Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Lőtt sebeket látott el Afrikában és Mexikóban a szegedi orvostanhallgató

Késelt és lőtt sebeket látott el, AIDS-es betegeket ápolt, amputációnál, vakbélműtétnél asszisztált Afrikában és Mexikóban Bozóky Felicia Lili. A Szegedi Tudományegyetem hallgatója szakmai gyakorlatát töltötte külföldön, ahol elméleti tudását szerette volna elmélyíteni a gyakorlatban.
Mi késztet arra egy törékeny fiatal lányt, hogy a marcona kinézetű helyiekkel megtömött buszra ülve egyedül utazzon be Mexikó egyik legveszélyesebb városába, s az ottani kórházban a drogháborúban lesérült nehézfiúk sebeit lássa el? Miért dönt úgy, hogy abban az afrikai kórházban vállal önkéntes munkát, ahol reggelente seprűvel söprik ki a patkányokat, és százszámra látnak el AIDS-es beteget? A válasz: a hivatástudat. A vágy, hogy a szakmájában minél jobb legyen, hogy kellő rutint szerezhessen.

Afrika és Mexikó, ahogy nem a turisták látják. Fotó: Bozóki Felícia Lili (galéria)

Amputált láb, késelt sebek

– Az Európai Unióban nagyon szigorú szabályok határozzák meg, hogy mit lehet és mit nem egy orvostanhallgatónak. A hazai oktatási rendszerben szerzett gyakorlati tudásunkat érdemes kibővíteni. Afrikában egy rezidens kivehet akár egy vakbelet is, örülnek a segítségnek – fogalmazott Bozóky Felicia Lili. A 25 éves szegedi lány egy hónapot töltött Petermaritzburgban, ahol egy külföldi ösztöndíjprogram keretében tanult a Kwa-Zulu Natal Egyetemen. Gyakorlatát az Edendale kórházban töltötte – itt látják el évente a legtöbb késelt sebet a világon, mert rengeteg a konfliktus a zuluk és a különböző népcsoportok között.

– A kórház nagyon szegény, rosszul felszerelt. Hatalmas kórtermekben akár száz beteg is fekszik. Rengeteg az AIDS-es, sokuknak nem marad más, csak a remény. A zulu nővérek ezért a lelkük gyógyítására is nagy hangsúlyt fektetnek: minden reggel úgy indul, hogy körbeállva megfogják egymás kezét, és gospelt énekelnek – emlékezett vissza Lili, aki sokszor csak őrangyalának vagy a szerencsének köszönhette, hogy nem keveredett bajba. Afrikában egyszer egy férfi ment be a kórházba, pisztollyal a kezében. Egy törzsi háború egyik lezáratlan ügyét akarta befejezni. Az efféle helyzetek arrafelé mindennaposak. Emlékezetes eset volt még, amikor egy beteg lábának amputálásánál asszisztált. Egyszer pedig egy rabot is ellátott, aki hatalmas golyót húzott maga után láncon. A börtönben kiújult aranyerét fájlalta.

Afrika és Mexikó, ahogy nem a turisták látják. Fotó: Bozóki Felícia Lili (galéria)

Gettótúrán Mandela házánál

– Eredetileg úgy terveztem, hogy utazgatok majd Johannesburg környékén, de aztán meggondoltam magam. Kiderült: a helyi fehérek mind autóval járnak, és félve attól, hogy megtámadják őket, inkább csak lelassítanak a pirosnál. Kerítéssel körbevett kolóniákban laknak, ahova szigorú biztonsági rendszeren keresztül lehet csak bejutni. Sowetóba azért ellátogattunk Benedekkel, az öcsémmel, aki végig velem volt, ő is kint végezte a gyakorlatát. Részt vettünk egy gettótúrán. Ezt néhány fiatal helyi srác szervezi: pénzért cserébe biciklivel körbetekerhetünk velük az utcákon. Megmutatták a pénteken elhunyt Nelson Mandela házát, és egy kis ízelítőt kaphattunk abból, hogy élnek ott az emberek. Mint a filmekben: kakasok szaladgálnak az utcán, a gyerekek mezítláb futkároznak, hatalmas a szegénység – magyarázta Lili. Afrika szebbik arcát is látta: kirándult a szavannán, járt és fotózott Mozambikban a világ legszebb tengerpartján, ahol egy delfineket vizsgáló kutatócsoporttal is megismerkedett.

Afrika és Mexikó, ahogy nem a turisták látják. Fotó: Bozóki Felícia Lili (galéria)

Drogháború, korrupció Mexikóban

Afrika után Mexikóba egy csereprogram ösztöndíjasaként utazhatott, négy hetet töltött el Monterrey-ben. Az amerikai határ menti városban tombol a drogháború, hatalmas a korrupció. Ezt viszont kihasználja az ottani politikai vezetés, és az illegális drogpénz egy részét visszaforgatják a kórházba, amely így nagyon jól felszerelt. – Rengeteg golyó lőtte sebet láttunk el. Szinte az egész kórházat az orvostanhallgatók tartják fenn – hallottuk Lilitől, aki itt is rengeteg tapasztalatot szerzett. Közelebb állt azonban a szívéhez római munkája: hét hónapot töltött el Olaszországban, a Vatikán egyik gyermekkórházában dolgozott. – Csodálatos példaképeim vannak Szegeden, nemhiába szeretnék gyermekorvos lenni. Édesapám inspirál a legjobban, ő is orvos, Európa-szerte elismert patológus Stockholmban – hallottuk Lilitől, aki a svéd fővárosban nőtt fel. Afrika és Mexikó mellett Londonban és Stockholmban is rezidenskedett. Imád utazni: volt, hogy egy szál hátizsákkal elvonatozott Szegedről Gibraltárra, ott élő barátaihoz. Rengeteg ismerőse él szerte a nagyvilágban. Szabadidejében fotózik, fényképeit blogjára tölti fel. Az egyetemi fotópályázaton három egymást követő évben is díjjal jutalmazták képeit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graffitisből festő: előbb a falak, aztán a vászon

Kint hideg volt, ezért lett graffitisből festő Treplán Gábor. Tovább olvasom