Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Lomtalanítás Szegeden: kacatok és kincsek

Szeged - Az őszi lomtalanítási szezonban Makkosházon, Tarjánban és Felsővároson potyáztunk a hét végén. Az utánfutós karavánok fémet és tüzelőt, a biciklis vadászok mindenre jó kincseket, a hátizsákos gyalogosok értékesebb ruhaneműt, könyveket szemezgettek a lakótelepeken.
Péntek estétől dobozhalmok szegélyezték a Csongrádi sugárút végét, a hétvége első lomtalanítói megszabadultak fölösleges kacatjaiktól. Aztán fura vadászkaravánok lepték el Makkosházat, beszédes figuráik azonban egytől egyig névtelenségbe burkolóztak. A profi portyázók ütött-kopott járgányai csak éppen lassítottak, nem pazaroltak figyelmet csak az értékesebb lomhalmoknak. Az oszloppanel aljában a papírkötegek tévét, babakocsit és lemezjátszó maradványait rejtették. – Aprítjuk, a kábelről lánggal otthon lekopasztjuk a műanyag borítást, a legtöbbet, úgy ötszázat a réz kilójáért kapni, az alumíniumért meg a felét – mutatja a testesebb szemétszakértő, miként kell kis helyre felpakolni, hátha mégis kedvet kapunk. Ránk esteledett, szombaton délben folytattuk.

Évente kétszer

Azokon a településeken, ahol nincsen hulladékudvar, tavasszal és ősszel lomtalanít a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. Szelektíven szednek össze papírt, műanyagot, fémet, a vegyesbe kerülnek a bútorok, ruhák, egyebek. Szegedet 14 területre osztják, és másik nyolc településen gyűjtenek. Egy lomtalanítás két és fél hónapig tart, egyszerre 16-20 autóval 35-40 ember takarít. A lomtalanításra átlagosan ezer munkaórát fordítanak, és 1100 tonna hulladékot szállítanak el. Mindez 15 millió forintba kerül.

Tarjánt és Felsővárost lepték el a guberáló osztagok. A Kereszttöltés utcában elégedetlen a kék Opel húzta utánfutó két utasa. A harmincas overallos férfi azt mondja, tapasztalt turkáló nem a többiek után megy, a kocsiból szemeli ki a nagyobb fémdarabokat. Ők fazekakra, sparherdre, mosógépre csaptak le. Otthon halmozzák hétfőig. Ha leszámítjuk a benzint és az utánfutóbérlést, akár két-háromszáz ezret is össze lehet lomolni a fizetés mellé. Ahogy elhúznak, házaspár érkezik biciklivel. Szemérmesek, az ötvenes asszony a két kidagadó koszos jutaszatyráról azt mondja, nem szajré, csak véletlenül járnak erre. Nem tudja leplezni, felcsillan a szeme tavaly karácsonyról kimaradt originál csomagolású asztali dísz láttán. Szurtos kézzel villámgyorsan eldugja a cekkerbe, mondván, nem is tudják erre a lakótelepi népek, milyen jó lenne még pár év múlva, amit most kidobálnak. Ő tanyán él, megtanult már mindent újrahasznosítani.

Tiszta város, rendes cég

Szemetet szüreteltek szombaton délelőtt a környezetgazdálkodási kht. önkéntes dolgozói. Százan – közülük 71 irodista – összesen 7,5 tonna szemetet és falevelet gyűjtöttek össze Szegeden.

A „hattyasi Mekk Elek" – ahogy felesége nevezi – is sokat tud már a lomolásról. A Pentelei soron túr, bont, aprít, majd a prédát kínos precizitással felrakodja az utánfutóra. Évek óta járják a várost lomtalanítási menetrend szerint. A fémet hagyják, az üzlet, ők a fára hajtanak. Megszerzik a családi ház kazánjának egész téli betevőjét, már csak egy mázsa szenet kell venni hozzá. A kupacokat sötétedésre újratöltik a bérháziak. Mit dobnak ki? Mindent, halljuk két kiránduló egyetemista lány fizimiskájú guberálótól a Csörlő utcai konténer tövében. Ők könyveket keresnek, ilyen érintetlen Mikszáthokat és Dumas-kat antikváriumban sem találni. Hátizsákba rakodnak. A fiatalabb lesütött szemmel elárulja, hogy idegenvezetőnek tanul, aztán felderül egy retikül láttán. Tetőtől talpig felöltözhetne innen retromódiba. Lámpafénynél megint elül a forgalom. Vasárnap reggel még az utolsó szemfülesekkel találkozunk a Budapesti körúton; gyalogszerrel előzgetik a környezetgazdálkodás teherautóit – a fehér a maradék faágaktól, a papírkötegektől, a narancsszínű az összes többitől szabadítja meg az utcákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkosítanak, játszóterek épülnek a szegedi Tarjánban

Szeged - A látványos felszíni munkálatokhoz érkezett a tarjáni városrész-felújítás. Novemberre… Tovább olvasom