg szedte pontokba, mi kell a város fejlődéséhez. A lista élén az M5-ös autópálya, a csatornázás, a Szent István tér felújítása, az M43-as elkerülő út megépítése szerepelt. Lippai Pál ugyan tizennégy éve kiszállt az aktív politizálásból, de elmegy a városi rendezvényekre, és ritkán ugyan, de Botka kezdeményezésére elmondja a véleményét. Nem szólni bele a dolgába, viszont érezteti, hogy szurkol Szegednek.

Legutóbb az egyetemi Lion's bálon találkoztak, Botka akkor invitálta elődjét egy hosszabb beszélgetésre. A kitüntetésről nem szólt neki, még akkor sem, amikor ma meghívta ebédelni. Ott viszont még a leves előtt bejelentette neki az elképzelését. – Nem mondom, hogy elállt a lélegzetem, mert ügyvédként és politikusként is hallottam már sok meglepő dolgot – idézte fel a találkozást Lippai Pál, akit ügyvédi irodájában, munka közben értünk utol. – Első a munka. Amúgy az ebédmeghíváson nem gondolkodtam. Amikor az étteremben a polgármester elmondta javaslatát, végiggondoltam, kik voltak a rendszerváltás utáni elődeim. Nagyon neves művészekről és tudósokról van szó, ebbe a sorba nehéz magam elhelyezni. Azóta is ez jár a fejemben, hiszen egy politikamentes művész vagy tudós könnyebben elnyeri a tevékenységével minden oldal elismerését. Egy politikusnak, még ha csak volt politikus is, sokkal nehezebb a dolga. Aztán viszont jót ebédeltünk és jót beszélgettünk.

A frakciók a márciusi közgyűlésen szavaznak a díszpolgári címről, amelyet a májusi Szeged-napi ünnepségen adja át a polgármester.

Olvasóink írták

 • 4. ocsi 2008. július 05. 18:33
  „Konrad! A magyar helyesírás nem ismer " emléxik" formát, miért kell elferdíteni a helyesírásunkat?”
 • 3. Konrad 2008. február 28. 11:15
  „Fidesz-Szdsz-Körgát Klub közös polgármester jelöltje volt, talán emléxik még valaki rajtam kívül is a tablós plakátra 90-ből...”
 • 2. Tata 2008. február 27. 21:58
  „Tata vagyok!
  Xy! Tévedsz, Latyak a Fidesz polgármesterjelöltje és polgármestere volt, kora miatt akkor nem lehetett a Fiatal Demokraták Szövetségének a tagja!”
 • 1. Xy 2008. február 27. 20:11
  „Lippai nem fideszes, hanem SZDSZ-es volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bravózva ünnepelte a publikum a nagyszínházban Kesselyákékat

Szeged - A szegedi operajátszás nevezetes napjai közé került 2008. február 26-a, amikor először adták elő a nagyszínházban teljes egészében Wagner Ring-tetralógiájának egyik darabját, A walkürt. Tovább olvasom