Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Londonból érkezett a Móra-múzeumba a meggyilkolt festő képe

Szeged - Újabb, ritkaságnak számító képadománnyal gyarapodott a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. Heller Ödön Szeged-tápai festőművésznek Ganie János grafikusról 1915 körül alkotott portréját az ábrázolt személy unokája, a ma Londonban élő Gányi Piroska adományozta a közgyűjteménynek.
A festmény egyenesen Londonból érkezett a Móra Ferenc Múzeumba. Az adományt kísérő levelében Gányi Piroska közli, hogy Heller Ödön és a nagyapja a közös művészi érdeklődés révén kerültek szoros barátságba. A közlés szerint Ganie János a szegedi egyetemnek is dolgozott: az akkor divatos színes, művészi diplomákat festette, rajzolta.

A kép adományozója az alsóvárosi zárdában, a Miasszonyunk Nővéreknél érettségizett, majd később, a világhírű Ivanovics György mikrobiológus professzornak, a kétszeres Kossuth-díjas egyetemi dékánnak lett a titkárnője. 1956 után kivándorolt Angliába, ahol a dékáni ajánlólevél alapján állást kapott egy londoni bankban. A festményt ekkor vitte magával a Magyar Nemzeti Bank engedélyével.

A festmény egyenesen Londonból érkezett
A festmény egyenesen Londonból érkezett

1921 óta, Heller Ödön festő titokzatos halálának körülményeiről többféle feltevés látott napvilágot. Egyes feltételezések szerint fehér tisztek politikai indíttatásból gyilkolták meg. Az érthetetlen tragédia megihlette Móra Ferencet, a festő barátját is, aki az egyik legelső, „A festő halála" című lélektani regényében is felhasználta az esetet. Kevésbé köztudott, hogy Heller Ödönnek a fiatal Radnóti Miklós az unokaöccse volt.
A most a Móra Ferenc Múzeumnak ajándékozott mű a közgyűjtemény mintegy húsz darabos Heller-kollekciójába kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti hagyományok és a kulturális határok átjárhatósága

Szeged - Geszti Péternek ma minden perce a Nemzeti Vágta szervezése körül forog, ám a magyar lovas hagyományok kétnapos ünnepe másnapján már dalszövegeket fog fabrikálni. Tovább olvasom