Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Lopások, csalások - legyünk elővigyázatosabbak!

Szeged - Az elmúlt napokban több olyan bűncselekmény történt Szegeden, ahol a hanyagság, a saját értékekre való ode nem figyelés, valamint a hiszékenység játszotta a főszerepet.
Több, közterületen padra letett és ottfelejtett táskának is nyoma veszett a városban: egy férfi a troli végállomásán tette maga mellé az övtáskáját, de amikor a padról felkelt, elfeledkezett róla, hogy azt az övéről lecsatolta. Így amikor később a hiányt észrevéve visszatért, csak a hűlt helyét találta az övtáskájának. Kára 10 ezer forint.

Hasonlóképpen járt az a nő is, aki Újszegeden a buszmegállóban lévő padon felejtve táskáját szállt fel a buszra. A megállóba visszatérve már ő sem találta a retiküljét. A figyelmetlenség nem kevésbe került neki sem, hiszen táskája a személyes okmányok mellett 25 ezer forintot is rejtett.

Egy garázs előtt lerakott nylontáska is hamar új gazdára tett szert: elég volt pusztán annyi, hogy a két mobiltelefont, továbbá személyes okmányokat, bankkártyát és több mint 30 ezer forintot tartalmazó szatyor tulajdonosa csak egy rövid időre hagyja azt magára, amíg a garázsban tett-vett.

Villanyóra-leolvasónak adta ki magát az az ismeretlen férfi, aki társával együtt becsengetett hétfőn a délelőtti órákban egy szegedi háznál. Az ajtót nyitó idős emberrel - miután leolvasta az óraállást - még egy papírt is aláíratott, majd közölte, hogy jár az idős férfinek 21 ezer forint, de apró nem volt náluk. Amíg a ház lakója a visszajárót kereste, elemelték megtakarított pénzét.

Csalás áldozata lett egy szegedi férfi vasárnap az esti órákban: mobiltelefonján hívta őt fel valaki, aki hivatalos hangon közölte vele, hogy a telefontársaság képviseletében keresi őt, és nyert 2 millió forintot. Ezt persze csak akkor veheti át, ha vesz 30 ezer forint értékben feltöltőkártyát, és a rajta szereplő kód-számsort bediktálja. A gyanútlan sértett így is tett. Csak később jött rá, hogy tulajdonképpen átverték őt...

A fenti példák alapján a rendőrség kérün mindenkit, legyenek elővigyázatosabbak, hogy az ilyen és ehhez hasonló bűncselekményeket elkerüljék. Értéktárgyaikra jobban ügyeljenek, ne hagyják azokat magukra. Ha idegen – még ha valamilyen cég munkatársának is adja ki magát – pénzt hozott, az már eleve gyanús, hiszen azt csak legfeljebb a postás szokott hozni. És ne dőljenek be olyan kecsegtető nyereménynek sem, melynek átvétele valamilyen anyagi kötelezettséget feltételez.

Olvasóink írták

 • 9. Dushbag 2011. július 13. 08:47
  „8. hsz. Igen beazonosítják, pl: hajléktalan nevén van vagy eladta vkinek fél éve.
  Én is sok olyan országot tudok, ahol a lakosság a parlamentben "dolgozókról" vesz példát:-)”
 • 8. Smerdis 2011. július 12. 18:46
  „a mobilos átverés nagyon komoly :)) ehhez mennyire kell hülyének lenni? de esélyes, hogy a kód alapján be tudják azonosítani, hogy milyen telefonszámot töltöttek fel vele.”
 • 7. CID 2011. július 12. 16:26
  „Én meg olyan országot ismerek, ahol 30000 ft-nyi értékert, egy egész falut kiírtanak. Van másik véglet is :) Egyébként meg tényleg oda kell figyelni. Ha peches az ember és nem becsületes a megtaláló, akkor .......
  De pl. ott volt a múltkori hajléktalan aki pár száz ezret adott le a yardon.”
 • 6. vuk 2011. július 12. 14:06
  „"hanyagság, a saját értékekre való ode nem figyelés, valamint a hiszékenység játszotta a főszerepet"

  En azt hittem a tolvajok... Sok olyan orszagot tudok, ahol a padon otthagyott cucc akkor is ott lesz, ha masnap mesz csak vissza erte.”
 • 5. papsajt 2011. július 12. 13:47
  „"az övtáskáját, de amikor a padról felkelt, elfeledkezett róla"
  "Hasonlóképpen járt az a nő is, aki Újszegeden a buszmegállóban lévő padon felejtve táskáját szállt fel a buszra."

  Ezek elhagyták szerintem és nem ellopták tőlük!

  Vagy a becsületes megtalálóra ráfogják hogy tolvaj?”
 • 4. szatyi 2011. július 12. 13:32
  „Megáll az eszem, hogy ezt a feltöltőkártyás csalást, -évek óta tart- még mindig megeszi valaki! Megérdemli!”
 • 3. Kircsi 2011. július 12. 13:27
  „Csak semmi pánik, két hét és rend lesz...”
 • 2. toxor01 2011. július 12. 12:59
  „oda kell figyelni a dolgainkra.. pl pénzt nem is lenne szabad csak zsebbe tartani..”
 • 1. hahaha62 2011. július 12. 12:14
  „az igazi magyarhon.....nem régen találtak AUSZTRIÁBA-SALZBURGBAN egy borítékot-10 ezer euróval-és VISSZAADTÁK!konkluzió???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mállik a talpa a drága lábbelinek

Súlyos tízezreket fizetett a szegedi Mari Péter két fiziológiás cipőjéért; a lábbelik talpa a szavatossági időn belül elkezdett leválni a felső résztől. Az üzlet nem cseréli ki a terméket. Tovább olvasom