Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Lólépést tesz a huszárszobor

Szeged - Az önkormányzat kulturális bizottsága is elfogadta pénteken a Lófara átépítésének tervét. A huszárszobor arrébb helyezése heves érzelmeket váltott ki a nyilvános ülésen megjelent érdeklődőkből.
Két hónapja heves támadások kereszttüzébe került a szegedi Tisza Lajos körút Lófaraként ismert szeglete. Megírtuk: a belváros rekonstrukciójának részeként átépítik a REÖK előtti parkolót, járdát, elkerített díszkertet, amelyben a 3. honvéd huszárezred emlékműve áll. Lapunk Csörög rovatában mindennapos téma a szoborügy, és olvasói levelek is megjelentek érte és ellene. Így a nyugalmazott megyés püspök, Gyulay Endre is a lovas szobor és a díszkert megtartása mellett állt ki. Lakossági fórumokon mutatták be az elképzelést, januárban a tervtanács megszavazta az új tér kialakításának Fekete Zoltán generáltervező és csapata által készített tervét – de a kedélyek nem csitultak.

A kulturális bizottság tegnap tárgyalta a szoborügyet. A héttagú testületet négyszer annyi érdeklődő hallgatta. Fekete Zoltán itt is ismertette a „teresítést": a Kölcsey utca sétálóutcává alakul, ennek folytatása az átalakuló Lófara. A REÖK előtt sétatér lesz, megszűnnek a parkolók, és 9 új fával, 440 cserjével, rózsákkal, díszráccsal a mostaninál másfélszer nagyobb zöldfelület jön létre. Az új tér súlypontjába helyezik át a huszárszobrot, amelynek talapzata amúgy is sürgős restaurálásra szorul. Vagyis „lólépésben" hátrébb és közelebb viszik a REÖK-höz.

Tere van a vitának. A kultúrharc a szobor és a díszkert kerítése körül zajlik. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A bizottság alelnöke, Haág Zalán KDNP-s képviselő 6 pontban összegezte az ellenzék kifogásait: a szobor elmozdítása közérdekű intézkedés, amit nyilvánosságra kellett volna hozni. Sérül a zöldfelület nagysága, a terv nem illeszkedik a városi szabályozási tervhez. A tervezést nem pályáztatták meg, a huszárszobor kegyeleti hely, nem helyezhető át. A városvédő egyesülettől ellenvéleményét mondta el: Szilágyi Árpád, ifjabb Szilágyi Árpád, Tatár Rózsa, Kiss Lajos és Nagy Péter. Érzelmektől fűtve kérték a szobor megtartását jelenlegi helyén, kerttel és kerítéssel. Csatlakozott hozzájuk Lázár Jenőné; elmesélte, ott fényképezték le édesanyját, ezért ez neki örök emlék.

Nem kegyeleti hely a szobor

A térre készült korábbi terv fejlesztését szerzői jog védi, más nem készítheti, mint a jelenlegi tervező – reagált Mózes Ervin főjegyző. A közlekedés elemi érdeke, hogy a járdát szélesítsék, a közművek és a kerékpárforgalom miatt pedig át kell helyezni a szobrot. Az emlékmű nem kegyeleti hely, mert nincs alatta sír. 5 méterrel arrébb, az új helyén is mindenki tisztelheti. Mint műtárgynak esztétikai értéke van, áthelyezéséről a közgyűlés dönthet. Fehér Éva főépítész elmondta: az építési szabályoknak a terv megfelel. Szögi László a tervezőcsapat részéről reagált az érzelmekre: a Bertalan hidat is meg kellett szokni, és a Napfényfürdőt is meg kell majd.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. drmtg 2009. április 24. 00:36
  „Tiszteletem Mindenkinek!

  Kigyűjtöttem a huszár szoborral kapcsolatos cikkek általam igen nagyra becsült részleteit, tudva arról, hogy a részletek nem mindig adják vissza az igazságot, DE, úgy gondolom, hogy az alábbi sorokban a kommenteimmel együtt minden benne van ami az igazsághoz tartozik!!!

  "A város elvárásai alapján a Kölcsey utcából a kiskörútig fásított sétálóutca lesz,..." Ez így nagyon szép és jó elképzelés is, csak azt felejtik el a Tisztelt döntéshozók, hogy ez a szakasz a magas bérházak miatt elég sötét, nem tudom milyen fákat telepítenek ide! (Megjegyzem, hogy a szegedi Rókusi krt-on felépült Tesco árháznál is telepítettek fákat lassan 10 éve és még ma sincs nekik árnyékok/mármint számottevő/, illetve ezt több heéyről el lehetne mondani és azt is hány helyről vágták ki a fákat!!!! Azt hiszem minden egyes cikkből kimaradt, hogy ennek az egész átalakításnak mi is a célja, illetve csak elrejtve jelent meg. Ez a cél szerintem nem más, mint az, hogy "Így elfér a REÖK sarkán nyíló kávéház kiülős terasza." ENNYI!!! SE TÖBB,SE KEVESEBB!!! EZÉRT!!!!! Kérdem én, MEGÉRI????????????????
  Szerintem nem!!!!!!!!! De ezt mindenki döntse le maga, hogy egy közérdek (tér léte, zöldfelület), vagy esetleg egy magánérdek(kávéház és a terasza) lehet-e erősebb!!! ????
  Talán van,aki emlékszik arra, hogy a kezdetekben az átalakítás arra is hivatkozott, hogy nagyobb legyen/lesz a zöld terület!! Ehhez képest kérem, hogy mindenki nézze meg, hogy most hogy néz ki a tér és a www.delmagyar.hu oldalon ezen lófara cikkeke közül válassza ki a " Nem szent tehén a Lófara
  2009.02.04. 22:31" megjelent cikket és nézze meg, hogy azon mekkora zöld tér szerepel. Ha jól emlékszem az első cikkekben k. 80m2-el kisebbítet tér szerepelt! Önök szerint ezen elképzelést és a jelenlegi állapotot összehasonlítva ez igaz lehet????!!! " A füves felület nagysága alig csorbul; a jelenlegi 290 négyzetméterből 203 négyzetméter marad." Oké tévedtem, 87 m2!!!! hihető ez a képek után is??????
  A következő hivatkozás is igen érdekes, vagy talán ellentmondásos????
  "Hogy a tér átjárható, az emlékmű megközelíthető legyen, a most kerítéssel határolt zöld ,,keretét" leveszik." Illetve átgondoltam,nincs itt ellentmondás csak az igazság van elbújtatva!!! A zöld "keretét" ennek a térnek leveszik és helyére tesznek téglával kirakott teret, amely megfelel a kávéház tulajdonosának, mert ne legyen senkinek kétsége ez részben mind az Ő érdekét szolgálja, hiszen kávéház terasz nélkül halott(lásd. Bécsi Kávézó)!!!! Egyébként a zöld keret levétele azt jelenti a mellékelt tervek alapján, hogy a tér kap 2 azaz kettő darab csenevész facsemetét és azok alatt max. összesen 4 m2 földet, az összes többi terület téglaburkolatot kap!! Ami már azért is szerencsés,mert tudvalévő, hogy szegény kis hazánkban Szegeden a legkisebb a napsütéses órák száma, így tuti, hogy a téglaburkolat nem fogja visszasugározni!!!!
  A további véleményemet az elkövetkező kommentek alapján teszem közzé!
  Üdv!!
  MTG”
 • 75. pintyőke 2009. március 29. 22:09
  „Szóval
  A gond, hogy magasról lesz..nak mindet odabent. Cinikus köcsögök. CSak hosszas civil ugatás után vették a fáradságot, hogy leüljenek vitázni az EMBEREKKEL. Amúgy erőből átvitték volna. Csakhogy néhányan kinyitották a szájukat.
  ÉS szakemberek is. A tervezés sza..r. Láttam. A látványterv egy középszerű valami, amit bárki egy kis számítpgépes ismerettel el tud készíteni. A DM pedig a Szegedi Tükröt is készíti. és Dombai Tünde egy PR-újságíró, aki azt ír, amit megrendelnek a várostól, úgyhogy így hiteles ez a cikk. Nem is írt volna, ha az ügyet nem kapja föl egy helyi ellenzéki portál, aki nem a hatalomnak nyal. (Hanem az ellenzéknek, de ez egy fokkal nemesebb. HI-hi-hi)
  Szóval maffia megint és újra. SZetey-Szentgyörgyi-Botka klán
  Nem az a lényeg, hogy megszépül és így is jó lesz, ez oké, és ennek én is örülök, hanem, hogy miért nem kérik ki a véleményét másoknak, nekünk is? Miért várják meg a balhét? Nem lett volna jobb, ha már az elején egy ilyen demokratikus vitára bocsájtják az egészet?
  Nem mert megint mondom leszar..ják.
  Inkább szólnak egy kirúgott újságíróból (DM) lett textilművésznek, hogy tervezzen padokat a térre. Fasza.”
 • 74. török 2009. március 29. 13:16
  „Szerintem jobb, ha a szobor a Reökhöz képest áll középen, a tengelyen, mint, ha a jogi karhoz képest. A jogászok úgy sem érdemlik meg. :)”
 • 73. web 2009. március 28. 23:09
  „Nevetséges,hogy ekkora válság idején az legyen a fontos,hogy hol áll egy szobor!Nagyon sok minden fontosabb dolog van e világban és észre sem veszik a tiszteletre méltó emberek?Az például ,hogy a panel épületeket hogyan kell vagy lehet-ne ha akarnák! akadálymentesiteni az már ugye nem is ügy?-de hogy hol áll a szobor az már igen,szégyen!”
 • 72. Zsoltee0716 2009. március 28. 20:50
  „Ha vki a Tescoban jár és elnéz az éttermi rész felé ott van kint két nagy plakát az egyik a városházáról van csinálva és mintha ott a lofara is ott lenne. Akkor ezek szerint a Széchenyiről el ment a dugó térrig.”
 • 71. Gingko 2009. március 28. 19:33
  „A tér határa a körút és az épületek homlokzata. A két utca szakasz megszűnik.”
 • 70. Yossarian 2009. március 28. 18:30
  „a körforgalom az Anna-kútnál egy különleges Y fordítóval lett volna teljes a villamosok számára. de a pénz ugye?! szoval maradt így, ahogy most látható. és igen, a tér harmoniája attól eljes, hogy a jogi kar épületének tengelyében van a huszárszobor. valójában az egész háromszög ezért létesült. éa a többi , jelesül a Reök palota alaprajza is azért olyan amilyen. a Feketesas utca és a Tisza lajos körút kapcsolódásában adja magát ez a forma. nem viccelek, ha van egy kis időd, rajzold le, vagy nézd meg a helyet egy Szeged térképen. és meg fogod érteni miről beszélek. tiszta geometria, és esztétika az egész. és távol álljon tölem, hogy ebbe bármilyen gusztustalan politikát vigyek. se pro, se kontra.”
 • 69. strangerr 2009. március 28. 18:04
  „Yossarian akkor az a terv nagyon régen lehetett... A villamosok hogyan keresztezték volna egymást abban a körforgalomban? Eljutott az a terv akár csak az engedélyezési fázisig?
  Terv vagy tanulmány lehet hogy készült rá évekkel ezelőtt... van pl az új híd lábánál a körút és a szilléri kereszteződésében is terv a körforgalomra , az sem valosul meg sosem, hálistennek teszem hozzá.

  Amúgy meg az adja a tér harmóniáját, hogy a tér EGYIK épületének tengelyében van a szobor? A többi épületre már nem kell harmonizáljon? A szobor a jelenlegi zöldfelület kb közepén van, az pedig nem az egész tér.”
 • 68. Yossarian 2009. március 28. 17:36
  „strangerr csak hogy tudd, mert úgy látszik nem vagy képben, igenis volt az eredeti Anna-kúti tervekben zöld felület a villamosínek között. merthogy körforgalmat terveztek oda. csakhogy a pénzhiány akadályozta meg a körforgalom megvalósítását. ezért maradt a lámpás kereszteződés.”
 • 67. Yossarian 2009. március 28. 17:31
  „én ajánlom mindenkinek hogy tegyen maga elé egy fehér papírlapot. vázolja fel e jogi kar épületének alaprajzát, csak úgy nagyjából. rajzolja hozzá a háromszög alakú füves teret, a lovasszobor helyével. érdekes dolgot fog látni. a lovashuszár ponotsan az egyetemi épület tengelyében foglal helyet. ez adja a tér harmóniáját. ha a szbrot elmozdítják, a tér egésze sérül, az összhang bomlik meg. aki ezt nem érti az ostoba. az sem elfogadható, hogy a szobor talapzata rossz állapotban van, mert az a jelenlegi helyén is fel lehet újítani. ez csak rosz duma. és sajnos már abban sem lehet bízni, hogy győz a józan ész, mert az illetékesek ezt izmoból nyomják keresztül. csak remélni lehet, hogy jön majd egyszer egy értelmesebb világ, mondjuk húsz, ötven, vagy száz év mulva, és helyre teszi azt amit most tönkre tesznek.”
 • 66. strangerr 2009. március 28. 15:59
  „flexnake
  Az Anna kúti tervekben sosem volt zöld a villamos-sínek között, tekintettel arra, hogy az egy jelzőlámpás csomópont:) Nem lehet, hogy kevered a 2-es villamossal?:)
  Gyakorlatilag ezzel már válaszoltál is arra, hogy mitől abszurd ez a szavazósdi dolog:) Vigyünk bele ebbe is még több demagógiát, félre tájékozottságot, féligazságot? Legközelebb szavazzuk meg, hogy hogyan végezze el a műtétet az orvos, hogyan tervezze a mérnök pl. a gázvezetéket, vagy hogyan tanítson olvasni a tanár?
  Ezek ugyanis külön szakmák, amihez Mari néni nem ért.
  Abban azért igazat adok, hogy több tájékoztatás és rugalmasság kellene, de félek, hogy manapság amikor minden át van politizálva, ez teljesen mindegy (lásd. pl nagyprojekt, vagy lásd ezt a szobor mizériát)”
 • 65. török 2009. március 28. 15:52
  „Kerüljön arrébb, csinálják, ne hallgassanak a kötekedőkre, hajrá! Szép lesz!”
 • 64. flexsnake 2009. március 28. 15:02
  „Az Anna-kútnál is csak szopatták a népet köze nincs az eredeti tervhez. Hol van a villamossínek közti zöldterület? Mert valahogy a pénz arra és elfogyott csak megcsinálni nem akarózott. Minden egyes átalakítás, átrendezés milliókat hoz bizonyos emberek konyhájára akik ugyanazokat a cégeket bízzák meg újra és újra. Aki többet fizet vissza.”
 • 63. flexsnake 2009. március 28. 15:00
  „Az a baj hogy van egy maréknyi ember akik eldöntik mi és hova kerül, egymás közt megosszák hogy miképpen és kivel oldják meg. Ez sima üzlet. Viszont ez egy város. Semmi mást nem kellett volna tenni csak készíteni pár tervet és felajánlani hogy az emberek voksolhatnak rá. Ehelyett minden felújításból kimaradnak, beleszólásuk semmibe nincs. NA ez viszont fel tudja cseszni az ember idegeit. Ezért nem is csodálkozom hogy ennyien utálják az új tervet. Miért nem lehetett készíteni legalább 3 különböző tervet és megszavaztatni? Szavaztunk a hídnevekre is. Ez sem lenne nehezebb. Helyezzék át ha muszáj de adjanak lehetőséget rá hogy az ember kiválassza neki melyik tetszik. Ne egy tervező döntse el aki évek óta oda sem enged senkit az asztalhoz...”
 • 62. SympleX 2009. március 28. 14:34
  „Most mi a baj? Ott marad a szobor, nem viszik sehova, csak arrébb húzzák, ez akkora dolog? Nem kéne inkább a dolog jó oldalát nézni? Megszűnik a parkoló és sétálóutca lesz a Kölcsey is. Ezt talán fel lehetne fogni egy olyan lépésként, hogy a belvárosban kevesebb legyen az autó. Amúgy is, a Fekete sas - Kölcsey részen minden autós megy, ahogy akar, mit nekik gyalogos, kerékpáros, meglát egy üres helyet, és tép oda. Mi lenne, ha egyszer valaminek a jó oldalát próbálnánk nézni?”
 • 61. kiscipo 2009. március 28. 13:09
  „elrontottam: hogy HOVA teszik vissza”
 • 60. kiscipo 2009. március 28. 13:04
  „Szép Napot Mindenkinek!
  Én csak annyit szeretnék mondani, hogy a szobrot a talapzat állapota miatt mindenképpen szét kell szedni és újra kell rakni. ezek után meg nem tök mindegy, hogy teszik vissza!?
  Nem a város másik végébe egy eldugott helyre rakják!!! Ugyanott lezs szem előtt!!!Ugyanúgy le lehet róni előtte a kegyetet, SŐT majd még körbe is lehet járni és közvetlenül a szobor talpáhot tudjuk majd rakni koszorúinkat, virágainkat. Na ennyit erről!
  Az meg, hogy kinek áll másképpen is érdekében: NEM TÜNT MÉG FEL SENKINEK, HOGY EZ AZ ORSZÁG ÍGY MŰKÜDIK, AKÁRHOGY IS KALIMPÁLSZ ELLENE!!!!!”
 • 59. amata 2009. március 28. 12:47
  „Kedves strangerr!
  Így van, ahogy Ön írja. És éppen ebből következik az "Írástudók" azaz a hozzáértők óriási felelőssége.
  Ön is elismeri, hogy millió dologba bele lehetne kötni. Az emberek csak arra tudnak reflektálni, aminek a híre helyesen vagy nem helyesen legalább eljut hozzájuk. Én csak kérhetem Önt, ha olyan jól ért a dolgokhoz, legalább elemi szinten , közérthető módon tájékoztassa a közvéleményt. Rajtam kívül sokan megköszönnék, ha tudnák, mi történik körülöttük.
  Félek, lassan nem is a szoborról szól ez a beszélgetés, sokkal inkább arról, hogy a hozzám hasonló, kevésbé vagy alig hozzáértők mit tudhatnak városukról vagy mit nem.
  Üdvözlettel és nagyrabecsüléssel: amata”
 • 58. Mathiasking 2009. március 28. 12:41
  „17. hozzászólás flexsnake 2009.03.27. 19:30

  ´56-ban még teherautóval is járkáltak a Kárász utcán, de a Kölcsey utcán még villamos is volt. Ennyit arról amit te tudsz Szeged múltjáról!”
 • 57. dömdödöm 2009. március 28. 12:40
  „Emberek! Itt azt kell észrevenni, hogy ha a Borosgyuszi vagy Herczeg Tamás a Reök igazgatója bemennek Botkához, akkor bármit el tudnak érni. Ezt jegyezzétek meg. Amit csak akarnak megkapják, legyen az Ih, belvárosi mozi szin, reök, szoboráthelyezés, vagy kávézóterasz mindegy.”
76 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Sztahanovisták, az új hírességek

Lapunk jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat. A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának negyvenegyedik állomása: 1950. Tovább olvasom