Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Lombikbébi-program: fogantatás a laborban

A lombikbébik 70–75 százaléka az ország 5 Kaáli Intézetének valamelyikének laborjában fogan. E magánklinikák között a szegedi nemcsak azzal tűnik ki, hogy vidék-Magyarország legrégebbi Kaáli Intézete, hanem azzal is, hogy egy évben félezernél is több kezeléssel próbál segíteni a régió meddőséggel küszködő párjain.
Mindennapos kép: egyedül üldögélő középkorú nő és le-föl járkáló férfi a Szegedi Tudományegyetem női klinikájának kertjében; egymás kezét szorongató párocska a zsúfolt váróban. Száz kilométeres körzetből érkeznek meddő párok vidék-Magyarország első Kaáli Intézetébe – a gyermekáldás reményében.

– Évente ötszáz pár kezelését finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, de az önköltségesekkel, jobbára az országhatáron túlról érkezőkkel együtt több mint 700 in-vitro kezelést végzünk – enged bepillantást a számok mögé Zádori János. A szegedi Kaáli Intézet vezető szülész-nőgyógyászától megtudjuk: az OEP – Európában egyedülálló módon – öt próbálkozást tesz lehetővé, miközben alkalmanként 280–360 ezer forintba kerül a kezelés. A szülőnek készülő nő és férfi számára anyagi terhet csak a kezeléshez szükséges, 60–70 ezer forintba kerülő gyógyszerek megvásárlása jelent.

A Kaáli Intézet laborjában megtermékenyített petesejteket folyékony nitrogénbe helyezik. Az embriókat mélyfagyasztásban tárolják. Fotó: Veréb Simon
A Kaáli Intézet laborjában megtermékenyített petesejteket folyékony nitrogénbe helyezik. Az embriókat mélyfagyasztásban tárolják. Fotó: Veréb Simon

Az Európai Unió országaiban a technikaigényes lombikbébi-kezelések 29 százaléka zárul azzal, hogy a méhen kívül megtermékenyített petesejtet a nő testébe visszahelyezve fejlődésnek is indul az embrió. E terhességek egy része azonban nem zárul szüléssel. A Szegeden végzett kezelések több mint 26 százaléka eljut a várva várt szülésig.

– Négy kezelésből három terhesség és négy gyermek jelenti az eredményességi csúcsot a praxisomban – mosolyog Zádori doktor, de hozzáteszi: a meddő pár életkorától függ a népesedési szempontból is fontos beavatkozás eredményessége. Gyermeket tervező, meddőségi problémában nem szenvedő párok esetén 30 éves korban 70–75 százalék az esélye, hogy az első évben terhesség létrejöjjön. 40 éves kor közelében 40 százalékra csökken a sikeres fogantatás esélye természetes körülmények között az első év letelte után. Hasonló módon az in-vitro kezeléseknél is észlelhető ez a megfigyelés. Az itt életre segített lombikbébik többsége azon a szegedi női klinikán látja meg a napvilágot, ahol évente 2000–2300 szülést vezetnek le. De nem csak e téren jár kölcsönös előnyökkel, hogy a Kaáli magánklinika háttérintézménye az SZTE női klinikájának. A kutatómunkában is szoros az együttműködés.

A petesejt megtermékenyítését nagy teljesítményű mikroszkóp segítségével végzik. Fotó: Veréb Simon
A petesejt megtermékenyítését nagy teljesítményű mikroszkóp segítségével végzik.
Fotó: Veréb Simon

– Szinte „népbetegség" a meddőség: az iparilag fejlett országokban a népesség 13–17 százalékát érinti – fogalmaz Bártfai György professzor. A női klinika helyettes vezetője pontosít: a meddőség 40-40 százalékáért a nő vagy a férfi, 20 százalékáért mindketten felelősek. A terméketlenség oka sokféle lehet a környezetszennyezéstől kezdve a szexuális szokások változásán át egészen bizonyos alapbetegségekig. A szegedi klinika a férfi meddőség kezeléséről is nevezetes, ugyanakkor itt csak a Kaáli Intézet kínál lombikbébi-programot.

Kevesebb az iker

– Induláskor három embriót helyeztünk vissza az anyaméhbe a siker érdekében, és a szülések 3–4 százaléka ikerszülés is volt – idézte a kezdeteket Zádori János. – Korán felismertük, hogy a kezelés egyik legnagyobb kockázatát a hármas ikerterhességgel és koraszüléssel együtt járó, kis súlyú újszülöttek jelentik. A módszer szegedi fejlesztésének eredménye, hogy az esetek túlnyomó többségében mindössze 2 embrió kerül vissza az anyaméhbe. Eközben a terhesség várható esélye is emelkedett. Ennek következtében a hármas ikrek előfordulása 1 százalék alá csökkent, ikerterhesség is csak 25 százalék alatti gyakorisággal fordul elő.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Dema 2010. április 19. 12:22
  „29. 4Angel
  akkor is az a véleményem, hogy
  1 Aki sokat szenved, vágyik valamiért, az jobban megbecsüli!
  2 Az államnak jobban kellene támogatnia ezeket a dolgokat.
  3 Az istennek meg nem igazán van köze a dologhoz. Aki akar az higgyen benne, engem nem zavar! De őket sem zavarja, hogy én másképp gondolom! Tisztelettel!
  Mindenkinek tiszta szívemből kívánom, hogy akár lombikkal, akár anélkül DE SIKERÜLJÖN!”
 • 31. 4Angel 2010. április 17. 08:26
  „Sok sikert kívánok minden lombikosnak, és kívánom hogy legyen mindenki boldog!”
 • 30. velemenynyilvanito 2010. április 16. 17:21
  „kulfoldon elek es nem otthon csinaljak, akik huzamosabb ideig elnek kulfoldon azokank segitseg,hogy nem otthon csinaljak. mi otthon mar nem tartozunk az allam hataskorebe. vagyis csak allampolgarok vagyunk es semmi mas.”
 • 29. 4Angel 2010. április 16. 14:57
  „Dema
  Ez hülyeség , amit itten írogatsz! Mert ide csak azokat fogadják akik bebizonyítják, hogy egyik vagy a feleség vagy a férj miatt nem lehet természetesen gyereke, akinek lehet azt itt nem látják el mert minek Ismerősöd hazudik, amit nem csodálok.”
 • 28. Dema 2010. április 16. 11:37
  „Hol foglakoznak még ilyen dolgokkal? Oszd meg a többiekkel is. Hátha szüksége van valakinek rájuk. De nem hiszem, hogy ez vereseny lenne. Biztos vannak technikai különbségek.”
 • 27. velemenynyilvanito 2010. április 16. 10:16
  „a jo kivansagot el fogadom de hidd el ez igy van.hiaba nem hiszed el de leg sokan vannak vagyunk akik ezt mondjak de otthon az emberek,nem merik hangoztatni mert mas lehetoseguk nincs csak a kaali.azon a tersegen.engem mashol kezelnek nem is mennek vissza hozzajuk,nalunk kivizsgaljak az embert,sokkal nagyob oda adast lattok,tapasztalok.ami statisztika de nalunk nem sok a 2-3x visszza jaras nalunk a terhesegek 60% nagyobb.amit a kaaliba lattam csak menj be egyszer nezd meg emnnyien vannak kis helyen.es ha mondjuk a pacienseket kerdezte volna a cikk iroja akkor rajott volna hogy eleg sokan vannak vissza jarok vannak akik 4-jere vannak bent..na ez miert van???leg kozelebb olyan cikket kellene irni nev es kep nelkul milyen sikeressegel dolgoznak otthon az ivf kezelesek.akkor majd elhiszed milyen tortenetek vannak.ami nem mese,csak azok hiszik el akik benne vannak kivul allok nem fogjak.”
 • 26. Dema 2010. április 16. 09:46
  „Azért írtam neked ezt, mert ezt írtad: "mert en is tudok olyanokat akiknek az semmi problemajuk es milliokat adtak a kaalinak.na ez hogy lehet??? csak el monodm engem se vizsgaltak ki csak ugy esssunk neki lassunk neki volt"
  Nem hiszem, hogy az orvosok, csak úgy blindre kitesznek egy ilyen komoly procedúrának. Ezért NEM hiszem el amit írtál.
  Amúgy neked is mint mindenkinek, csak azt tudom tisztaszívemből kívánni, hogy akár így, akár úgy de sikerüljön! Sok sikert!”
 • 25. velemenynyilvanito 2010. április 16. 09:11
  „ajaj szerintem ha te nem igazan tudod mi az hogy lombik vagy azon belul milyen sok problema huzodhat a hatterben ajanlok neked olvas tobbet ezekrol a dolgokrol.ha nem vagy lombikos adj istenek halat hogy neked nem kell szembesulnod dolgoknak,es hogy nincs problemad.amugy egy lombikos sosem fogja el arulni mi is a titka.magyarorszagon ez tema tabu nem tudom miert kell tabunak venni. mikor szinte minden 4-5. hazaspar problemaval kuzd.”
 • 24. Dema 2010. április 16. 09:00
  „22. velemenynyilvanito
  Ha semmilyen problémájuk nincs, akkor miért mentek orvoshoz. Nem ismerték a technikát?? :D”
 • 23. Dema 2010. április 16. 08:58
  „Tudomásom szerint azok kerülnek oda, akiket már a saját szakorvosok többször spec vizsgálatokra küldte.
  Egyéb más, beavatkozásokon már túl vannak. Mint akikről tudok, már műtéten is.
  Ez egy esély!!! Akinek nem megy máskpép, azok próbálkoznak. Itt azt írja a cikk írója, hogy van aki 5 X vagy még többször. És ha sikerül neki akár hanyadszóra is, akkor meg van a boldogságot jelentő gyerek! Akinek szüksége van rá, már mint egészségileg, lelkileg, azoknak boldog élete lesz. Nagyon sok sikert kívánik hozzá!!”
 • 22. velemenynyilvanito 2010. április 15. 20:55
  „hat az az igazsag ebbe te tevedsz 21. mert en is tudok olyanokat akiknek az semmi problemajuk es milliokat adtak a kaalinak.na ez hogy lehet???
  csak el monodm engem se vizsgaltak ki csak ugy esssunk neki lassunk neki volt.ha te lombikos vagy akkor tudod mirol beszelek.szoval mindenki toluk varja a gyereket de neha korbe kellene nezzni hogy tenyleg ugy van-e minden.szoval te is neha elgondolkodhatnal mielott le butazol valakit.”
 • 21. 4Angel 2010. április 15. 19:39
  „20. hozzászólás békaügetés 2010.04.15. 19:05

  Egyszerűen nem értem,hogy már ez sem megy természetes úton.Nagy üzlet ez is valakiknek.

  -------------------- Te nagyon buta vagy, de ne agodj sokan vagytok ! --------------------------------”
 • 20. békaügetés 2010. április 15. 19:05
  „Egyszerűen nem értem,hogy már ez sem megy természetes úton.Nagy üzlet ez is valakiknek.”
 • 19. Dema 2010. április 14. 14:07
  „kelkáposzta
  Gratulálok az ikrekhez! :D Pont az ilyen eseteket próbáltam vázolni. Azt, hogy minek hívák, Kaáli, vagy másnak az nem számít. Viszont a népesség szaporodás miatt igen is fontos lenne az állami támogatás mértékét a gyógyszerekre is kiterjeszteni.
  Hajrá Kaáli, hajrá Kaálisok!”
 • 18. kelkaposzta 2010. április 14. 10:12
  „Sziasztok!
  Mi is a Kaáliba jártunk anno 7 évvel ezelőtt, egy orvosi műhiba miatt nem lehettem
  terhes és azt gondolom ez nem "AZ Isten bottal ver kategóriába tartozik" mikor egy
  idióta elcseszi az "életed" mert nem veszi észre, hogy vakbél gyulladásod van és majdnem belehalsz
  majd 5 év múlva kiderül, azért nem lehet gyereked mert az életedért küzdöttek és nem
  a ceruzabél vékonyságú petevezetődre figyeltek.
  Mi hálásak vagyunk az egész Kaáli Intézetnek, Zádori doktornak gyönyörű ikerlányaink vannak igaz
  szerencsére elsőre összejött de láttam ott meggyötört 4.-5. alkalomra váró szölőjelőlteket.
  Kitartást mindenkinek aki ebben a cipőben jár. Csak pozítívan hozzáállni sikerülni fog.”
 • 17. velemenynyilvanito 2010. április 14. 09:28
  „hat sajnso ahogy elnezzem a dolgokat sokaknak nincs foggalmuk arrol hogy egy lombikos min megy keresztul.mondjok aki nem tudja tegyen arrol hogy sose tudja meg.a kaali nem akarom hiruket rontani mivel nincs mas lehetoseguk a atersegben eloknek azok oda mennek.tapasztalat en is kaalis voltam es nem vagyok toluk elragadtatva,a varoba sokan vannak,az egesz olyan futoszalagos semmi erzekenyseget enm mutatnak,nincs pszihologus ami mas hol a meddosegin kotelezo adni,a noverek sugdolodassa,bar kedvesek.2 orvos van es olyan na haladjuk mar modba dolgoznak en elhiszem hogy oda adoak csak nagy a nyomas rajtuk.a ferjek kint varokaznak mig vizsgalat folyik MIERT????????? ez rajuk tartozik a ferjeknek is epp annyi joga van mint a nonek,en sos ertettem magyarorszagon miert kell igy csinalni????kulfoldon kerik a ferfit menjen vele,akar transzfere akar vizsgalatra.ami nagyon gondolkodtato ahova en jarok 60% a terhesseg nagyon keves a 2-3-4 szeres vissza jaras.magyarorszagon ezzel ellenbe talan ha uti a 30%-ot rengeteg penz ideg,es ami fontos nincs mentalas segitseg.ez mindenkinek a privat dolga intezni MIERT????? en jot kivanok a kaalinak es hogy ha lehet legyen meg tobb orvos mert a ketto keves.es azoknak is sok sikert kitartast kivanok akik most csinaljak a programot vagy majd fogjak.”
 • 16. Dema 2010. április 14. 09:19
  „11. Pro.Ego Azért mert sokat szenvednek érte, és nagyon vágyakoznak rá! Legalább is én ezt láttam az ismerőseimen. Éppen, hogy tulzásba is esnek néha, szerintem!
  Azért megérne egy cikket, azokkal a védőnőkkel, ápolónőkkel, laborosokkal, vagy ügyintézőkkel készíteni egy riportot akik a Kaáliba dolgoznak. Nekik biztos van visszajelzésük. Legalább is átlagosan láthatják, ki hogyan neveli szereti a megszületett gyerekét. Ha egyáltalán valaki visszaszól az eredményről.

  Azért elnézést kérek, mert nem tudom a titulusukat, akik ott dolgoznak! Csak találgattam.”
 • 15. Dema 2010. április 14. 09:05
  „"Isten nem ver bottal"?? ????? Itt inkáb ne keverjuk bele Istent, meg az egzisztenciát. Ismerek embereket, akiknek a Kaáli Intézetbe sikerült a gyerek. Tudom mit élhettek át éveken keresztül.
  Ezeknek a fent említett dolgoknak köze nincs a gyerekvállaláshoz, legalább is nagy részéhez! Inkább a genetikailag kifejlesztett paradicsom, meg egyéb sz@roknak. Meg a millió féle egyéb vegyszereknek. Etetik velünk az egészség károsító vackokat. Biztos, hogy kisebb nagyságrendekben köze van a divatnak, (pl Megfázás, stb) is. De ha valakinek a vérnyomása magas, annak nem mondjátok, hogy inkább ne az egzisztenciájával foglakozzon, vagy a természet döntése! Ne adjunk neki gyógyszert, ne kezeljék!”
 • 14. CID 2010. április 13. 23:03
  „Azért, a természet döntését, néha figyelembe kellene venni.
  Ha valakik nem tudnak utódokat, létrehozzni.........................”
 • 13. allegro 2010. április 13. 23:01
  „8. lamatic
  Azt ajánlod minden nőnek, hoy 25 éves koráig szüljön legalább 2 gyereket, mert könnyeben összejön. Persze, hogy könnyen összejön, ész nélkül, az első útbaeső fiatalúrral, nagyon szép mondhatom! Dolgozni, tanulni esze ágába se legyen.
  Valaki majd eltartja, ugye? Sok nő van ilyen. És minapi példa, úgy gondolja joggal ácsingózik még nagyobb házra huszonévesen három gyerekkel, aki életében nem dolgozott még, csak valaki tartsa el és biztosítsa számára a még nagyobbat, még többet!
  Én meg azt ajánlom minden nőnek, hogy előbb szülje meg saját magát, mielőtt gyereket vállal! Ez kőkemény meló, nem lehet csak úgy megkapni! Ja, hogy akkorra már harmincon túl van az ember. Akinek dolga van, és aki maga fizeti számláit, hiteleit, megélhetését annak nem a gyerekvállaláson és különösen nem a lombikprogramokon jár az esze. Aki meg ráér erre, és van kitől pénzt szerezni rá, azért csak csinálja és sok sikert hozzá.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nóra, a médiasztár

Na, gyere errébb, te médiasztár! – utasította szamarát az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark számadó juhásza. Tovább olvasom