Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

London felé kacsingat Sallay Dániel

Szeged – Hamarosan Londonban nyit üzletet a szegedi Sallay Dániel, aki igazi cipőkészítő dinasztia leszármazottja. A nevével fémjelzett márkát szeretné a világgal megismertetni, és szívesen készítene cipőt Sarah Jessica Parkernek. Szabadidejében az elektronikus zenének hódol. Harmincéves korára érezte úgy, hogy kiforrt a személyisége: a rá jellemző dolgokat jobb karjára tetováltatta.
– A suszter maradjon a kaptafánál – tartja a mondás. Mi sarkallta arra, hogy a családi vállalkozásban kezdjen el dolgozni?

– Elég régóta foglalkozik divattal a családom: apai nagyapám úri szabó volt, a divat engem is mindig érdekelt. A suszter és a cipőkészítő között azért óriási különbség van. A suszter főleg javít, én a dizájntól kezdve a tervezésen át a kivitelezésig mindent csinálok: tehát nem egy kaptafára épül a munkám. A családomat mindig a kreativitás jellemezte, ebbe a világba születtem bele, nem volt okom elhagyni.

London felé kacsingat Sallay Dániel. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Várja az igazit

Sallay Dániel 1982. július 29-én született Szegeden. Általános iskolába a Tabánba járt, utána gépésznek tanult a Csonka János szakközépiskolában, majd szakácsnak a Hansági Ferenc szakiskolában, végül cipésznek a 624-es számú szakmunkásképző iskolában. Letette a DJ-vizsgát, és kitanulta a rendezvényszervezést is. Egyedülálló, pedig elmondása szerint népszerű a lányok körében. – Sajnos nem azokat a lányokat találom meg, akik igazán társaim lennének az életben. Sokan odajönnek hozzám lemezpörgetés közben is, de onnan egyik sem lett a barátnőm. Nem vagyok híve az egyéjszakás kapcsolatoknak, a komoly barátnőimmel négy és hét évet voltam együtt. Külsőre nincs nőideálom, legyen megértő, fogadja el, hogy nekem sokszor éjszaka is dolgoznom kell. Sajnos ezt kevesen értik meg a mai fiatalok közül, sokan még a munkát se díjazzák. Várom az igazit – mondta. Sallay Dániel szeret utazni, sok helyen járt már, de nincs kedvenc országa. – Szeretem a mediterrán országokat, de hiányozna a tél. Kedvelem Angliát, de az időjárás miatt nyáron úgyis hazajönnék. Végül is szeretek Magyarországon élni – magyarázta. Kedvenc ételei a tengeri herkentyűk, italok közül a száraz fehérbor áll hozzá legközelebb. Filmekben inkább a művészfilmek érdeklik, egyik kedvenc rendezője Quentin Tarantino. Zenében szereti Sebestyén Mártát, de a technót is meghallgatja.

– A zene sem áll távol öntől.

– Tíz éve készítek elektronikus zenéket, főként a house-on belül: régebbi dalokat értelmezek újra ebben a stílusban, például elkészítettem a ZiZi Labor Honky Tonk Woman című dalát is ebben a formában. Úgy néz ki, hogy két korábbi, Megasztárt is megjárt előadóval kezdünk hamarosan közös projektbe – a régi magyar dalok elektronikus átdolgozására énekelnék fel a szöveget. A zene egyébként csak hobbi: jelenhetett volna meg lemezem, de jobban szeretem a dalaimat magam játszani. Régen nagyon sok helyen zenéltem, Romániában és Szlovákiában is felléptem, akkor még jobban ment a DJ-s szakma, ma már minden második ember ezt csinálja. Maradtam hobbi zenekészítő, de néha azért fellépek még itt-ott Szegeden.

– London felé kacsingat. Mi a célja az angol fővárosban?

– Semmiképpen nem akarom elhagyni Magyarországot, amit mostanában sajnos sok fiatal megtesz. Csak egy-két üzletet szeretnék nyitni Londonban, ahol tudom népszerűsíteni a nevemmel ellátott cipőket. Hárman vágunk bele a vállalkozásba, az egyik ismerősöm finanszírozza az üzletbérlést, a másik Londonban él, így ismeri a helyi viszonyokat. November végén utazok ki, hogy megnézzük a kiadó üzlethelyiségeket, tehát eléggé komolyra fordultak a dolgok. Mihamarabb be szeretném indítani az ottani vállalkozásomat, de kiköltözni nem akarok. Az ottani fizetésből szeretnék jobban megélni Magyarországon. London a zene és a divat fővárosa: ezért döntöttem az ottani üzletbérlés mellett. Ha megnyílik a vállalkozás, néhány ismert londoni celebet, zenészt, színészt szeretnénk megajándékozni cipővel és egyéb kiegészítővel. Londonban sincs nagyobb konkurencia, mint itthon: ha valaki igazán minőségi árut akar venni magának, azt nem bevásárlóközpontokban, hanem kis manufaktúrákban vásárolja, ahova előre be kell jelentkezni – én is ilyen jellegű boltot szeretnék nyitni.

– Milyen hírességeknek csinált már cipőt?

– Sok divattervező rendelt már tőlem cipőt, de az egész kollekció már az ő nevük alatt futott: ilyen Magyarország. Azért a Horváth Évának készített ékszercipőre büszke vagyok: a lábbeli értéke az ékszerekkel együtt meghaladta a másfél millió forintot. Ma már nem dolgozom divattervezőkkel, akik meglátásom szerint tervezni tudnak, de hogy mennyire működik valami, arról fogalmuk sincs, és nem is érdekli őket. Valamit lerajzolnak, és nekik olyan kell: nem gondolnak bele, hogy az használható-e, vagy meg tudjuk-e egyáltalán csinálni.

– Mi volt a legextrémebb cipő, amit valaha készített?

– Nem telik el úgy év, hogy ne készítenék legalább egyet. Több combig érő lakkcsizmát készítettem már piros és fekete színben, amit a megrendelő fétisből vásárolt a barátnőjének-feleségének. De a maga nemében minden cipőm eléggé különleges az anyaga vagy a fényessége miatt, esetleg azért, mert ki van szegecselve. Nem csak a gazdagok igénylik a kézzel készített cipőt, sokan hosszú időn át gyűjtenek egy varrott darabra, ami biztosan kibír öt évet. A minap éppen Lakatos Sándor divattervezőnek vittem fel egy bohócorrú cipőt Budapestre, amelyet magának rendelt meg. Egy újfajta formát akar behozni Magyarországra, ehhez kellett neki a cipő, amely hetvenezer forintból jött ki.

London felé kacsingat Sallay Dániel. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Ha kívánhatna egyet, hogy melyik világhíresség népszerűsítse a cipőit, kit választana?

– Mindenképpen a Szex és New York színésznői közül mondanék valakit: ez lenne a legjobb reklám. Különösen a főszereplőt alakító Sarah Jessica Parker hatalmas cipőrajongó. Neki szívesen csinálnék cipőt, szimpatikusnak tartom, nem tűnik egy elszállt hollywoodi celebnek. Talán Londonban belefutunk egymásba.

A hét embere

Sorozatunkban olyan közismert vagy épp ismeretlen embereket mutatunk be, akik köztünk élnek, és sokat tesznek környezetükért, életükkel, történetükkel példát mutatnak a közösségnek. Olvasóink segítségét is várjuk ehhez: arra kérjük önöket, javasoljanak szerkesztőségünknek interjúalanyt – a szomszédból, a másik faluból –, ha úgy látják, az illető megfelel ezeknek a kritériumoknak. Javaslataikat e-mailben a szerkesztoseg@delmagyar.hu címre, postai úton a Délmagyarország Kiadó, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. címre várjuk.

– A lányokat is a cipőivel veszi le a lábáról? Hogyan lett Sallay Dánielből Daniel Sallay?

– Az utolsót leszámítva minden korábbi barátnőmnek készítettem cipőt: az a minimum, hogy akivel együtt vagy, az a te termékedet hordja. Eddig legalább ezer pár lábbelit készítettem életemben, de jó lett volna még ennél is többet csinálni. A névváltoztatás a zenével kezdődött: a DJ-skedést tizenöt éve kezdtem Dennis néven. A DJ-vizsga letétele után közölték, hogy a szakmában már van egy pár Dennis. Ezután döntöttem a saját nevem angol változatánál, ami a cipőkészítésben is megmaradt.

– Jobb karján több művészi tetoválás látható.

– Harmincéves koromig vártam arra, hogy tetoválásokat csináltassak magamnak. Azokat a dolgokat varrattam a kezemre, amelyek engem jellemeznek. Van egy idézet a karomon: „A nemes cselekedethez nem kell nemes származás". Sajnos sok az előítéletes ember a világon, az az apáca is, amelyik az alkaromon sír, de csak fejfedő van rajta, alatta meztelen. Nem szabad első ránézésre megítélni az embereket. Főleg Magyarországon ítéljük meg túl beszűkülten a dolgokat. Még nincs készen a karom, lesz rajta cipő és varrógép is. Azért vártam harminc évig, mert úgy gondoltam, hogy egy férfi stílusa és gondolkodása ezután már nem nagyon fog változni. Aztán lehet, hogy ötvenévesen csodálkozok majd.

– Itt ugrál körülöttünk egy kis jack russel terrier. Nagy kutyás?

– Mindig volt kutyám, az előző sajnos tavaly elpusztult. Csip egy hónapja van nálam, nagy a mozgásigénye, cserébe szófogadó. Volt több foxim is, hát azok nagyon szökősek voltak.

London felé kacsingat Sallay Dániel. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Tíz év múlva hogyan szeretné látni magát?

– Szerencsére már eljutottunk arra a szintre, hogy minőségi, dizájnos és jó termékeket tudunk készíteni. Ki tudjuk elégíteni az igényeket, fotó alapján is jól tudunk dolgozni. A márkánkat szeretném beemelni a világ köztudatába, de az se baj, ha ez éppen nem tíz év alatt valósul majd meg.

* * *

Korábbi portréink A hét embere-sorozatunkban

Haluska Andrea, a tortaimádó háziasszony
Kovács Mónika, a forráskúti mindenes
˝Illemtant is belecsempésztem a táncba˝
Sebet akart kötözni, ápoló lett
Tóth Margit: Csak a tánc maradt ki az életemből
Tíz éve járja a tanyavilágot Zsuzsanna
Fél évszázad a vasút bűvöletében
Marton János, a juhnyírás Guinness-rekordere
Bánffi család: 106 év a szóda bűvöletében
Sindely Pál: Képzeletben örökre tanár maradok!
Jógázik, táncol és focizik a 70 éves órásmester
A szike és a csavar mögött van egy ember
Marta Dorin, Vásárhely császára
Akit Jimi Hendrix juttatott rendőrkézre
Keserves gyönyörűség a sebészet

A hét embere: Ribizsár Péter, az autószerelő lovag
Bojtos Ferenc a természet szerelmese
Lelkes, a vásárhelyi polihisztor
Aki mindig színesben látja a világot
Harminc év a törvény szolgálatában
Aki az aszfalton éli mindennapjait
Az örök érdekvédő és a józan paraszti ész
Élet a rács másik oldalán
Egy régi vágású kocsmáros a Diófa árnyéka alatt

Olvasóink írták

 • 5. velemenynyilvanito 2013. november 12. 16:03
  „sok sikert!!!!!!!! nem cak London Anglia nezz szet mas varosokban!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. november 11. 17:02
  „Sok sikert kívánok a munkájához.
  A termelő (értéket teremtő) munkára mindig is szükség lesz.”
 • 3. Hód 2013. november 11. 14:03
  „... és egy kicsikét nagyobb a vásárlóerő is.”
 • 2. tol 2013. november 10. 11:33
  „sok sikert! Azért Londonban kicsikét nagyobb a konkurrencia...”
 • 1. ajándék 2013. november 10. 10:29
  „Sok sikert és szerencsét a munkádhoz!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszúrta őket a stabil hőkamera, oda a 200 euró

Őrizetben két szerbiai embercsempész és egy körözött férfi. Tovább olvasom