Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Lovag lett a kisteleki szíjgyártó

Gyifkó Gyula szíjgyártó mester a magyar kultúra lovagja lett. Az idős kisteleki népművész a magyar hagyományok megőrzéséért kapta a kitüntetést. Büszkén vette át a lovagi érmet és az oklevelet, még úgy is, hogy öltözetét magának kell fizetnie.
A magyar kultúra lovagja címet adományozták Gyifkó Gyula szíjgyártó mesternek. A lovagi érmet és a hozzá tartozó oklevelet január 19-én vette át Budapesten. Az aranykoszorús mestert a Szegedi Népművészeti Egyesület javasolta erre a kitüntetésre, a magyar hagyományok megőrzéséért.

A 69 éves Gyifkó Gyula több száz éves hagyományt őriz különleges kézművestermékeivel. Azon a szinten, amelyen ő műveli mesterségét, az országban már csupán 5-6 ember dolgozik. Mondhatjuk azt is, hogy a vérében van a szíjgyártás, hiszen családja nagyjából 200 éve foglalkozik ezzel.

– Az édesapám Felvidékről, Losoncról származik. Kisteleken 1932 óta él a családunk – mesélte a mester, aki fiának már átadta tudását, így van, aki továbbviszi a hagyományokat. Unokája azonban még gondolkozik a pályaválasztáson.

Az idős népművész az utóbbi években főleg lószerszámokat készít. Abból él, amit elad, de azt mondja, egyre kisebb a kereslet. – Inkább külföldről érdeklődnek. Sokaknak csak az ár számít, és bizony az enyém két-háromszorosa a bolti termékeknek. Viszont garanciát vállalok rá. Van, amit 40 évvel ezelőtt készítettem, és a mai napig használják. A mai világban azonban a minőség nem elsődleges szempont. Támogatást viszont a tevékenységemhez nem kapok, és ugyanúgy adózok, mint bárki más. Kicsit úgy érzem, a népművészek le vannak taposva. A népművészet mestereként például feleannyi járandóságot kapok, mint az érdemes művészek.

Gyifkó Gyulának lovagi öltözetét is magának kell majd megvennie: köpenye, sapkája és nyakkendője 65 ezer forintba kerül. Ennyit költ arra, hogy a magyar kultúra lovagja címet átvette, és meghatározott időpontokban és helyeken a magyar kézművességet népszerűsíti majd. Ettől függetlenül képes felhőtlenül örülni elismerésének.
– Elvégre az ember azért dolgozik, hogy valami célja legyen – mondta.

Olvasóink írták

  • 1. nacus 2013. február 13. 11:16
    „Gratulálok,megérdemelte a sok más kitüntetéssel együtt.Nagyon szépek,igényesek a munkái,külföldön jobban ismerik , mint itthon. A papír újságot olvasva kerestem a neten a cikket és csak hosszas böngészés után találtam rá.Sajnálom,hogy a pozitív hír igazán nem hír !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tabutémák, húsba vágó kérdések

A Marosvásárhelyről indult Sorbán Csaba játssza
a káoszkutatót a Kolpert úrban. Tovább olvasom