Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

LMP az eltűnt korrupciós kazetta nyomában

Az LMP szerint korrupcióval vádolta meg egymást a Fidesz és az MSZP az önkormányzat pénzügyi bizottságának tavaly szeptember 30-i ülésén. A jegyzőkönyvben azonban egy sor sem szerepel erről a vitáról. Hangfelvétel sem készült a bizottsági ülésről, mert mint utóbb kiderült: gyártási hibás volt a kazetta, így nem sikerült rögzíteni a korrupciós disputát.
Anomáliák a szegedi önkormányzati bizottsági működés körül címmel tartott ma sajtótájékoztatót a szegedi városháza előtt a Lehet Más a Politika (LMP). Ezen Málovics György, az önkormányzat pénzügyi bizottságának, Kasza Péter, a közgyűlés jogi bizottságának külső tagja, valamint Szentistványi István, az LMP önkormányzati képviselője, a közgyűlés városkép- és környezetvédelmi bizottságának elnöke tájékoztatta a sajtót a pénzügyi bizottság tavaly szeptember 30-i bizottsági üléséről.

Farkas László a beruházóval akarta kifestetni a lakását?

Málovics György elmondása szerint az ülés legelején a pénzügyi bizottság fideszes elnöke, Farkas László gyakorlatilag korrupcióval vádolta meg az MSZP-s városvezetést. Állítása szerint olyan információk jutottak birtokába, miszerint az Agóra Pólus beruházás kapcsán a városvezetés – illetve a polgármesteri hivatal illetékes irodái – mintegy lepaktált a beruházóval. Málovics szerint e paktum lényege az volt, hogy a beruházó a pályázati kiírásnak való megfelelés érdekében bead egy, a beruházás tényleges költségénél néhány 100 millió forinttal alacsonyabb árajánlatot, a beruházás teljes költségét tartalmazó árajánlat ugyanis nem fért volna bele a pályázati kiírásba – túl magas lett volna. Málovics szerint cserébe a városvezetés a projekt megvalósítása során, mivel ismerte a tényleges költségvetést, utólag kiegészítette volna a beruházást, kompenzálta volna a beruházót néhány 100 millió forinttal saját költségvetéséből. Ezek voltak Málovics elmondása szerint Farkas László vádjai, amelyre az ülésen felháborodva reagált Solymos László. A szocialista alpolgármester visszautasította Farkas vádjait a városvezetés és a polgármesteri hivatal nevében. Málovics elmondása szerint Solymos egyben jelezte, Farkas pusztán azért vádaskodik, mert a beruházás helyszínéhez közel lakik, és megkérte a beruházót, hogy az a beruházás költségén fesse ki a lakását, amire viszont a beruházó nem hajlandó. Farkas László e vádakat visszautasította.

Kiderült: gyártási hibás volt a kazetta

– Így, ilyen személyeskedő, vádaskodó hangnemben kezdődött a pénzügyi bizottság szeptember 30-i ülése, aminek a végén a bizottság úgy határozott: felkéri a gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottságot (ismertebb nevén – átvilágító bizottságot – a szerk.), hogy az Agóra projekt közbeszerzési eljárásának szabályszerűségét vizsgálja meg. Ezt a 7 igen és 1 tartózkodás mellett, vagyis az LMP, a Jobbik és a Fidesz teljes egyetértése, és az egyik MSZP-s bizottsági tag támogatása mellett szavazta meg a bizottság – magyarázta Málovics György. A politikus hangsúlyozta: a pénzügyi bizottság szeptember 30-i üléséről készült jegyzőkönyv elérhető a város honlapján, de – tette hozzá Málovics – a mindössze 2 oldalas jegyzőkönyv csak a határozatokat tartalmazza, a vitából egy sort sem jegyzetelt le a jegyzőkönyvvezető. Bár korábban mindig, a szeptember 30-i bizottsági ülésről nem készült hangfelvétel, mert mint utóbb kiderült: gyártási hibás volt a kazetta, így nem sikerült rögzíteni a korrupciós disputát.

Szentistványi István, aki tagja volt az átvilágító bizottságnak is, elmondta: a Gyimesi László (Fidesz) vezette gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottság nem vizsgálta az Agóra projekt közbeszerzési eljárásának szabályszerűségét. – Amikor ebben az ügyben a miértre voltam kíváncsi, s interpelláltam a 2012. február 24-i közgyűlésen Gyimesi Lászlót, azt a választ kaptam a fideszes politikustól, hogy „a pénzügyi bizottság által kezdeményezett átvilágítást gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottság nem tűzte napirendjére" – magyarázta Szentistványi István.

Ezzel egyébként véget is ért a történt, mert a február 24-i közgyűlésen az átvilágító bizottság bejelentette: befejezi működését, a képviselő-testület pedig elfogadta a grémium zárójelentését.

LMP-s forgatókönyvek

Az LMP-s politikusok a sajtótájékoztatón több verziót is felállítottak: 1. a naiv forgatókönyv szerint véletlenek egybeeséséről van szó, 2. nincs ok–okozati összefüggés a magnókazetta meghibásodása és az átvilágító bizottság sürgősségi beszüntetése között, 3. ok–okozati összefüggés van a magnókazetta meghibásodása és az átvilágító bizottság sürgősségi beszüntetése között, azaz a két nagy szegedi párt között a múlt, és potenciálisan a jelen átvilágításának elmismásolásában, bojkottálásában nagyon erős konszenzus, érdekközösség van.

Olvasóink írták

 • 15. Casablanca 2012. április 13. 07:19
  „Zsákba minddel és a zsákot a Tiszába!”
 • 14. tzs_szeged 2012. április 13. 01:11
  „Ki az a hülye, aki manapság kazettára rögzít???”
 • 13. ebessy 2012. április 13. 00:32
  „hehe, jó kis kutyakomédia, végre történik valami! botka jobb és bal keze ismét nagyot alakított! az elempé képviselői helyében mindig be lenne kapcsolva a zsebemben a telefon hangrögzítője, nem szabadna lemaradnunk arról hogy a kutyák összekapnak a koncon.”
 • 12. balraat 2012. április 13. 00:32
  „Miért tartott az LMP-nek több mint fél évig, hogy ezt a nyilvánosság elé tárja. Miért nem október 1-jén tartották ezt a sajtótájékoztatót, miért csak most. Most végzett a kivitelező Szentistványi lakásának kifestésével?”
 • 11. baba60 2012. április 12. 19:33
  „Farkas úrról mindent el tudok képzelni, de az LMP-s képviselő sem piskóta.Azt meg végkép fura, hogy néhányotoknak mindenről a polgármester jut az eszetekbe, még a falfestésről is. Annak van igaza aki azt kérdi" és a vakond hol van?"”
 • 10. SP 2012. április 12. 19:04
  „Festésvita?
  Árvita?

  Rutinból tuningolt a festésár
  a társasházi lépcsőház festésénél is esemény.

  Míg egy 5 szintes lépcsőház falfestése 97 ezer Ft más közös képviseletnél, addig a Block 2000-nél ugyanez a tétel 207 000 Ft.
  Lakás baráti festés felárral ez is? Jó lenne megtudni.

  A 207 000 Ft
  a Kapcsolat Gyorsszolgálat Bt. vel valósült meg 1 év késéssel, akiknek a profilja amúgy vízvezeték szerelés.
  Súlyos technológiai fegyelemsértéssel. Garancia nélkül készült el.

  A munka szervezője a Block 2000, aki IKV vezetői(!!!) feladatokra is pályázott.

  Mi van az önkorinál?
  Nem nézik meg a kivitelezők, pályázók megbízhatóságát?”
 • 9. bubuk 2012. április 12. 18:59
  „Tényleg közel lakik oda a dr. Ügyvéd úr, egyenesen tőszomszéd a háza...”
 • 8. Logaritmus 2012. április 12. 18:48
  „Ha jól értem a kazetta nem tűnt el. Az LMP azt állítja hogy a jegyzőkönyvben nem szerepel szó szerint minden. Megoldás: süllyedjenek le jobbikos és fideszes szintre és jelentsék fel a jegyzőkönyv leíróját, a kazetta gyártóját és forgalmazóját. Egyéb életképes ötlet hétvégére?”
 • 7. macs 2012. április 12. 18:06
  „5. lukrecia,
  hol szerepel a cikkben nagy alexandros?”
 • 6. Commander-V2 2012. április 12. 17:57
  „"Solymos egyben jelezte, Farkas pusztán azért vádaskodik, mert a beruházás helyszínéhez közel lakik, és megkérte a beruházót, hogy az a beruházás költségén fesse ki a lakását, amire viszont a beruházó nem hajlandó. Farkas László e vádakat visszautasította." Mit is várhatunk általában a fideszes politikustokól? Majd bevallják ha sárosak valamiben? Schmitt Pálgium is úgy mondott le, hogy szerinte nem lopott, nem csalt. :D”
 • 5. lukrecia 2012. április 12. 17:54
  „"gyartasi hibas volt a kazetta," :)) leszakad az eg ekkora hazugsagtol. Nem tudtak rogziteni a korrupcios parbeszedet. Azt hiszem itt nagyon telibe talalt valami , ha meg a magnot is kikapcsoltattak??
  Ejnye bejnye szegedi kozbeszerzesek---mar megint csiripelnek a madarak. Meg mindig nagy alexandross neveet lehet hallani??
  Ki az az elvetemult hogy a millios fizetese melle meg egy szobafestest is lelejmol???”
 • 4. kevlar59 2012. április 12. 17:27
  „ha megnézem hogy ki a főnök a hivatalban és kinek az utasítását hajtják végre akkor botka elvti adta utasításba a gyári hibát! solymi érvei vérszegények ezzel a szobafestéssel. a nagyobb botka-nagy alexandrosz alkut elképzelhetőnek tartom, csak így tovább lmp! keressetek a szoci pártpénztárt a mi zsebünkböl töltik”
 • 3. mittaláltam 2012. április 12. 17:00
  „No de mi van a vakonddal? :-)”
 • 2. bánki 2012. április 12. 16:12
  „LMP ? Van hírértéke ?”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. április 12. 15:22
  „Kedves DM ! Muszáj a LoMPosok minden böfögéséről hírt adni napjában többször is ?
  vagy szerződésetek van ? (igaz , a fogatlan kutya sokat ugat)
  Lassan kezdődik a meztelencsigák párzási időszaka , a zsidó pioníroknak arról is meg lesz az országos véleménye, azt is szalagcímben hozzátok ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőröket ítéltek el

2009-ben egy férfi a rendőrségen segítséget kért, verést kapott. Eltörték a bordáját is. Tovább olvasom