Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Lopások, besurranások - veszélyben érzik magukat az algyőiek

Algyő – Egy hete, egy éjszaka alatt öt helyen lopták meg az algyőieket. Ezért lakossági fórumot tartottak: erősebb faluőrséget és nagyobb odafigyelést ígértek nekik. „A tolvajok köztünk élnek."
39-en látogattak el a kedd esti algyői falugyűlésre, hogy megvitassák: mit tehetnek a lopások megakadályozására. Múlt héten, egyetlen éjszaka alatt öt házba surrantak be a tolvajok, apróbb értéktárgyakat és egy autót is magukkal vittek. Az összejövetelen részt vett a község polgármestere, Piri József és az egyik körzeti megbízott, Tóth Gábor is. A kora esti beszélgetést Molnár Áron, szerkesztő, jobbikos politikus vezette.

A beszélgetésekből kiderült, „a tolvajok köztünk élnek." Molnár szerint, az ismert tolvajok közöttük sétálnak, még kezelnek is az algyőiekkel. A teremben összegyűltek úgy gondolják, a helyi rendőrök előtt is ismert arcok követik el a lopásokat, betöréseket.

Békés település Algyő - a lakosok szeretnék ezt megőrizni. Fotó: Segesvári Csaba
Békés település Algyő - a lakosok szeretnék ezt megőrizni. Fotó: Segesvári Csaba

Tóth Gábor, a Tarjáni Rendőrőrshöz tartozó, algyői körzeti megbízott (KMB) elmondta, a tavalyi, azonos időszakhoz képest csak eggyel – 4-ről 5-re – nőtt a betörések száma. Ettől függetlenül ijesztő tendencia, hogy egyetlen éjszaka alatt ennyi besurranás történt. A rendőri beszámoló kitért arra is, hogy az állampolgári felelősséget nem lehet áthárítani a hatóságokra: vagyis, a jelenlegi helyzetben nem lehet nyitott ajtók és ablakok mellett aludni. A KMB-s arra is felhívta a figyelmet, hogy le kellene szokni arról, hogy az algyőiek a kapu fölött hagyják a kulcsokat. Elmúlt az az idő, hogy ezt meg lehetett tenni.

– Az elkövetők nagy része algyői – fogalmazott Piri József polgármester. A községvezető elmondta, ha az ismert elkövetők éppen börtönben ülnek, akkor csökken a bűnesetek száma. Ha kiengedik őket, nő. „Ezen a tendencián valahogy változtatni kell" – magyarázta Piri.
Algyő főterére rendőrőrsöt terveznek, a kétszintes épületben az orvosi rendelő is helyet kapna. Az indulatoktól sem mentes beszélgetésen a polgármester kijelentette: „Az idei volt az utolsó lomtalanítás! Az ilyen programok csak vonzzák a 'megfigyelőket'! A lakosság a hulladékudvarban helyezheti el a szemetét, nem jó, ha idegenek méricskélik házainkat" – határozott Piri.

A Faluvédő Egyesületet is megerősítik, a kritikus időszakban a rendőrökkel összehangolva járőröznek majd Algyőn. Korábban térfigyelő kamerák telepítését is tervezték, de egy sikertelen pályázat után ez az ötlet a fiókba került, de a képviselő-testület most újratárgyalja az ügyet. Molnár Áron szerint még csírájában kell elfojtani a bűnözést: nem szabad, hogy a borsodihoz, szabolcsihoz hasonló helyzetig fajuljanak a dolgok. A politikus arra is figyelmeztette az egybegyűlteket: „Az önbíráskodás nem megoldás! A közösségnek kell megoldania a problémát, nem szabad, hogy kisebb csoportok akarjanak rendet tenni."

Békés település Algyő - a lakosok szeretnék ezt megőrizni. Fotó: Segesvári Csaba
Békés település Algyő - a lakosok szeretnék ezt megőrizni. Fotó: Segesvári Csaba

A védekezéssel kapcsolatban a körzeti megbízott elmondta: ha tetten érjük a betörőt, a rendőrök kiérkezéséig visszatarthatjuk. Javaslata szerint zárjuk be az épületbe, így nem szabadulhat. Véleménye szerint a megelőzésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, nem szabad nyitva hagyni az ajtókat, ablakokat. A falugyűlésen elhangzott: a házalók is problémát okoznak. A résztvevők szerint ők is kifigyelhetik, kihez, mikor érdemes besurranni. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta: a mórahalmihoz hasonló, tiltó táblát helyeznek el a falu határában – tiltott árusítás esetén keményen szankcionálják a házalókat.

Az általános társadalomkritikát is megfogalmazó gyűlés végére közmegegyezés született: erősebb Faluőrség és nagyobb egymásra figyelés szükséges ahhoz, hogy a korábbiakhoz hasonló, nyugodt élhető település maradjon Algyő.

Olvasóink írták

 • 4. Zsoltee0716 2010. május 26. 21:06
  „"3. hozzászólás grizly5 2010.05.26. 17:27

  Algyőn már évek óta ugyan azok lopnak,mindenki tudja kik azok! Nem cigányok,de Algyőiek!"

  Ezzel a hsz. amit itt le írtál nem kis infot adtál! Mekkora a valószínűsége, hogy ők voltak?”
 • 3. grizly5 2010. május 26. 17:27
  „Algyőn már évek óta ugyan azok lopnak,mindenki tudja kik azok! Nem cigányok,de Algyőiek!”
 • 2. dodó 2010. május 26. 15:45
  „Mi lenne itt, ha nem csökkenne folyamatosan a (cigány)bűnözés?”
 • 1. KolompárRómeó 2010. május 26. 14:02
  „,,Az önbíráskodás nem megoldás! A közösségnek kell megoldania a problémát, nem szabad, hogy kisebb csoportok akarjanak rendet tenni."

  Ennek pedig pont az az eredménye, hogy "ha az ismert elkövetők éppen börtönben ülnek, akkor csökken a bűnesetek száma. Ha kiengedik őket, nő." Jól megpakolni őket helyben, aztán menjenek hőbörögni. Legfeljebb kapnak még egyet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalati innováció a dél-magyarországi régióban

A regionális K+F támogatási programok célja, hogy kiegyenlítse azon versenykülönbségeket, amelyek a közép-magyarországi régió és a vidéki térségek között léteznek a kutatási infrastruktúra, a tudásalapú munkahelyek és az innovációs képességek vonatkozásában. Tovább olvasom