Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Lógás miatt könnyen ugrik a közmunka is

Csongrád megye - Tavaly 183 szülő ellen indult eljárás a gyerek iskolakerülése miatt Csongrád megyében. A büntetés szigorodott: a családi pótlék felfüggesztése mellett a közmunkától is megfoszthatják a szülőt.
Három hónapra kizárják a közfoglalkoztatásból azt a szülőt, akinek a gyereke 30 óránál többet hiányzik igazolatlanul az iskolából, vagy aki nem tartja rendben az udvarát, kertjét – erről döntött hétfő este a parlament Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztése nyomán. A kizárásról a munkaügyi kirendeltség dönt.

Megyei helyzet

A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2012. április 15. és 2012. december 31. között 183 esetben indult eljárás megyei szülő ellen iskolai hiányzás miatt. Ez több gyereket is érinthet, ezért ez a szám nem egyezik meg az iskolakerülők számával. A családi pótlék iskoláztatási részét – az iskolaigazgató jelzése nyomán – a szülők felelősségétől függetlenül szüneteltetni kell. A szülők felelősségét egyébként a gyerek hiányzása miatt az esetek felében állapították meg. A vétkes szülők között – bár ilyen statisztika nem készül – elenyésző számú a közmunkás.  

– Évről évre több embert foglalkoztat az önkormányzat, éppen ezért jogos társadalmi elvárás, hogy rendszeresen járassák iskolába a gyerekeiket azok, akik részt vesznek a közmunkaprogramban – indokolta az intézkedést Hoppál Péter Fidesz-szóvivő kedd este a köztévében. A politikus a felvetésre, miszerint családok megélhetése kerülhet veszélybe, úgy reagált: a törvény nem a nyomort akarja tetézni. Példaként megjegyezte: Borsod, Heves, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több tíz százalékkal javult a helyzet attól, hogy 2010-től a lógásokat a családi pótlék felfüggesztésével büntették. A Fidesz célja, hogy a gyermekeket védje, az iskolakerülés egyenes következménye a felnőttkori tartós munkanélküliség.

Az iskolai hiányzás szankcionálása valóban nem új keletű. Mi is megírtuk: igazolatlan hiányzás miatt a családvédelmi törvény 2010 szeptemberétől előírja, hogy 50 óra igazolatlan hiányzás felett függesszék fel a családi pótlék kifizetését, annak is az iskoláztatási támogatás részét. Tavaly szigorítottak a jogszabályon: nem felfüggeszteni, hanem szüneteltetni kell a juttatást, vagyis visszamenőleg nem lehet kifizetni az elmaradt pénzt. Ezzel a család havonta 12–17 ezer forint közötti – vagy emelt összegű támogatás esetén még ennél is nagyobb – támogatást veszít el.

Kiszámoltuk: ha a közfoglalkoztatásból zárnak ki valakit, akkor idén 8 órás munkánál havi nettó 49 ezer forinttól esik el az illető. 6 órás elfoglaltságért nettó 37 ezret kapna az állami és önkormányzati közmunkaprogramokban. Így a közmunkások iskolai lógásért három hónap alatt akár 147 ezer, illetve 111 ezer forintot veszíthetnek el. Összességében az a család, amelynek három hónapig nem folyósítanak iskoláztatási támogatást és nem adnak közmunkát, akár 123–164 ezer forint bevételtől eshet el.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. polarbear 2013. április 17. 21:07
  „Kedves Tucat!
  Nagy élvezettel olvasom írásait,de be kell vallanom, többször is kénytelen vagyok. Egyrészt így értem csak meg, másrészt többedszerre -mivel értelmet nyer- elgondolkodtatóbb..Örülök, hogy ilyen emberek élnek közöttünk.”
 • 47. tucat 2013. április 16. 18:07
  „46. allegro
  Igen, valahogy így.
  Tudja, azt gondolom, a mi, igen egyszerű létformánk egyik legsúlyosabb, a fájdalmaink és veszteségeink döntő többségét okozó kogníciós hibánk az, hogy az ösztöneink túlvezérlése és diktatúrája miatt már a legelemibb formális logikai műveleteink első lépését is elvétjük, amikor a premisszát "ügyesen" a konzekvencia helyére lopjuk. Így mossuk össze például azt a két fogalmat, amelyek között még a halmazelmélet rész-egész viszonya sem feltétlenül érvényesül, nemhogy az ekvivalencia: az ´érdeket´ és az ´igazságot´. Annyira hatékonyan és magától értetődően csapjuk be magunkat ezzel ősidők óta, gyakran teljesen észrevétlenül, máskor gátlástalanul hazudva, hogy még a nyelvek frazeológiái is hemzsegnek az ezzel kapcsolatos, talmi bölcsességektől, a magyarban például közismerten "mindenkinek megvan a maga igazsága". Nem nehéz kijavítani, ugye? Örülök, ha Önnek nem okoz különösebb nehézséget, de higgye el, a legtöbbünk szeme előtt még a zavartalan gondolati analízis szintjén is egybemosódnak e fogalmak, nemhogy a hétköznapi csaták (család, közlekedés, munkahely...) forgatagában.
  Igazság és érdek... Milyen gyakran hallható a méltatlankodó panaszkiáltás: "Ez nem igazság!", ugye? Pedig lehet, hogy nem az univerzum törvényei, hanem csak jól körülírható érdekek sérültek fájdalmasan, mert, ami azt illeti, az univerzum meglehetősen közömbös az önös érdekeinkkel szemben, de kikezdhetetlenül következetes az "igazság" ügyében. ;) Ha pedig mi tényleg ki akarunk nőni a jelenlegi, távolabbról szemlélve tragikomikusan primitív létezési formánkból (hiszem, hogy van esélyünk, de lehet, hogy évezredek, vagy évmilliók szerencsés mutációsorozata, és/vagy a mi, tudatos beavatkozásunk is kell hozzá, sok-sok, távoli szupernóvarobbanással, gamma-kitöréssel, kozmikus sugárzással...), akkor egy valamit gyorsan és logikai hibák nélkül kell megértenünk: az életünket fenntartó ösztönenergiáink nem lehetnek többé az értelmünk és magatartásunk irányítói, hanem csak az üzemanyaga. Amíg ezt nem értjük, addig olyanok vagyunk, mint az autó, amelynek az úti célját és a sebességét a benzin határozza meg, s az értelem csak kényszeredetten és kétségbeesetten rángatja a kormányt, hogy megpróbálja elkerülni a folyamatosan fenyegető ütközéseket, amelyek minden járgány károsodását, vagy akár a megsemmisülését okozhatják. Jó, igaz, minden hasonlat sántít, s a gépjárműveinket nem az üzemanyag irányítja, de a kormány mögött ülő, egyszerű, az ösztönöknek kiszolgáltatott értelem sincs intellektuálisan a helyzet magaslatán, s ezt a közúti közlekedésünk baleseti statisztikája is igazolja... :D

  Nagyon "off"-os, ugye? Pedig nem. :D

  Kellemes hangulatú, derűs tavaszi estét! És további, hosszú évtizedeken át tartó, izgalmas kalandtúrát a Föld bolygó rengetegében, nem kevésbé az intelligencia felé vezető, forgalmatlan (mert meredek, szűk és kényelmetlen, de annál csodálatosabb) ösvényeken! :)”
 • 46. allegro 2013. április 16. 09:16
  „Kedves tucat

  Ön aztán nem egy "tucat", viszont tucatnyi, és egészen "szédületes", de nem szédítő, nagy igazságokat hordozó gondolatívei lenyűgözőek, elgondolkodtatóak. A tucat ember ezt bizonyára képtelen is követni, sőt ijesztő is lehet a számára, mi minden "érthetetlen", netán egyenesen "értelmetlen" dologról "fecseg" itten. Nem látva, hogy a "fecsegés" leginkább az ő maga sajátja. De bizonyára és legfőképpen a "fecsegők" nem ide járnak a fórumra, gondolkodni. Bár nagyon leegyszerűsített kereteik között a 2. pont szerinti létezésük alapján rövid és velős beszólásaik olykor nekik is akadnak, ők is szoktak "pufogtatni" - ahogy egykori kollégám emlegette az ilyen fajta megnyilvánulásokat.

  Pedig éppenhogy a világ által összekuszált gondolatok kigombolyítáásval jutunk el a lét legegyszerűbb igazságaihoz.
  Az igazság sosem bonyolult, az emberek teszik azzá, különféle érdekeik ütközetei mentén, amelyen nem képesek felülemelkedni és nagyobb perspektívákat belátva gondolkodni.
  A kicsik a nagyot le akarják a saját szintjükre rántani, félnek is tőlük, mert átvilágítja önáltató hazugságaikat, kicsinyes örömeiket, és minimum az ő szűk látókörükből adnak tanácsot a náluk tágabb horizontban gondolkodóknak - régóta ismerős alaphelyzet.
  "Szeretni tanít az, aki óceánokat nyitott meg magában, miközben a körülötte élők még egy könnycseppet is szégyellnek ejteni."
  "A személyes anyagi érdek cak az állatiság továbbélése bennünk: az emberség az emberben önzetlenséggel kezdődik."(Amiel)
  Valahol ezt mindenkinek tanulnia kell, úgy látom ebben mindannyian egyetértünk. Iskolázott elme képes ezt belátni. Bambina azt mondja az együttélés szabályait idejekorán meg kell tanulni, így vagy úgy. Olyan ez, mint a tánc, hogy szép legyen, előbb meg kell tanulnunk bizonyos szabályokat, és amikor már magától is megy, már nem erre figyel az ember, akkor képessé válhat elrugaszkodni ettől a síktól. De amíg számolgatja a lépéseket, addig ezt rabságnak gondolja, és robotos munkának ezt, amíg nem mutatja meg neki senki, hogy te figyelj ide, ez csak egy alap, amivel megélsz, de hogy jól élj, van több is, lehetsz sokkal több is. És egyszer eldobhatod mankóidat, korlátaidat, hogy szabadon szárnyalj. Ami persze szintén lehet veszélyes, de akkor már nincs visszaút, csak előre. Erre magunktól is rájöhetünk, de jobbára mégis valamilyen segítségre szorulunk, az előttünk járók tudására, tapasztalatára, amit azután a magunk képére formálhatunk. S talán végül ejuthatunk oda, hogy általunk is fejlődik valamicskét a világ. Legalább magunk körül...A tudás hatalom - amellyel élni és visszaélni is lehet..de így van az erő törvényeivel is.

  A tudás pedig erőt is jelent, az erőt is mozgatja valamilyen hatalom, tudás, alacsony és magasabb rendű egyaránt. A tudás az amely képes ezeket összehangolva magasabb szintre emelve, hatékonyságát fokozni. Pozitív és negatív irányba egyaránt. Ebben rejlik a tudás többlet ereje. A gondolatnak talán valóban mérhető súlya is van, ahol valóban a kvantumfizika törvényei (is) megmutatkozhatnak.”
 • 45. tucat 2013. április 15. 23:09
  „42. polarbear
  Nagyon izgalmas és az emberiség jövője szempontjából (is - pusztán e kötőszó jelentéstartalma itt önmagában is könyvtárnyi terjedelmű!) elemien fontos kérdéseket feszeget.
  Ahelyett, hogy reggelig - vagy akár évekig - írnám az "igazságról" szóló filozófiai esszét - amelynek e helyt amúgy sem lenne sok értelme, és a témán kívülisége miatt meg sem jelenne, az alábbi, végletesen leegyszerűsített vázlat szerinti gondolati analízist javaslom:

  1. Az univerzum nyers, irányítatlan (az eredetüket most ne firtassuk, mert egyre többet tudunk, de fogalmunk sincs róla, és soha nem is lesz, mert nem lehet: ismeretelméleti tény a mai tudásunk szerint) erői, amelyek az általunk téridő rendszerként érzékelt struktúra valamennyi folyamatát irányítják, és magát az (inercia-?) rendszert alakítják. Gondoljon most egyszerűen a kvantumfizikával kiegészülő termodinamikára, s a benne már megismert erős és gyenge kölcsönhatásokra!

  2. Az egyszerű (primitív) önfenntartó-önreprodukáló rendszerek (szintén ismeretlen eredetű, és most szintén nem firtatott) programjai. Ilyen az emberi értelem is, amely az agytörzsi önzés, mint a szubjektumot uraló és könyörtelenül irányító erő, a közvetlen környezethez való viszonyulását direkte az értelem irányítása alá rendeli. Ezek vagyunk mi is.

  3. Az értelem azon fokozatai, amelyek hatékonysága képessé teszi a szubjektumot az általa belátott teljes, külső és belső inerciarendszer változásaihoz való alkalmazkodásra, és ugyancsak a szigorúan ilyen szempontú alakítására. Hogy ilyen létezési forma, azaz: az igazságnak ez a fokozatát ismerő objektum, vagy szubjektum létezik-e, sajnos nem tudjuk, csak azt, hogy időről-időre felbukkannak köztünk olyan lények, akiknek valószínűleg sejtésük van e magasabb igazságdimenziókról. Mivel azonban e ritka teremtmények súlyos veszélyt jelentenek a mindenkori nyájat uralni vágyókra, ezek gyorsan ellenük tudják hangolni a többieket, megfélemlítve a hatalmukkal őket, mire azok készek akár elpusztítani is a fura, titokzatos jövevényeket. Ilyen volt egyebek közt Jézus is, és még jó néhányan, s azt is sejtjük, hogy az ilyen, elképesztően magas intellektuális kvalitást hordozók közül páran napjainkban is jelen lehetnek köztünk. Én azzal is megtoldom, hogy elég sok emberben megvannak a valóban magas intellektuális teljesítményhez szükséges adottságok, de a falka törvényei nem ezeket, hanem a könyörtelen önérvényesítésnek, a 2. pontban említett, alacsonyabb "igazságszintű" megvalósítását támogatják, sőt egyenesen kikényszerítik. E kényszernek pedig az ember, az autentikus ösztönprogramjaival jelenleg nem tud ellenállni, vagy csak nagyon kevesen, szükségképpen őket nem a sikeres falkarétegekben találja - vigyázzon, ez nem azt jelenti, hogy minden nincstelen jézusi intellektuális (s ezzel együtt, ennek egyenes következményként erkölcsi, stb.) adottságú, miként azt sem, hogy a sikeresebbek körében kizárható a jelenlétük, noha az utóbbi esélye gyakorlatilag valóban a nulla felé mutat.

  Remélem, sikeres lesz a szellemi kalandja! Ha érti a vázlatot, abban máris biztos vagyok, hogy élete végéig el is fog tartani! Ez esetben üdv a "klubban"! ;)”
 • 44. bambinaXX 2013. április 15. 22:56
  „41. allegro - "Talán így van mégis értelme annak, mint írtad, hogy a szabályok tanulása miatt 3 éves kortól, mert ma túl sok a két szélsőséges csoportba tartozó gyerek." Örülök, h leesett.. midemellett: "gyereknek gyerek a társasága". 2 éves kor után (ha volt ekkora gyereked, magad is tapasztalhattad) már kevés a szülő, nagyszülő - a gyerekek szeretik egymás társaságát.
  40. macs - ismerek olyat, aki a "fogantatásától hátrányos helyzetű", NEM cigány! (fiam ovistársa volt) - ő a nevét sem tudta helyesen kiejteni, büdös(a fenekét sem engedte kitörölni, m nem volt hozzászokva) és tetves volt, csak 1ruhája/hét volt, játéka semmi.. neki a csop.társak szülei hoztak ruhát, játékokat, kistáskát, ceruzát.. Pont neki tett jót az ovi, ahol megkapta mindezeket, melegételt, reggelit, uzsonnát, fürdetést, mesét, játékot, tanulást, figyelmességet.. ha az ő anyját nem kényszeríti vmi pl. a pénz arra, hogy elvigye legalább az intézménybe (ovi, majd iskola) - mi lenne vele??? Pláne később, mikor tanulnia kellene..?! Mert a szép szó nemigen használt neki.. a pénz viszont mindenkinek fontos. Mégvalami: egy cigányasszony hozott a kislánynak sapkát, hogy ne látszódjon a kopaszsága, mikor a tetű miatt levágták a haját.
  Az "átkosban" ugye kötelezően dolgozni kellett, m büntették, ha nem -viszont az állam gondoskodott m.helyekről (még, ha a semmit is tették jobbra-balra egész nap). 20 éve már nem, de nem is büntetik. Felnőtt viszont egy generáció, akik nem feltétlenül látták, hogyan kell dolgozni, becsületesen megélni. Nekik vhogy meg kell érteni, hogy akkor kapnak vmit, ha betartják a szabályokat - és betartatják a gyerekeikkel is. Nem olyan bonyolult ez, csak akarni kell. És mint allegro írta: nem feltétlen pénzkérdés.. de akik nem tartják be a közösségi szabályokat, azok miért akarnak részesülni a köz-vagyonából?”
 • 43. bambinaXX 2013. április 15. 22:29
  „42. Szerintem "a fején találtad a szöget": ilyen nincs.
  Kapitalista berendezkedésnél és nem a "vad" változatánál (véleményem szerint) - a gazdagabbnak kellene többet adózni(nem szja, hanem luxustermék áfa!) iill. kevesebb kedvezményben (pl. CsP, ingyentankv...) részesülni - és itt jön képbe az ingatlanadó. Ezt már sokszor leírtam - nem az átlagértékű, hanem a feletti pl. 50-80 milla feletti ingatlanokat kell (v. a többediket) megadóztatni. s a luxuskocsikat, stb.. Mert akinek erre telik ,az be tudja fizetni utánuk az adót. Ez csak nálunk szokatlan gondolat ugye..”
 • 42. polarbear 2013. április 15. 21:14
  „Olvasva az írásokat,felmerült bennem (a sok keserű tapasztalatot olvasva...társadalom felelőssége,stb.):mondjatok már 1 igazságos vagy méltányos társadalmi formát! Melyik szegletében a világnak nem érzi úgy az ember, hogy magára hagyják, vagy az ellenkező oldalról:ő tart el minden szerencsétlent...? Mondhatja ,miért vagy ilyen élhetetlen/link/lusta/alkesz/bunkó/semmihez-sem-értő, és miért csinálsz ennyi gyereket??!! Mondhatja a másik: miért nem kapok esélyt( és még egyet)- a magánéleti válságaimhoz/ a tragédiáimhoz/a szerencsétlenségeimhez??!! Hol lenne az igazság??”
 • 41. allegro 2013. április 15. 19:24
  „macs, fején találtad a szöget, de nemcsak a kvalifikáltak élnek meg a jég hátán is. De mindenki, hiszen árokpart vagy jég háta, mindegy is, kiki a maga szemétdomján.

  bambina, 39 hsz-hez: te mit szólsz ahhoz, én 5 éves koromtól jártam óvodába, évvesztesként két évet nagycsoportba, többnyire delesként, de voltam délután is. Úgyhogy már az elején hátrányból indulhattam, ha szerinted szocializációként kell ma 3 éves kortól oviba járni. Bár lehet ma is vannak hiányosságaim a társas élet szabályait illetően, nem lettem bólogató János, de a társaság középpontja vagy bohóca sem.

  Ellenben magamtól is tudtam, hogy az iskola azért van, hogy oda járni kell.
  Soha nem mondták a szüleim, hogy tanulj, neked ez a kötelességed. De mindenkinek volt feladata és a világ legtermészetesebb dolga volt iskolába járni. Máig is azt teszem, pedig egy pár X-et a nevem után tehetnék már én is.
  Leckét tőlem egyetlen egyszer sem kérdeztek ki, nemhogy különórákra vigyenek. Vagy bottal üssenek, hogy miért nem tanulsz.
  A megoldás kulcs sokkal inkább munkát adni a szülőnek, hogy lássa a gyerek mindenkinek vannak feladatai, így természetes lesz neki is.
  Az általad emlegetett újgazdagoknál is ez a helyzet. Anyuka otthon festegeti a körmét (mit otthon?), apuka is hol dolgozik, hol nem, nem is tudja mit csinál, mert egyszer itt, másszor ott, üzuletelget, csinál is valamit meg nem is, de pénz akkor is van valahogy..az ilyen gyerekeknek éppúgy nincs igazodási pontjuk, mint a közmunkásoknak, ami ma van, holnap nincs.

  Talán így van mégis értelme annak, mint írtad, hogy a szabályok tanulása miatt 3 éves kortól, mert ma túl sok a két szélsőséges csoportba tartozó gyerek.

  Érdekes, hogy lakóhelyemen tíz éve még jól menő kozmetika-szolárium és pipere-parfüméria üzlet zárt be, ennyire nincs pénzük az embereknek, és azt a kis csp-t is jobban meg kell becsülni. Nemcsak a megvonás miatti szankció hat, de amikor már ezer helyről megvontak mindent, akkor a szülő kétségbe esve könyöröghet gyerekének, a gyerek pedig fontosnak érezheti magát. Legalább ekkor és ezért mégis fontos a szülőjének, valakinek.

  A válságnak egyébként is vannak pozitív hatásai is, bár előbb még a régi beidegződések miatt igyekszik szapulni egymást még sok ember, azután talán van rá esély, hogy belássák, így nem megy, muszáj törődni egymással.
  Ezek a kezek akkor is segítséget kérnek és nem még botot a hátukra, amiből már kaptak eleget.
  Még az "újgazdag" "söpredék" is. Mert nem tudják hova tenni magukat, nem nőttek fel szellemileg a vagyonukhoz.

  Valójában csak egy kis figyelmet, odafigyelést, törődést kérne, igényelne mindenki, hogy vegyél már emberszámba végre. Ezért lóghat a gyerek, akár közmunkás, akár munkanélküli, akár újgazdag gyerekéről van szó.”
 • 40. macs 2013. április 15. 15:22
  „27. bambinaXX,
  feladtad a leckét! :-) Jelen esetben nem azokról a gyerekekről van szó, akik olyan környezetben élnek, ahol a tudás, a tanulás fontos, ők nagy valószínűséggel nem azért tanulnak, mert az a dolguk, hanem, mert számukra ez a természetes. Amennyiben gondok lennének, akkor, talán kérni se kell, jön a segítség egy korrepetitor személyében. :-)
  Az esetek többségében olyan gyerekekről van szó, akik már a fogantatás pillanatától hátrányos helyzetben vannak. Sokszor lehet arról olvasni, hogy azért kell oviba járniuk, mert ott megtanulják mindazt, amit a többségi társadalom elvár tőlük. Pl. alapvető higiénés, étkezési, öltözködési, stb. szabályokat. Csak kérdezem, egyéb téren vannak elvárások illetve fejlesztések? Gondolok itt pl. a szókincs fejlesztésére, alapvető fogalmak hiányának feltárása, pótlása, mert ezek hiányában szinte lehetetlen az iskola követelményeinek elsajátítását. Ezek a gyerekek sokszor alultápláltak, fáradékonyak, és mindenki tudja, hogy egy fáradt gyerek nem tud koncentrálni, és sajnos könnyen elveszti a kontrollt. Nekik nincs jól felszerelt szobájuk, ahol nyugodt körülmények között ülhetnének le leckét írni, ahol az iskolás holmijuknak külön polca, fiókja, stb-je lenne.
  Szóval, talán ezeken a területekre kéne először fókuszálni, de nem erőszakkal, nem a szülők ellenében, hanem velük összefogva. És itt jön a legnagyobb gond. Hogyan győzöd meg a szülőket, támogassák gyermeküket, ösztönözzék a tanulásra? Tudsz példát sorolni, hogy lám-lám XY elvégezte a 8 osztályt, majd kőműves lett, dolgozik, gyarapszik? Nem nagyon! Ezek az emberek zömében olyan településeken élnek, ahol többnapi járóföldre sincs munka, vagy ha van, az is idény jellegű és nem igényel komoly tudást. Amikor a gyerek azt látja, hogy azok, akik elvégezték a sulit ugyan úgy söprik az utcát, gazolják az árkokat, vagy dolgoznak a földeken, mint azok, akik kibuktak. Szóval nagyon nehéz, mit is mondjunk nekik. :-(
  Mondjuk nekik, hogy tanuljatok, mert megéri, mert lesz munkátok, keresetetek és egyéb jól hangzó szólamokat? A gyerek nem hü...e, nagyon gyorsan rájön, hogy a szavak és a valóság nincs köszönő viszonyban sem egymással. Hát ezért mondom, feladtad a leckét.
  Én szívem szerint nem mondanák nekik semmit, inkább arra figyelnék, hogy ne nagyon érje őket kudarc, hogy jól érezzék magukat a suliban, hogy amikor gondjuk van, akkor segítséget kapjanak, hogy ne engedjék leszakadni őket. Aztán a továbbiakban is külön figyelni rájuk, hogy szakmát tanulhassanak, vagy érettségi után egyetemre mehessenek.
  Bár szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha a gazdaság pörögne, lennének munkahelyek, a cégek keresnék a szakképzett munkavállalókat.
  És igazad van bambinaXX, el lehet menni innen, és sajnos nagyon sokan elmennek. Ami a legtragikusabb, hogy olyanok mennek el, akik sokat tehetnének a KÖZ-ért, akik betartanák a szabályokat, és nem utolsó sorban kvalifikáltak, akik, ha kell a jég hátán is meg tudnak élni. :-(”
 • 39. bambinaXX 2013. április 15. 14:29
  „31. joy - ez is egy megoldás..
  36. Pandora - Egyetértek.
  35. allegro és tucat - az okfejtésetek hibáját az is mutatja, hogy a Családi Pótlék-megvonása, amivel eddig is a lógásokat szankcionálták: eredményt hozott; erősen csökkent ui. az igazolatlan hiányzások száma.
  A probléma kulcsa mindenekelőtt a szocializációban keresendő - ezért kötelező ma már 3 éves kortól napi 4 órában óvodában lenni (korábban csak 5. évtől), hogy a gyerekek koruknak megfelelő társaságban legyenek(játszanak) és tanulják a társas közeg szabályait, amit mindenkinek be kell(ene) tartani. Gondolok én itt a viselkedni nem tudó/akaró, "újgazdag gyerekére" is, aki azt látja szüleitől, hogy nekik bármit lehet.. bár ez "ló másik oldala", ők ugye nem közmunkából élnek és nekik nem tétel a CsP. sem, de a gyerekeik legalább érzékelik, hogy már az óvodában is vannak szabályok..
  apropó: "gazdagéknak" miért is jár a CsP.? hisz nem szorulnak rá..”
 • 38. bambinaXX 2013. április 15. 14:13
  „28. tucat - ezt most jól elértetted, amire te gondolsz, azt Gyurcsány Ferenc mondta..

  Most akkor az van, hogy ne legyenek szabályok, amiket be kell tartani? Jól értem?! Jöjjön a szabadrablás?? mert a szankció felháborító, kirekesztő, így ne is legyen. Mindenki csináljon, amit akar..?”
 • 37. allegro 2013. április 15. 12:24
  „A házépítés alapjait emlegettem éppen én is tegnap, más ügyből kifolyólag. Meg kell ismernünk mi az amire építeni akarunk, azután jöhet rá minden "stratégia".
  Gyenge lábakon álló építményre gyenge stratégiával házat húzni...persze abban a pillanatban be lehet költözni, azt hisszük minden megoldott, de a bajok nem is soká jelentkeznek.
  Valóban igazad van, kifizettetik a szülővel, azért nem minden határon túl, gyanítom, ilyet még munkahelyen sem tehetnek, és nagy hibát kell véteni és bizonyított károkat, ahhoz is, hogy akár 3 havi fizetését megvonják, ha van erre példa egyáltalán.”
 • 36. Pandora 2013. április 15. 11:57
  „értem én mit akarsz mondani, nagyon is..
  de ahhoz, hogy egy házat felépíts, le kell raknod az alapokat.
  alapok nélkül össze fog dőlni előbb-utóbb.
  valahonnan el kell indulni mindenkinek. boncolgathatjuk ezt össze meg vissza, mindig ugyanoda lyukadunk ki, a gyereknek az iskolában a helye!
  az első bekezdésed utolsó mondata nem fedi a valóságot, 14 éves korig, a szülő felel gyermeke minden tettéért, legyen az egy betört ablak az iskolában, a szülőnek kifizetni a kárt, amit a gyermeke okozott.
  és akkor is a szülőt marasztalják el, ha gondatlanságból a gyermeke életveszélyes helyzetbe került..
  ez a valóság.”
 • 35. allegro 2013. április 15. 11:01
  „Pandora!
  A gyereknek el kellene, hogy magyarázzák, mi az, hogy kötelesség, meg kellene értenie. Ahhoz persze iskolába kellene járnia - mondod, de hogy az iskolába eljárjon, mások felelőssége az elsődleges. Könnyű a szülőre testálni ezt, de a szülő csak széttárja karját, ha egyáltalán meg is érti ami történik vele, hogy hát a társdalom ezt tette ővele is. Az okosnak kellene belátni, hogy mi a teendő és megfogni mások kezét, ha már úgy általában még ráadásul a keresztény jóakarat is az elsődleges szempontok között van magasabb, tehetősebb szinteken, akik nemcsak tehetősebbek, de tehetnek is valamit.
  Szankció ha nincs más eszköz, olyan súlyos a vétség. A gyerek nem büntethető, őt még nevelni kell. Ha olyan súlyos vétséget követ el, javítóintézetbe terelhetik. A szülő ugyan gondviselője, de önálló személy mindenki és nem felelhet senki más vétkéért, még saját gyereke helyett sem ülhet senki börtönbe se!

  Vagy gondolj bele, ha vállalnál olyan közérdekű feladatod, hogy 20-30 embernek gyámja lennél, de akár csak 1-nek, 2-nek, vajon te felelnél az összes vétkükért, amit éppen belátási képességük hiányában is elkövetnek?
  Nem, Te ilyet nem is vállalnál. Te köszönöd jól vagy. Más miért nem tud. Süllyedhetsz még te is idáig. Téged is letaszíthatnak még porondodról, ja, hogy te nem hagyod magad. Még van érdekérvényesítő képességed. Van, akinek már az sem lehet, akit a hozzád hasonlók eltapostak, mondd, mire van esélye egy ilyen ember gyerekének lenni? Milyen rendet tud vinni az ilyen szülő annak a gyereknek az életében, akinek a magáéban sem lehet az? Ideig-óráig még tartalékaiból, anyagi és szellemi szinten példaértékűen tudja magát tartani, de támogatás hiányában egyszercsak ott is elérkezhet a nihil. Onnan visszajönni egyedül, hát emberfeletti teljesítmény. Erre pedig még te sem vagy képes. Még saját helyeden sem. Úgy gondolom. Ritka ember aki megteszi ezt akkor is, ha még viszonylag jól megy sora. Mármint, hogy emberfelettit teljesítsen az adott körülmények között és a rendelkezésre álló eszközökkel. Hasonlítsd össze a te körülményeidet azokéval akiket hevesen bírálsz. Az elfogadás hiányzik belőled. A sorsukba kellene talán kicsit bújnod. Mit szólnál hozzá? Nem kell cigánynak lenni, elég csak ha kitesznek a munkahelyedről és keresed az újat, de telnek múlnak a hónapok és nem találod. Szerencsés lennél, ha van más célod is ezen kívül. Mondjuk saját fejlődésedbe energiát fektetni, és amikor ismét pozícióba kerülsz, mert végigcsináltad mindezt, akkor már talán bölcsebb belátásokra jutsz te is.
  Sajnos sok családban is valóban ezt ismeri csak: büntetés. Lehet hajazni. S lesz egy megfélemlített, rémült, agresszív, frusztrált gyerek, aki semmi jót nem kap sehonnan..ebből aztán ember lesz a talpán! Neki csak kötelességei vannak, jogai egyáltalán nincsenek. Nem is tanítja meg senki nekik, hogy mit jelentenek ezek és hogyan lehet ezek összhangjában boldogabb életet élni.”
 • 34. Pandora 2013. április 15. 10:07
  „mindenki szajkózza a magáét, de el kellene gondolkodni azon, hogy milyen felnőtt abból a gyerekből, aki azt az egyszerű kötelességét nem képes elvégezni, hogy iskolába járjon.”
 • 33. Qllancs 2013. április 15. 09:23
  „26. Milyen igazad van ! Na ezek kb. 1 millióan vannak már .”
 • 32. tucat 2013. április 15. 08:27
  „31. joy
  Ja, ja, bazi nagy internátus kéne, vagy 97000 négyzetkilométeres! Sajna nem elég, ha a kifaroló srácokat javítóba csukja, mert tegyük fel, megszokják az intézet rendjét, s azután kijönnek. De hova is...?
  Nem klappol teljesen, szakállas is, de tán érti, miért mondom:
  Hajlott hátú anyóka kapaszkodik az agyonzsúfolt, billegő buszon, mellette fülhallgatós suhanc ül, aki együtt érző tekintettel kérdezi:
  - Leülne, néni?
  - Igen, kis csibém!
  - Ó, szegénykém, de hova?

  És ez, a viccbeli suhanc legalább együtt érző...

  Megyek rőzsét, ezt-azt gyűjtögetni, de hagyok másnak is. Szép napocskát! Az még mindenkire egyformán süt, ha el nem álljuk azt is egymás elől. ;)”
 • 31. joy 2013. április 15. 07:52
  „Ez oltári baromság!
  A közmunkától nem szabad megfosztani senkit, ellenkezőleg!
  A kölket kell javítóba tenni, hogy rendet szokjon!”
 • 30. tucat 2013. április 15. 06:55
  „23. allegro
  Röstellem kicsit, de csak most tűnt fel a jámbor jóindulata és a valóság ismeretét tükröző sorai közt bujkáló derűje. Valami ilyesmire lenne szükség. Országszerte, mindenütt!
  Sajnos egyelőre másfelé terelik a rémült csordát. Az éhes farkasok nem jó pásztorok, a jól tartott komondor igen: az nem felfalja, hanem óvja és kövér (kis k-val! ;)) legelőn tartja a nyájat.

  Békésen csordogáló, gyönyörű napot! :)”
 • 29. tucat 2013. április 15. 04:50
  „21. macs
  Már inkább csak a kedvedért, s ezt akár privát, de legalábbis szűkkörű, csoportos üzenetnek is tekinthetnéd, mert a hozzászólók többsége számára valószínűleg érthetetlen, liberális hordalékú zagyvaság ez is.
  Dehogyis gondolják, hogy csak a közmunkások és a mély szegénységben élő (többségében valóban cigány - hogy miért, az is egy könyvtárnyi szöveg lenne, bár a lényeg egyszerű, de hagyjuk, mert észérvekkel nem lehet a mantrát elnémítani...) családok gyerekei kerülgetik olykor a sulit - meg sajnos már az óvodát is! De azt igen, hogy a jól szituált, egzisztenciálisan stabil családok képesek a kritikus állapot (most épp 30 órai igazolatlan mulasztás) megjelenése előtt kezelni és megoldani a bajt. Ez sem mindig és teljesen biztos, de az igen, hogy sokkal nagyobb a mozgásterük minden értelemben, így pedagógiailag is (bár ezt gyakran nem, vagy rosszul használják), és ezekkel a családokkal szemben a társadalom amúgy is sokkal toleránsabb, ahogyan például a koldust is könnyen kriminalizálja, miközben a nem éppen olcsó autójában rekedttel roppant szolidáris; a közvagyont erkölcstelenül, de nem feltétlenül törvénysértően megdézsmálóra ("ügyeskedő") dühös ugyan, de titkon irigykedve gratulál neki, míg a bolti kiflitolvajt (nem a politikust, őt inkább gúnyolja, s a pártja lejáratására használja a baklövését :)) s az eredi rőzsetolvajt, miként a családjának áramot lopó tolvajt is mélyen elítéli, és szó szerint nyilvános karlevágással büntetné... Neked nem kell magyaráznom, hogy ezeket én sem tartom helyesnek, de a megoldáshoz édeskevés a folytonos fenyegetés és a büntetés, még a nyilvános karlevágás sem fogja e súlyos és súlyosbodó, az egész társadalmat többféleképpen is terhelő problémákat önmagában megoldani. Te ezt is tudod, és azt is hogy miért, meg még azt is, hogy mi lenne a valódi magoldás, sőt, azt is, hogy erre a társadalom elsöprő többségének az összefogása és erkölcsi felemelkedése nélkül semmi esély. Te még azt is érted, amin a legtöbben - ha eddig elolvassák - felháborodnak: "Még, hogy az én erkölcseimmel van baj, nekem is fel kell emelkednem! Nekem?! Hát, én lopom a fát, a krumplit, az áramot?! Hallatlan! Hogy merészeli?! Kikérem magamnak, én, a tisztességes adófi..., aki eltartja ezeket a ... Na, hát! Tüzet! Vizet! Levegőt! Mentőt! Tűzoltót! Rendőrt!" Ugye, nem tévedek, tényleg érted őket is? ;) :D Hát, persze, hogy érted! Ne is tagadd, tudom! :D Tartanak is tőled, s ez abból látszik, hogy az előzékeny, tisztelettudó stílusod ellenére gyakran támadnak rád élesen, érzelmi "érvekkel" cantata profana-vá átírva a bonyolult mű iszonyúan összetett partitúráját. :D Te még oké vagy, de velem már szóba se állnak. Meg is tépem a ruhámat, mint a gyászoló rabbi. :D

  Mindemellett azért számodra az is világos - tudom ezt is, ne is tiltakozz! :) -, hogy az efféle fenyegető, törvénybe, rendeletbe iktatott, közhatalmi (!) erőfitogtatások nem jóhiszemű szociálpolitikai indíttatásúak, nem is a jól szituált, magasabb társadalmi státuszú, stabil egzisztenciájú családoknak és gyerekeiknek szólnak, hanem..., hadd ne folytassam, úgyis ismered a tragikus valóságot. Csak az a baj, hogy az országnak azokban a régióiban, ahol ezek a szerencsétlen sorsú emberek tömegével élnek, a kölyök nem efféle, elegánsan korrigálható nevelési hibák, hanem nagyon is objektív és tisztán látható, az eredővektorukat tekintve sajnos tényleg a kriminalizálódás lejtője felé terelő okok miatt kényszerülnek többnyire iskolakerülésre (már az óvodai mulasztások mögött is gyakran állnak ilyen, a családokban felhalmozódó, egymást gerjesztő okok), például nincs ruha, megfelelő cipő, és a menzát se tudják befizetni, támogatás ide vagy oda. Sajnos az sem ritka, hogy a már (nem jogilag, hanem fizikailag) munkaképes kölyök, amint elérkezik a szezonális melók ideje, feketén megy dolgozni, mert neki még kevesebbet kell kézbe fizetni, mint a felnőttnek, és nincs semmiféle járulék-, vagy egyéb, pl. adminisztrációs vonzata az ilyen ügyletnek (ellenőrizhetetlen, és sajna többé-kevésbé, úgymond jóhiszeműen, de nagyon is vétkesen elnézett, regionálisan köztudott, alkalmi gyerekmunka). Úgy tűnhet, kéz kezet mos, mindenki jól jár, s az alkalmanként 12-14 órát dolgoztatott (!) kölyök családja sem hal éhen azokban a napokban, még akkor sem, ha épp a gyerkőc "lógása" okán hónapokra befellegzett a családi pótléknak és a busásan fizető közmunkának is. Amikor meg közeledik a tél, a munkát már bíró kölyök, bizony, vonul az apjával és a tesóival meg a rokonaival kalákában az erdőre, hogy gyűjtögessenek némi rőzsét a tilosban, hátha sikerül megúszniuk, és belangyosodik esténként a kulipintyó, s nem fagy meg reggelre a kancsóban a víz, no, meg a rongyos paplan külső oldalán sem szibériai a hideg. Ha valaki úgy gondolja, hogy ez mesebeli túlzás, vagy Móra Ferenc idejét idéző fantáziálgatás, az súlyosan téved: ez a terebélyesedő magyar valóság, amely mára, bár nem egyforma penetrációval, de országszerte mindenütt tetten érhető.

  De a kedvedért (fenét, inkább azért, hátha más is elolvassa idáig :)) visszatérve a jól szituált, de problémás kölykök családjaihoz: ha sikerül is elkenniük a problémát (a hibák elkövetésére hajlamos miliőnek sajnos e próbálkozás is sajátja, s a kölyök igen fogékonyan eltanulja ezt is: hazudik, terel, kimagyaráz, harcol, veszekszik, agresszív konfliktuskezelési módszereket alkalmaz, ahol csak lehet, amelyeket átvisz más életterekre is...), attól az még időzített bombaként ott lapul valóban, és a legváratlanabb pillanatokban robbanhat, nem kis fejtörést, vagy akár tragikus veszteséget okozva az addig szerfelett magabiztos, másokat igencsak lenéző és a gyereke nevelésétől távol tartó szülőknek. Vagyis nekik is szükségük lehet segítségre, de ők is éppúgy, ha ugyan nem még inkább hajlamosak önérzetesen, büszkén elhárítani, mint a kiszolgáltatottak, ha nem megfelelő a "felszolgálás", például "fölülről lefelé ható", azaz leereszkedő, kényszerítő és megalázó...

  Mindegy, ha a lovak elszabadultak, bizony, kieshet az amúgy jó hajtó kezéből is a gyeplő, de ő ilyenkor nem az ostorát használja, hogy a lovak közé csördítsen, hanem szelíd szóval megnyugtatja a fújtató paripákat, míg azok ismét boldogan, de legalábbis megnyugodva, biztosan tartva az irányt, baktatni nem kezdenek az úton. A jó hajtó tehát nem mai-magyaros mentalitású, hanem a régiek bölcsességével teszi a barátjává a társát, az igavonó, hátas jószágot is. Nyilván így tett a gyerekével is annak idején, de az már igencsak régen lehetett, mert e tudás a feledés homályába merülni látszik. ;)
  Szóval, mintha itt nem ez történne, mintha nem is ez lenne a cél. De akkor mi? Nyugi, nem kell válaszolnod, tudom, hogy tudod, én is tudom, de nem kezdek beszélni róla, mert akkor ez a bejegyzés is eltűnik az elektronfelhő black hole-jában. :S :D Egyre nehezebb az igazat elmondani, hol a saját félelmeink, hol pedig másokéi miatt. :)

  Nemrég e cikkhez is elküldtem egy éles hangú (össztársadalmi) kritikát megfogalmazó bejegyzést, amely nem hagyott nyomot - nem először. Ha érdekel, a facebookon megtalálod. Nem linkelek semmit, mert ez nem reklámújság, s azt, az alacsony látogatottságú oldalt amúgy is igyekszem védeni (nem tőled, természetesen :D), de ha e cikk címét ("Lógás miatt könnyen ugrik a közmunka is") a google keresőbe írod, akkor némi szerencsével rátalálhatsz. Ha nem, akkor sem ér semmi veszteség, ezt bizton állíthatom, mert te nagyon világosan, tisztán látod a valóságot e durva szárú mankó nélkül is. :)

  További kitartást a küzdelmeidhez, amelyeket eddig is nagy tisztelettel figyeltem! Némi megnyugvással látom, hogy azért vannak még kitűnő, nemes szándékú szellemi társaid, szóval az ügy nem lehet reménytelen! :)

  Üdvözlettel
  Novák László”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a természetbe - Tavaszi hajtás Szegedről Ásotthalomra

Mintegy 400 drótszamaras gurult végig a 20, 45, illetve a 70 kilométeres távon szombaton. Ez volt a tavaszi hajtás kora nyári időben.
Tovább olvasom