Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

LMP: valódi konzultációt, akár a költségvetésről is!

Szeged - Az LMP még a városi költségvetés és a helyi adórendeletek megalkotásakor is kikérné a szegediek véleményét.
Bővítené a szegedi LMP a városi jogszabályokba való civil beleszólás lehetőségét, ezért Szentistványi István önkormányzati képviselő módosító indítványt nyújtott be Botka László előterjesztéshez. A polgármesteri beadvány a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosítását célozza a társadalmi részvételről szóló törvény kapcsán. A törvény szövege szerint „felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelően az általa megalkotott rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályait rendeletben állapítsa meg".

Az LMP szerint a polgármesteri előterjesztés messze nem él a lehetőségeivel. Szerintük kevés, ha a közgyűlési előterjesztésekről véleményt lehet mondani az ülés előtti 14 napban, ehelyett azt javasolják, hogy már a rendeletek tervezésébe is lássanak bele a szegediek. Málovics György az LMP Csongrád megyei koordinátora elmondta: nem elégséges, ha csak névvel és email címmel regisztrálnak azok, akik az előterjesztésekhez hozzá szeretnének szólni, mert bármennyi email címet létrehozhat valaki, ezért a lakcímet is legyen kötelező megadni (ezek az adatok a honlapon nem lesznek láthatók).

Kifejtette: hosszú távon szerencsés lenne, ha költségvetés megalkotása is társadalmi részvétellel zajlana, de egyelőre ez irreális elvárás az önkormányzati törvény okozta bizonytalanság miatt. Fontos viszont, hogy a helyi adókról szóló rendeleteket is társadalmi vitára bocsássák.
Kasza Péter, a jogi bizottság LMP-s delegáltja felhívta a figyelmet arra, hogy az előterjesztés hiányos a moderálásra vonatkozó szabályokat illetően. Kiemelte azt is: fontos, hogy a döntés meghozatala után is elérhetőek legyenek az azt befolyásoló vélemények.

Olvasóink írták

 • 14. GondaIstván 2011. szeptember 30. 08:58
  „Találtam egy jó példát arra, milyen lehetne a közvetlen demokrácia választópolgár és képviselője között:
  A polgár online megüzeni a képviselőjének, hogy a pár perc múlva kezdődő közgyűlésben miről, mit mondjon.
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kozgyules_penteken_szobor_cegvezetok_helytorteneti_oktatas/2242623/
  A 3. kommentet kéretik elolvasni.”
 • 13. K.T. 2011. szeptember 29. 22:01
  „Örülök, hogy vannak még emberek akiknek nem ment el a józan esze és valóban azt teszik amire felhatalmazták őket. KÉPVISELIK VÁLASZTÓIKAT.
  Szimpatikus és igen figyelmes kiegészítés, mondhatni a polgármester fülön csípése.
  Csak így tovább!”
 • 12. tom_peris 2011. szeptember 29. 22:00
  „Ha a mi pénzünket költik akkor bele is szolhatunk...
  Ilyen egyszerű (lenne) a demokrácia...”
 • 11. techMon 2011. szeptember 29. 20:11
  „10. GondaIstván
  Igazad van abban, hogy ne szóljon bele a takarítónő a kvantumfizikába !
  Na de azért, valamilyen civil kontroll is kéne !
  Mert ugye attól, hogy civil még lehet szakértő, csak éppen nincsen tűzközelben.
  Remélem érted, hogy nem csak ló egyik és másik oldala van, hanem létezik köztes állapot is!”
 • 10. GondaIstván 2011. szeptember 29. 17:25
  „7. balraat: "A demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenkinek bele kell szólnia a döntésekbe. Azért választunk képviselőket, hogy képviseljenek."
  Azért a "mindenki beleszól" és az "azért választottuk, hogy képviseljen", a két véglet, ami között még számtalan lehetőség van. De az elmozdulás igénye napjainkban egyértelmű a "mindenki beleszól", azaz a közvetlen demokrácia irányába. Mondok egyszerű példákat:
  - A képviselők visszahívhatóságának bevezetésével, a képviselők nagyságrendekkel jobban figyelnének 2 választás között is a választóik véleményére, akaratára.
  - Az noszensz, hogy a kerékpárosokat nem kérdezik meg a kerékpárutak fejlesztéséről, vagy ha ez elkerülhetetlen (pl. egy uniós projektnél követelmény), akkor inkább alapítanak gyorsan egy bólogató egyesületet.
  - A választókerületi lakosok beleszólhatnának a képviselői alap elköltésébe, de legalább utólag kaphatnának egy tételes elszámolást róla.
  - Most fejlesztik pl. a játszótereket, ami dícséretes. De azért pl. megkérdezhették volna az ott játszóterező családokat arról, hogy mit bontsanak el és milyen új játékokat építsenek fel. Hiszen ők, és csak ők fogják használni.”
 • 9. KaszaP 2011. szeptember 29. 17:18
  „Kedves Hozzászólók!
  A társadalmi véleményeztetés ötlete nem az LMP-től származik, törvényi szinten már most is működik: http://www.kormany.hu/hu/dok?type=302#!DocumentBrowse.
  A városvezetés kénytelen-kelletlen hasonlót vezetne be Szegeden is, de csak a megszövegezett jogszabály-tervezetek vonatkozásában. (Pl. ezt: https://eservices.szeged.eu/eku/letoltes.php?dokumentumID=172993. Esetleg itt [http://csongrad.lehetmas.hu/files/2011/09/el%C5%91terjeszt%C3%A9sek-%C3%A9rthet%C5%91-form%C3%A1ban-2011-09-30.pdf] elolvashatják, hogy miről szól.) Az LMP a botkai javaslathoz annyi pluszt tesz hozzá, hogy már a választópolgárok számára könnyebben érthető koncepciók is kikerülnének a városi honlapra, csakúgy, mint ahogy az a kormányzati portálon működik. A lényeg, hogy bárki hallathatja a hangját - Önök is -, de arról az előterjesztő dönt, hogy befogadja-e a véleményt. Tehát nem csorbul a képviseleti demokrácia.
  A polgármester a beérkezett véleményeket töröltetné. Mi azt javasoljuk, hogy maradjanak csak a honlapon, így utólag nem lehet arra hivatkozni, hogy nem hívta fel valaki egy adott problémára a figyelmet.
  Kasza Péter”
 • 8. macs 2011. szeptember 29. 16:43
  „Az ötlet jó, csak hogy lehet kivitelezni? Most csak arra gondolok, hogy egy társasházi lakógyűlést is kinkeservesen lehet összehívni, a jelentős érdektelenség miatt. Pedig ott is az emberek érdekeiről, problémáiról van szó.
  Másrészt, a kerékpártároló ajtajának szinéről hosszan elvitatkozgatnak, míg a tetőszigetelésre mindenki simán rábólint.
  Amikor pl. a 2-es villamossal kapcsolatosan lakossági fórumot hívtak össze, zömében olyanok mentek el, akik ellenezték a tervet. Amennyiben az ott elhangzottak alapján született volna döntés, ma nem lenne meg a pálya, és hamarosan nem jönnének meg az új villamosok.”
 • 7. balraat 2011. szeptember 29. 16:32
  „A demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenkinek bele kell szólnia a döntésekbe. Azért választunk képviselőket, hogy képviseljenek. Tartsanak lakossági fórumot, kérdezzék meg a lakosok véleményét. Nem emlékszem, hogy bármelyik témában is például az LMP szervezett volna ilyet!
  Amúgy meg diszkrimináció, ha csak olyanok tudnak hozzászólni az előterjesztésekhez, akik e-maillal rendelkeznek. Akkor teremtsék meg a lehetőséget, hogy mindenki elmondhassa a véleményét!!!”
 • 6. drdozsag 2011. szeptember 29. 15:34
  „A legnagyobb probléma az, hogy gazdaságot, költségvetést, üzleti beszámolót soha nem látott hozzá nem értő, tapasztalatlan politikusok ötletelnek, mert ezzel akarják felhívni magukra a figyelmet és így politikai hasznot szerezni. A hozzáértő emberek nem reagálnának erre a "közvélemény megkérdezésre", így maradnak Mari néni és Józsi bácsi, na meg a pártaktivisták ötletei.
  DG”
 • 5. techMon 2011. szeptember 29. 14:32
  „Gondolom nem csak ezt eröltetik, de ez egy fontos téma, úgyhogy eröltessék csak.
  Az első hozzászólásban pedig csak a félelmet érezem, amit úgy próbál leplezni, hogy értelmetlen baromságokat ismételget mint egy fönnakadt lemezjátszó .”
 • 4. TPZ_00 2011. szeptember 29. 13:33
  „Már megint ezzel jönnek4 az elmúlt 1 évben csak ezt erőltetik! Remélem egyszer megszavazza kgy az indítványukat és utána végre vmi értelmest is csinálnak ami produktív Szeged gazdaságára vagy oktatására vagy városrendezésére nézve.”
 • 3. malovics 2011. szeptember 29. 13:02
  „Történész!

  Aki ilyen kategóriákban gondolkodik, mit ez a hozzászólás, az nem csoda, hogy nem tud elhelyezni egy ökopolitikai erőt - amivé mi szeretnénk válni.

  Szerencsére a világ azért nem fedhető le ezekkel a kategóriákkal, amik itt az első hozzászólásban előjönnek.”
 • 2. GondaIstván 2011. szeptember 29. 12:56
  „Én jobbikosként támogatom az LMP fenti javaslatát. Szerintem a civil beleszólás formáinak kialakítása és kiszélesítése kulcskérdés a XXI. századi demokráciában. Ha azt szeretnénk, hogy városunkat ne a pártok "rángassák", hanem a lakosság akarata érvényesüljön, akkor ehhez meg kell teremteni a közvetlen demokrácia új formáit. Ez egy hosszú tanulási folyamat a polgárok részéről is, de ha nem kezdjük el, sosem jutunk a végére. A 4 évenkénti 2x behúzása édeskevés.”
 • 1. történész 2011. szeptember 29. 12:18
  „A LMP most ellenzék,kormány párt vagy fizetett aktivista és azt marja akiért fizetik??Miért van ez a párt ,ha annyira impotens,hogy azt sem éri fel ésszel,hogy száz szál zsineg sokkal erősebb mint egy szál”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számla nélkül tanított - megbüntették

A NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága közleményében beszámolt egy tanulságos esetről – nem közölve, melyik városban történt. Tovább olvasom