Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

LMP: visszaélésekhez kell a termálvíz

Szeged - Aggasztónak tartja az LMP a vízgazdálkodási törvény módosítását, amely a termálvíz fűtési célú hasznosítására vonatkozik – mondta Szél Bernadett, a párt társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.
Az országgyűlési képviselő kiemelte: akkor megújuló energiaforrás a termálvíz, ha rendeltetésszerűen hasznosítják, vagyis előírják a visszasajtolását. Úgy látja azonban, hogy a kormány törvényjavaslata megszüntetné a visszasajtolási kötelezettségét, és ezzel szélesre tárja a kaput a pazarlás és a visszaélések előtt. A tervezethez érkezett kormánypárti és ellenzéki módosító indítványok differenciált elbírálást javasoltak, azért, hogy összehangolható legyen a környezetvédelmi, gazdasági és foglalkoztatási érdek. Szabó Dániel, a zöldpárt helyi társadalompolitikai szóvivője hangsúlyozta: a szegedi lakások 40 százalékát és az összes közintézményt a Szegedi Hőszolgáltató és a kisebbségi tulajdonosa által alapított projektcég biomassza-erőművel oldaná meg ahelyett, hogy termálvizet használna, holott az 40-80 százalékos megtakarítást eredményezne. Termálvizet a használati melegvízhez használná, visszasajtolás nélkül, de ez már korábban is problémás volt. Eredménye az lenne, hogy évente 800 ezer köbméter termálvizet engednének bele a Tiszába. A szóvivő szerint a Fideszhez közel álló tulajdonoscég célja egyedül a támogatások lehívása és a saját cégek feltőkésítése.

Szél Bernadett a biomassza-erőművel kapcsolatban szerda este 17 órától lakossági fórumot tartott a Rókus II. Általános Iskolában.

A tucatnyi rókusi lakos, aki eljött a fórumra, különféle érveket sorolt, miért nem szeretnék, ha biomassza-erőmű épülne a Csáky utcai trolitelepen, és ha termálvíz folyna a csapból. Volt, aki energetikai számításokkal támasztotta alá, hogy nem éri meg biomasszát elégetni. Olyan is volt, aki véteknek nevezte, hogy az élelmiszer-termelés elől elvegyék a termőföldet. Más a szén-dioxid-kibocsátást ellenezte, illetve a kamionforgalom visszaengedése ellen tiltakozott. Ménesi Imre, a körzet szocialista önkormányzati képviselője is felszólalt, kifejtette: ezer sebből vérzik a Fidesz és a Jobbik által támogatott termálvizes és biomasszaprojekt. Nincsenek kézzelfogható számítások, a jobboldal felelőtlen döntésével évtizedekre megköti az önkormányzat kezét. A Fideszhez köthető céghálózat tucatnyi cége felszámolás alatt áll, és a Szehő a kisebbségi magántulajdonos bizonytalansága miatt rászorul a város készfizető kezességvállalására. Folytatják az aláírásgyűjtést a biomassza-erőmű ellen; 6000 aláírás kötelezi a közgyűlést az ügy újratárgyalására.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. majzik 2013. május 26. 09:18
  „Pávai Vajna !

  Hódmezővásárhely és Hajdúszoboszló !

  Termálvíz Lesztinger-Szeviép-Újhelyi konstelációban frankó ?

  Mellesleg az SZTE fűtési gondjait is termálvízzel oldják meg !”
 • 25. tired 2013. május 24. 09:18
  „A fürdőben is ki van írva, hogy mennyi időt lehet a termálvízben maximum tölteni...”
 • 24. boros56 2013. május 23. 18:46
  „Kígyót-békát mondtok a termálvízre közben meg lubickolni jártok a termálfürdőkbe. még sem vagytok büdösek. Ha igen, akkor mástól. Már megint az a fránya kettős mérce. De, jajh, a magyar nem változik. Soha semmiben nem az értéket látjátok meg. Nem is fogjátok vinni semmire.”
 • 23. tired 2013. május 23. 17:24
  „Sziasztok!

  Látom, hogy elég sok embernek van véleménye az ügyről. Nem is csodálom, hiszen pártállástól függetlenül, az ott lakóknak sem kedvezne az erőmű, és természetesen azoknak az embereknek sem, akik kapnák azt a meleg vizet, amit az erőmű termelne.
  Az tény, hogy környezeti károkat okozna, és aki mást mond, annak pénze származik a projektből. Növekedne a zajszennyezettség (kamionok), az erőmű által kibocsájtott szén-monoxid mennyiség sem elhanyagolható (bár erről pontos számokat nem találtam) stb. Gazdasági ellenérv: ingatlan árak csökkenése. Ki akar egy erőmű közelében élni?
  Aki kiáll az erőmű mellett, annak azt tanácsolom, hogy költözzön a szomszédságába (nézzük meg, hogy szeret-e ott lakni). Illetve további tanácsaim között szerepel, hogy a támogatók használják azt a vizet, ami a csapból kifolyik meleg vízként ennek az erőműnek a segítségével!
  Ha csak egy kis esélye is van annak, hogy a gyermekeinknek vagy Nekünk bajunk lesz ettől az építkezéstől (erőmű), akkor nem szabad belefogni ebbe a projektbe. Mert utána a beteg embereket nem kárpótolja, hogy a működtető cég meggazdagodott, mert neki
  Azt mondjuk, hogy nem tehetünk semmit, ha ezt nem akarjuk (mint pl.: most ezt az erőművet). Sajnos ezzel a hozzáállással nem is fog sikerülni (bár nem csodálkozom az emberek passzivitásán). Alá lehet írni az ívet, illetve négy évenként el kell menni szavazni (akármelyik pártról is szavazunk), mert csak így nyilváníthatjuk ki az akaratunkat!!”
 • 22. Francois 2013. május 23. 16:28
  „21. jozkó 2013.05.23. 16:20
  Távol áll tőlem hogy vitatkozzak ezen veled, nem is akartam. Sajnos az itteni észrevételemet "közömet" nem írhatom le, de folyna a könnyed a röhögéstől! :) "pénz és befolyás dönti ezt el." sajnos így van!!!!!”
 • 21. jozkó 2013. május 23. 16:20
  „17. Francois:

  Sem vitatkoznunk, sem veszekednünk nem érdemes a témán.
  A kérdésben nem mi, porbafingók döntünk - pénz és befolyás dönti ezt el.
  Aki veszít a réven, az nyerni fog a vámon, úgy tűnik.
  Szakmai érveknek itt nincs súlya, nem is erőltetik, senki nem is figyel rájuk.
  /Az elején még kicsit reméltem, hogy nem egészen így lesz/”
 • 20. Torontál 2013. május 23. 16:14
  „Dendri
  Te nagyon okos vagy termálvíz kérdésében.
  Sokszor azt a vizet iszod meg az ásványvizes palackban csak hűtve.(a csapvíz már büdös neked is)
  Termálvíz és termálvíz között is nagy a különbség.Én még nem hallottam termálvíz szennyezésről, de hallottam ,olaj, levegő, atom stb.
  A sok szennyezés közül még a legártatlanabbak közé tartozik a termálvíz az tuti. Nekünk magyaroknak ez van , ezt kellene sokkal jobban kihasználni és nem a külföldi energia lobbinak lefeküdni.Nekik sohase lesz érdekük a magyar energia függőség csökkentése.”
 • 19. macs 2013. május 23. 14:20
  „Több kérdésem volna:
  - mekkora kapacitású lesz az erőmű?
  - hány lakás fűtését fogja biztosítani?
  - hány lakást fognak ellátni termálvízzel?”
 • 18. szabójóska 2013. május 23. 13:27
  „Sajnos ennyire <moderálva> képviselőink vannak.De már tíz évvel ezelőtt megvették a mobil fúróberendezésket és addig simogatták,amig dorombolni nem kezdett. A háziorvosom meg kijár a kutakhoz,hogy legyen pecsét. Trágyadomb”
 • 17. Francois 2013. május 23. 12:52
  „15. jozkó 2013.05.23. 11:53
  Nem akarok veled vitatkozni, de értelmetlen az egész fúrás! Itt makón is fúrtak, teleregényt tudnák belőle írni. Mellékesen nem halottam még hogy valami olcsóbb lett volna ettől, az viszont tény, sok csórrrrringerből ,full milkós lett a projekt alatt! :) Egyébként szerintetek 30-nap alatt összejön 6-ezer szavazat?! :) Úgy legyen...........”
 • 16. 3ikutas 2013. május 23. 12:20
  „Annak aki nem hiszi el, hogy milyen káros a környezetre a termálvíz ha szabadon engedjük, nos azok menjenek ki Hattyas bocsi Klebersberg telepre a Holt-Tiszához és nézze meg mennyire halott az valójában. Nyáron meg még förtelmes büdös is.
  Ez mind a szabadon engedett termálvíztől van.Ezt akarják az "urak", hogy a döntésükkel a legdrágább kincsünket a vizeinket tönkre tegyék. Remélem lesz olyan is aki ezt megtudja akadályozni.”
 • 15. jozkó 2013. május 23. 11:53
  „9. tom_preis:

  "...csöndes nyári estéken...pöfékel a fűtőmű..."
  Ráadásul csúcsra járatva, 28-30 fokos környezeti hőmérséklet mellett :)
  Egy költő veszett el benned.

  A folyamatos /akár nyári/ üzem egyébként el is képzelhető, percse nem "csúcsra járatva".
  Például áramtermelésre.
  A megújuló energia felhasználásával termelt áramot magasabb áron köteles átvenni a szolgáltató, mint a gázmotoroktól származót...
  Sok nyavalygás helyett érdemes lenne számolni - és a majdani engedélyeztetési eljárásnál megkövetelni!! a környezetkímélő technológiát!
  Persze kényelmesebb megnyitni a gázcsapot - és várni fél óráig, amíg felforr a teavíz :) - vagy villanyradiátorral rásegíteni a távfűtésre.
  Olyan pedig végképp nem lehet, hogy nincs gáz, ugye?
  Mert ha nincs gáz, akkor lesz igazán gáz!
  A pénz meg nem számít...”
 • 14. dühös 2013. május 23. 07:59
  „10. tom peris
  "A gyűjtésre 30 nap áll rendelkezésre. Az állandó helyszín a Rókus II-es iskola lesz, ahol hétköznapokon délután fél 4 és fél 7 között, valamint szombaton délelőtt várják az érdeklődőket. A lakótelepeken csütörtök, péntek és szombat délután fél 4 és fél 7 között lehet íveket aláírni a biomassza-erőmű és a termál víz használati meleg víz céljára való hasznosítása ellen."”
 • 13. dühös 2013. május 23. 07:55
  „Pofátlanság, hogy az érintetteket meg sem kérdezték, végül is nekik kell hajmosásra, fürdésre, mosogatásra használni a termálvizet!
  Milyen alapon döntenek a fejünk fölött????
  Ez a társulat fordítva van bekötve!!!
  Mi történne, ha Újszegeden fúrna valaki termálkutak és köteleznék a környékbelieket lakosságot a használatára?
  Csak az eu-s pénz lebeg a szemük előtt, semmi, senki nem érdekli őket. Ezért bárkin átgázolnának!
  A biomassza kazán csak hab a tortán. Zajjal, környezetszennyezéssel jár.
  A szombathelyiek megakadályozták.

  Szégyellje magát a fidesz, meg az egy szem jobbikos szélkakas!”
 • 12. dendri 2013. május 23. 06:51
  „9. tom_peris

  Egyértelmű, hogy a délalföldi fóliasátras gazdák nyomására született a törvény, szakmai alapok nélkül. Nekik megéri (ha a politikát is tudják így befolyásolni, akkor -nagyon- megéri), hogy sós vízzel szennyezzék be a folyóinkat, tönkretegyék a rétegvizeink egyensúlyát.”
 • 11. SP 2013. május 22. 23:19
  „Azért nem jó
  a termálvizes projekt, mert nem a Francia testvérek profitálnak belőle.”
 • 10. tom_peris 2013. május 22. 22:31
  „amúgy hol kell aláírni? mert így ez nem faja... maximum csak mutyi... de így 1-et lépünk előre és 2-tőt hátra... és ha az aláíráson múlik hogy maradjunk inkább a tomporunkon... akkor szerintem mindenkinek alá kellene írni akinek ez a szülővárosa...”
 • 9. tom_peris 2013. május 22. 22:28
  „A geotermális energia akkor fenntartható ha visszasajtoljuk... különben kimerül a réteg amiből a vizet és ahőt hozzuk fel... és felesleges volt a beruházás mert nem téról meg.... (persze a birka néppel mindent ki lehet fizettetni..)

  a biomasszabizniszről meg csak annyit hogy amit ott elégetnek... és a maradékát kipöfékelik... az garantáltan a belváros felé fog mozogni... pláne csöndes nyári estéken... lehet hogy fenntartható (és emiatt lehet rengeteg eus pézt lehívni de a város lakosságának tuti rosszabb lesz...)
  ennyi erővel az pontosan annyira lenne fentartható és klímabarát, és klímaváltozás megelőző ha kötelezővé tennék a fatüzelést a belvárosban.... ami ugyanúgy biomassza ugye... csak maximum emiatt globálisan jól járunk... ellenben a belvárosban lakoknak tuti rossz lesz..”
 • 8. vélemény 2013. május 22. 22:26
  „6000 aláírás kötelezi a közgyűlést az ügy újratárgyalására.
  - Mi van, ha újratárgyalják?
  Ugyanazok döntenek, akik 2-szer már megszavazták.”
 • 7. vélemény 2013. május 22. 22:22
  „Egy ideje szagos a meleg-víz, ami a Fűtőmű utcából jön.
  Lehet, hogy már termálvíz?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendfülke a borfesztiválon

A szervezők vadonatúj ötlete az a hangszigetelt telefonfülke. Tovább olvasom