Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Lótusznapok: túra, dobkoncert, bonsai-kiállítás

Szeged - Egy kicsit kevesebb lótuszvirág látható az SZTE Füvészkertben az idén. Szombaton és vasárnap tartják a Lótusznapokat számos újdonsággal.

Azzal együtt, hogy rengetegen látogattak ki a 7. Lótusznapok első napján, szombaton már délelőtt is az SZTE Füvészkertbe, úgy éreztük, ez a béke és az ellazulás helye. A zenéknek, a növényeknek, a füstölőillatnak és a jógának köszönhetően egyfajta meditatív állapotba kerülhet az ember.

- Júniustól láthatók az első bimbók, akkor indul a virágzás. Idén még nincs olyan sok virág, mert hűvösebb, csapadékosabb volt a nyár, mint a korábbi években - mondta a lótusz túra vezetője. Bemutatta az indiai lótuszt az érdeklődőknek. Olyan érdekességeket tudhattunk meg például, hogy mi mindenre használják. A föld alatti szárát zsenge állapotában zöldségként fogyasztják, levesbe főzik vagy bepanírozzák és kirántják. Magja nyersen, szárítva és pörkölve is kedvelt csemege; leveléből saláta készíthető, virágjából pedig parfüm.

Lótusznapok: túra, dobkoncert, bonsai-kiállítás. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az idei lótuszvirágzáshoz kapcsolódó fesztivál újdonsága többek között, hogy megcsodálható a májusban átadott japánkert, lesz hagyományos kínai oroszlántánc bemutató, japán dobkoncert és látható egy bonsai-kiállítás. Nemcsak a lótusz, hanem a bambusz és néhány fűszer kapcsán is berendeztek egy-egy kiállítást a Füvészkert munkatársai.

Győrffy István korábbi igazgató honosította meg az indiai lótuszt az újszegedi botanikus kertben, Óföldeákról, a Návay-kastély dísztavából hozta ide. Jelenleg Szegeden látható Közép-Európa legnagyobb szabadtéri indiai lótusz állománya. Júliusban és augusztusban a legpompásabb a látvány, de az is érdekes, amikor szeptemberre az elfásodott szárak maradnak meg. Ezeket rendszerint lekaszálják és begyűjtik, hogy a kis tó feltöltődését megakadályozzák.

A Lótusznapokon vasárnap is színes programmal várják az érdeklődőket, részletek a www.lotusznapok.hu oldalon olvashatók. A belépődíj felnőtteknek 1600 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000, SZTE hallgatóknak és dolgozóknak 1000, óvodásoknak 500 forint, 3 éves kor alatt ingyenes.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

©vejknek papírja van róla

A legnagyobb írók közé emelte Jaroslav Hasek cseh írót derék katonája. Tovább olvasom