Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Lobognak a zöld zászlók

Szeged - Zöld zászlók kerültek tegnap a szegedi egészségügyi intézményekre, a dolgozók pedig zöld szalagot viselnek: első lépésként így tiltakoznak az új finanszírozás ellen.
Tegnap reggel kitűzték a zöld zászlókat a szegedi egészségügyi intézményekre annak a demonstrációsorozatnak az első lépéseként, amit a legnagyobb szakmai szervezetek hirdettek meg tiltakozásul a kórházakat, klinikákat és szakrendelőket csőddel fenyegető új finanszírozás ellen.

Mint megírtuk, Pál Attila, a klinikai központ elnöke szerdán kijelentette: a helyzet annyira súlyos, hogy a demonstrációs „menetrendnek" megfelelően október 7-étől akár az éhségsztrájkra is készek.

Ennek szellemében a klinikai központ elnöki hivatalának erkélyére is kikerült tegnap a zöld zászló, a munkatársak pedig zöld szalagot viseltek, még a fülkében posztoló portás is.

Az „SZTK" felé sétálva az utcán is láttunk olyan egészségügyi dolgozókat, akik halvány- vagy méregzöld kokárdát tűztek a ruhájukra. Később megtudtuk, az árnyalatnyi különbség oka az, hogy a szakszervezet halványabbat, a klinikai központ sötétebbet osztott szét.

A klinikai jözpont elnöki hivatalának erkélyére is kikerült tegnap a zöld zászló. Fotó: Schmidt Andrea
A klinikai jözpont elnöki hivatalának erkélyére is kikerült tegnap a zöld zászló.
Fotó: Schmidt Andrea

A Tisza Lajos körúti rendelőintézet homlokzatára kitűzött zöld zászló – illetve a tiltakozás – okairól az üvegajtóra ragasztott hirdetményen tájékoztatták a betegeket. Az orvosok és asszisztensek itt is zöld kitűzőt hordtak.

– Tudom, miért van kinn a zöld zászló, de én laikusként nem tudom megítélni a pénzügyeket, nem tudom, mennyire jogos a tiltakozás – mondta diplomatikusan egy kezében röntgenfelvételt szorongató nő. – Egyetértek a tiltakozással. Felháborítónak, sőt undorítónak tartom, hogy pont az egészségügytől vesznek el pénzt, miközben a pénzügyminiszternek ilyen villája épül! – jelentette ki Ménesi Gabriella, aki szerint Oszkó Péternek ki kellene próbálnia a magyar közegészségügyet, hogy tudja, honnan vesz el.

Néhány általunk megkérdezett orvos és asszisztens azt mondta, a zászló és a kitűző nem elég nyomásgyakorlásnak, el kell menni az éhségsztrájkig. A női klinikán is zöld zászló lobogott – közvetlenül egy kiszakadt, zöld szúnyogháló mellett. Az új klinikán az uniós zászló helyére került a zöld. Az egyik megszólított orvos itt is úgy vélte: ez kevés. – Nálunk csak a vasutasok sztrájkolhatnak, mi nem tehetjük meg, pedig kéne – legyintett keserűen.

Zöldbe borult kórházak - GALÉRIA

Deszk is csatlakozott

– Azok a megszorítások, amelyeket a költségvetésre hivatkozva terveznek, nemcsak nehéz anyagi helyzetet, de megalázó körülményeket is teremtenének betegeinknek, akiknek közel fele daganatos betegségben szenved. Elkötelezettek vagyunk kiállni intézetünk működtethetősége mellett az ő érdekükben, és közösséget vállalni azokkal, akik ezért cselekszenek. Ez nemcsak zöld szalagot és zászlót, de az aktuálisan szükséges és hasznos egyéb demonstrációs megnyilvánulásokat is jelenti – közölte tegnap Bálint Beatrix, a deszki szakkórház vezetője.

Vásárhely, Makó, Szentes: kitűzték a zöld szalagot

A vásárhelyi, makói és szentesi kórházban felkerültek a zöld szalagok a fehér köpenyekre. Így tiltakoznak a dolgozók az egészségügy finanszírozásának csökkentése ellen. A makói és szentesi kórház főigazgatója, Baráth Lajos elmondta: az áprilisban életbe lépett új finanszírozási rendszer havi 13,5 milliós fedezethiányt teremtett a makói kórházban. Szentesen sem jobb a helyzet: ott is bő egyhavi az éves kiesés. Makón 60 millió, Szentesen pedig 280 millió forint a lejárt szállítói tartozás összege. Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház főigazgatója elmondta: a kormányzati elképzelések alapján 100 millió forintos nagyságrendű kiesést jelent a kórháznak az alulfinanszírozás az év hátralévő három hónapjában.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Hugo1 2009. szeptember 30. 14:23
  „berber11 A nagynéném 3 évig feküdt elfekvő kórházba, amit most ugy hívnak, hogy Rehabilitációs osztály. A havi nyugdija arra ment, hogy havonta be kellett fizetni napi 350-Ft-ot, az orvosnak havonta boríték, volt olyan aki berendelt minden hónapba, hogy megkapja a borítékot, az ápolónők ugy tették tisztába, soronkivül, mert csak napi 3 pelenka járt, hogy 200.-Ft-ot kapott.Fürdetni, csak két ápoló férfi tudott, (500.Ft) a több ápolónő meg sem tudta emelni a betegeket.Volt amikor nem is fürdették meg, mert nem volt ki megemelje. Volt amikor tetvesek lettek a betegek, mert nem fürdették, mert a betegnek jogai vannak és ha nem akar fürdeni, akkor nem fürdetik meg. Közöltem, hogy az én betegemnek is joga van, hogy tiszta legyen és más betegtől nem legyen tetves. Megmondom őszintén a nővérek sem angyalok, véleményük mindig van az idős magatehetetlen beteggel szemben. Tisztelet a kivételnek, mert volt 5 nővér aki tisztelettel és segítőkészen ellátták a betegeket. De ez sajnos kevés.”
 • 30. Hugo1 2009. szeptember 30. 13:54
  „halak33 amit te hülyeségnek tartasz az a Te véleményed. Én is van amikor beteg vagyok, ha nem kapok elfogadható időpontot, akkor sajnos el kell menjek az Egészségpénztári kártyával vizsgálatra, amit a cégem kötött egy-két kórházzal. Időpontot mindig kapunk azonnal a bejelentkezés utáni napon. Érdekes akkor van időpont. Igaz ezért fizetünk a kórházaknak és még külön fenntartanak részünkre kórházi ellátást is. Tudom nem mindenki egészségpénztártag a munkahelyén, de tény, hogy a kórház ezért nem kevés pénzt kap.
  Erről nem beszélnek. Egyébként nagyon sok kórháznak van szerződése az Egészségpéntárakkal. (céges)”
 • 29. halak33 2009. szeptember 27. 20:08
  „28: Teljesen igazad van! Több megbecsülést kell(ene) kapnunk mind saját kollégáinktól, mind pedig a betegektől! Amit sokx nem kapunk meg?? Miért? Mert..... de ezt Ők jobban tudják!! :(”
 • 28. micuko 2009. szeptember 27. 10:23
  „23 év becsületesen az eü-ben ledolgozott munkaidő után a bruttó fizetésem 76.ezer ft.A munkaruhát évek óta a saját jövedelmemből oldom meg.Ha nem akarom hogy a műszakom végére lerohadjon a lában,akkor évente 1x normális cipőt vagy papucsot kell vegyek ami ott kezdődik hogy 10-13 ezer ft. paraszolvenciát nem kapok nem is várok mert hozzánk is többnyire a csórók járnak.És ki tudja hogy a következő hónapban megkapom-e egyáltalán a fizetésem. És van olyan orvos kollégám akinek gondot jelent a hó vége,de ettől függetlenül ellát és megoperál mindenkit aki hozzá fordul,minden ellenszolgáltatás nélkül.Miért van az hogy ha az egészségügyi dolgozók kinyitják a szájukat és tiltakozni mernek a többség rögtön jön a hatalmas fizetésekkel és paraszolvenciával.Ezek a jól kereső emberek csak egy kisebb réteget képeznek ebben a kasztban.A többi valóban éhbérért robotol.A hosszú várólistáról sem ők tehetnek mégis mindenki őket szidja nap mint nap.Sajnos nekünk egészségügyi dolgozóknak az érdekvédelmünk egy nagy NULLA.”
 • 27. berber11 2009. szeptember 26. 20:40
  „Kedves Porter!Szerintem a Te írásodhoz nem fűztem semmit!Te kibírod majd,hogy nem dolgozol,csak életet mentesz,ezt ugye Te sem gondolod komolyan?A beteget nem hagyhatjuk a székletben,a hányadékban...emberség is van a világon,ez pedig nagyrészt erről szól és a hivatástudatról!”
 • 26. Porter 2009. szeptember 26. 20:06
  „berber11 a hálapénzem öszzegéről beszéltem, és annak 1 %-á ról. Nem az adóm 1%-ról. Úgy látszik nem sikerült egyértelmüre az írásom. De attól be vagyok rágva, hogy a megaban ülő Dr-ek óriás fizetésén csámcsognak. Csámcsogjanak azon, hogy ha MI nem kapunk fizetést és nem fogunk dolgozni, mert akkor nem fogunk, (Tényleg csak életet mentünk) akkor mi lesz!!!!”
 • 25. berber11 2009. szeptember 26. 19:44
  „Kedves Mizujs!Te is nekifuthatsz mégegyszer,mert úgy tűnik nagyon rövidtávú a memóriád!Olvasd el mit írtál a 16-osnál:"az összes zöld szalagos",akkor miről beszélsz?Igaz később már nem ezt írtad!”
 • 24. Mizujs 2009. szeptember 26. 19:25
  „23. hozzászólás berber11

  Örülök, hogy tudsz olvasni!! Fuss neki mégegyszer!!!!!

  Egyébként senki sem a csóró laborosokat, beteghordókat "szidja", hanem a kórház vezető orvosait.”
 • 23. berber11 2009. szeptember 26. 19:18
  „Emberek,akik ide írkáltok,miről beszéltek?Lehet a vezetők több milliót keresnek,lehet az orvosok többezres parát kapnak havonta,de mi van az ápolónőkkel,nekik már nem jut csak a szidalmazás,az elégedetlenség?!
  Csináljatok végig csak egyetlen 12 órás műszakot bármelyik osztályon,aztán lehet mocskolódni!
  Kedves Mizujs,Te pedig annyi hülyeséget írsz általában,pedig fogalmad nincs,hogy mi is folyik valójában a világban!!!Hálapénz,nem gondolod,hogy az embereknek,nincs pénze mindenkinek fizetni?
  Érdekes,ha annyi fizetést és hálapénzt kapok,miért nem marad már a hónap közepére semmi?”
 • 22. Mizujs 2009. szeptember 26. 15:37
  „Porter!

  Ha te zoknit vettél az adód 1 %-ból, akkor nagyon mellébeszélsz!

  Egyébként senki sem a csóró laborosokat, beteghordókat "szidja", hanem a kórház vezető orvosait. Most olvastam, hogy 1,5 millió forint a havi fizetése az egyik pesti kórház vezetőjének.”
 • 21. halak33 2009. szeptember 26. 12:39
  „19: Teljesen igazad van! :(”
 • 20. halak33 2009. szeptember 26. 12:38
  „13-14: Igazatok van!!

  Kedves 18! A MÁV Rendelőbe a várakozási idő 1-2 hét UH vizsgálatra! Figyelmedbe ajánlanám! Csak oda szóló beutaló szükséges hozzá, akár háziorvostól is! :)”
 • 19. Porter 2009. szeptember 26. 09:45
  „Olyan jó, hogy már megint csak az orvosokról van szó. Az összes többi eü dolgozó senkit nem érdekel. Elárulom bárkinek, hogy sügősségi ambulancián dolgozva idén 1000 Ft-ot kaptam paraszolvenciába, és ha jól emlékszem a tavaj sem sokkal többet. Én nem panaszkodom, de senki ne vágja a fejemhez, hogy mennyit kapok zsebbe. Nem nem adtam oda senkinek az 1%-át. Zoknit vásároltam belőle, hogy legyen miben dolgozni. Komolyan egyre jobban dühít, hogy ha gyógyításról van szó csak az orvosok jutnak mindenkinek eszébe. Igen mi is nagyon szívesen segítünk. Nővérek, diagnosztikai asszisztensek, beteghordók, mütősnők, mütőssegédek, adminiszrátorok, stb. Nekünk nem kell fizetés, mi csak baráti jószeretetből vagyunk ott.”
 • 18. varadipal 2009. szeptember 26. 08:48
  „Éredekes, mikor 60 napot kell várni egy ultrahangos vizsgálatra, és a háziorvos a maszekhoz küld, aki állami gépen állami időben, és Tb költségen soron kívül elvégzi a vizsgálatot, majd számla nélkül levesz 10 rongyot, akkor nem kell zöld zászló. Lehet, hogy a PM-ben ezt vették észre? Orvosmaffia márpedig nincs, mint ahogy hosszúnyakú zsiráf sincs.Ha sehol nem lopnák meg a TB kasszát, lehet elég lenne a zsé magasabb szinvonalu ellátásra is.”
 • 17. 48fremail 2009. szeptember 26. 07:35
  „Közölje valaki, aki tudja, hány embernek tartozik a mórakert és mennyivel.”
 • 16. Mizujs 2009. szeptember 25. 21:49
  „Biztos, hogy kevesebb a pénz. De a hálapénz?? Az is kevesebb?? Pedig NEM is adóznak belőle???

  Szeretném megkérdezni az összes zöldszalagostól: Mennyit fizetett be a munkahelyének alapítványába a hálapénzből??? Felajánlotta az adójának 1 %-át?????”
 • 15. Porter 2009. szeptember 25. 21:38
  „Bármilyen hihetelen nem tiltakoztam ellene. Sőt! De a nép birka részével nem lehet mint kezdeni. Ha valaki Barabást kiállt akkor mindd azt teszi. Még ha igazából nem is azt akarta. Mai napig sajnálom, hogy megszünt. Különösen az indolatlan megjelenések miatt. Kicsit kellett volna változtni a rendszerén, de a gondolat nem volt rossz!”
 • 14. rozator 2009. szeptember 25. 21:31
  „13!Igazad van! Annyit még hozzátennék, hogy csak azt lássák el, aki TB-t FIZET! A gyerekek kivételek. Talán nem is volt rossz az a vizitdíj? De gondolom akkor ez ellen Te is tiltakoztál!”
 • 13. Porter 2009. szeptember 25. 20:59
  „Én csak azt nem értem , miért mér megint az egészségügy pénzét zárolták. Nem volt más? Zárolják inkább a parlamenti képviselők bérére szánt pénzt. Vagy bármi mást. Komolyan nem értem ezt. Sokminden nélkül meglennénk egy darabig, de egészségügyi ellátás nélkül????? Ha rajtam múlana, akkor minden képviselő csak 1 fizetést vehetne fel. Választhatna hogy melyiket. Képviselőit, vagy frakcióvezetőit, vagy az ilyen-olyan bizottsági tagit. Nem vennének fel olyan sok pénzt ők sem. A költség térítés sem jár. Ingyen utaznak. Én is a fizetésemből téritem a rezsimet. Én sem csak 1 ember munkáját csinálom (egészségügyben) 1 fizetésért. Sokat lehetne azon is spórolni. Akkor aztán megtudnák, mi fán terem az élet. "... vegyétek vissza a tövis felét...""”
 • 12. rozator 2009. szeptember 25. 20:48
  „Majd a Mikola, a nemzet orvosa! Addig csak kibírjuk.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovakat is tartottak a cigány közösségi házban

A roma közösségi házat teljesen kirabolták, tönkretették. Telekként talán még ér valamit az ingatlan. Tovább olvasom