Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Lovas rendőrök Homokpusztán

Homokpuszta - A belvizes területek ellenőrzése és a közbiztonság javítása végett járőröznek lovas rendőrök néhány hétig Homokpusztán és környéken. Tóth Margit dóci polgármester szerint eddig is mindenki biztonságban érezte magát a 800 lelkes településen.
A belvízi helyzet miatt, de nem titkoltan a dóci tanyavilág közbiztonságának növelése érdekében döntött úgy az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy ideiglenesen 4 lovas rendőrt állít szolgálatba Homokpusztán.

A lovakat az M5-ös autópályán szállították hétfőn Sándorfalvára, ahol egy szakember karámjában töltik a következő heteket. Gazdáik a Készenléti Rendőrség Lovas alosztályának tagjai. Kedd óta napi kétszer hat órában teljesítenek szolgálatot a dóci tanyavilágban. Zsongó, Rubin, Volga és Türkiz – így hívják a hátasokat – a karddal és gumibottal felszerelt rendőrökkel a nyergükben nagy feltűnést keltenek a környéken.

Gáspár György 8 éve dolgozik Rubinnal. – Először egy 5 hónapos tanfolyamot, majd egy kétszer két hónapos kurzust kell elvégezni a lovas rendőrnek. Először a mezei, később a városi lovaglást tanuljuk. Legutoljára a tömegoszlatást. A lovaknak is vizsgázniuk kell, hiszen gazdáikkal egymásra vannak utalva. Ezt eddig leginkább a különböző focimeccsek utáni tömegoszlatásban éltem át – mesélte a zászlós. Az első nap mérlegéről elmondta: főleg a hivatalos papírjaik nincsenek rendben a környéken élőknek. Elvettek már lejárt forgalmit, találtak lejárt személyi igazolványt, de kést is koboztak el. – Akinek van egy kis vaj a füle mögött, az nem örül nekünk. A többség azonban pozitívan értékeli ittlétünket – mesélt eddigi tapasztalatairól.

Hetekig ellenőrzik a tanyavilágot a készenlétiek. Fotó: Karnok Csaba
Hetekig ellenőrzik a tanyavilágot a készenlétiek.
Fotó: Karnok Csaba

A szerdai napfényben sokan dolgoztak földjeiken. A lovas rendőrök megálltak mellettük, szóba elegyedtek az itteniekkel, ha már ott voltak, irataikat is elkérték ellenőrzésre. Ló és lovas egyaránt élvezte a tanyai szolgálatot: a rendőrök szerint jobb errefelé a levegő, mint a városban. A lóháton ülő rendőrök a magasból sokkal könnyebben észreveszik a gyanús mozgást, az állatok pedig sokkal könnyebben tudnak mozogni a belvizes területeken, mint a járművek.

Nincs félelem

Tóth Margit dóci polgármester szerint örvendetes, hogy a belvíz miatt lovas rendőrök érkeztek a környékre. – De a településen és a tanyavilágban eddig sem élt senki rettegésben. Akik ezt a pánikhangulatot keltették, például a megyei közgyűlésben, azok nem is dóciak – fogalmazott. Megírtuk: Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő március elején Dócon járt, ahol egy tanyán meghívták őt és barátait egy teára. Ezután a képviselő társaival – állítása szerint – sétálni indult a tanyavilágba. A 49 éves, három kiskorú gyermekét egyedül nevelő Sipos Sándor elmondása szerint katonai alakzatba rendeződve, harci indulókat énekelve, kancsikát csattogtatva vonult a háza elé a 30 ember.

Új terepjárók

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság két új Nissan terepjáróval is gazdagodott az elmúlt napokban. Az egyik jármű Kistelekre került, a másikat Homokpusztán használják majd.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Buvana 2011. június 28. 10:34
  „A Sipos bandita és családja akik rettegésben tartották a környékbelieket...azóta nincs is gond velük hogy ott voltak a betyárok!”
 • 31. Csecs 2011. április 11. 23:48
  „30:
  TÁMADÁÁS? Olaszliszka, Veszprém, Sajóbábony... Védekezés vagy támadás? Vagy te inkább f.sod le a bokádat egy "katonai alakzatban" himnuszt éneklő csoportról, mint a siófoki korzón végigvonuló, vascsövekkel és szamurájkardokkal felfegyverzett enyingi cigányhordától? Elég szerencsétlen fejlődésre vall a megnyilvánulásod, de a szelektív látás sajnos népbetegség lesz hazánkban, hála a szelektív lelkületű közmegmondóknak.”
 • 30. info 2011. április 11. 10:27
  „27. Csecs- ki mint él, úgy ítél, legjobb védekezés a támadás?”
 • 29. qrumpli 2011. április 11. 04:03
  „Vajon mennyi a fogyasztása egy ilyen lónak?
  Hova hordják szervizelni?
  Hol a garázsuk?
  Végre értelmet nyer újra egy kedves szólásunk.
  Mármint a hímnemű ló szerve.”
 • 28. rozator 2011. április 10. 16:10
  „ha már ott voltak, irataikat is elkérték ellenőrzésre. " ... Ez a legjobb! Megy az ember kapálni, és igazoltatják van e jogosítványa a gereblyére!”
 • 27. Csecs 2011. április 10. 14:51
  „26: ahogy új rendőrök is lettek jól képzett, kellően felszerelt és lényegesen jobb munkamorállal teljesítő határvadászokból.
  25: Lehet a többséggel kekeckedni, csak ne szűkebb hazánkban. De nem sok esélyt látok rá, hogy bármelyik ország népe is elviselje rajtunk kívül, ha egy jöttment népség rátámad az őt befogadó többségre. Az ilyesminek emberemlékezet óta mindig katonásdi a vége.”
 • 26. VV4 2011. április 10. 12:51
  „Lett új terepjáró... határrendészeti finanszírozásból, a határtól 50 km-re...”
 • 25. info 2011. április 09. 22:08
  „A hozzászólásokból ítélve némelyek kritikán aluli hangot ütnek meg. De nem kell elfeledni, ha semmi sem történik akkor az a probléma, ha a biztonság érdekében történik mindez most ez a probléma.Vannak egyes emberek akiknek üvegcseréppel vakargatnák a hátsó felüket az sem tetszene. Helyesebb lenne inkább ekkora közösségnek összetartani, nem pedig a kocsmából diktálni az iramot, vagy karikás ostorral rendet tenni. Az ´okosabbjai??? csak próbálnának Szegeden katonai alakzatban felvonulni- az utolsó megmozdulásuk lenne, amit nem vonnék kétségbe. Ha ennyire katonásdit akarnak játszani akkor tessék, csak ne szűkebb hazánkban! De a stílusuk miatt máshol be sem fogadnák őket.”
 • 24. Csecs 2011. április 09. 20:32
  „21. Az első résszel teljesen egyetértek, ez eddig is így volt. Az, hogy a cigányok ilyen fölényesen túlreprezentáltak a bűnelkövetők körében, sajnos a magyarellenesek/nemzettudattalanok és egyéb kártevők lelkében a "rászizmus" rágalmát indukálja. Mint a te esetedben is.
  A második, erősen vörös ködben fogant eszmefuttatásodra csak annyi a válaszom, hogy megemlékezni egy 1945. április 4-i megszálló hatalomról, amely magyar állampolgárok százezreinek haláláért, szenvedéséért, háborús és békebeli veszteségeiért és az ország [teljes] kifosztásáért felelős, nemcsak hogy bűn, hanem NEMZETELLENES BŰNCSELEKMÉNY, HAZAÁRULÁS, amelyért ugyan nem jár kötél, mint a te sztálinista álomvilágodban, de nettó életfogytiglan, az általad oly nagyra tartott hiperpigmentált übermensch-ek társaságában.

  22. Nem is te volnál... Igen b.meg, azt merem mondani. Te meg számon mered kérni rajtam? Hol élsz, kisbarátom?
  :D Lehet, hogy a betyársereg és barátai közül - akik egy belvíz miatt romba dőlt tanyát állítottak helyre - egy-két emberrel elszállt a ló, amikor késő délután a - néhai feleségén keresztül Gusztiékkal rokon, büntetett előéletű - Sípos tanyája előtt haladtak el, de ez még mindig eltörpül a Cozma-gyilkosság, az olaszliszkai lincselés, a sajóbábonyi pogrom-hangulat, vagy hogy helyben maradjunk, a "sivatagi" kocsmában elkövetett rablás és nemi erőszak mellett, ahol nem mellékesen mind a négy elkövető rokonságban állt Sípossal. De ez téged nem gátol meg abban, hogy az amúgy is kétes igazságtartalmáról hírhedt napilap által kreált manipulatív riport tartalmát szentírásnak vélve kezdj el fasizmusról ajvékolni.
  Úgy van bátorságom "megvádolni" a rendőrséget, hogy tudomásom szerint nem rendőrállamban élünk (az, hogy a valóság néha rácáfol, ne az én hibám legyen...), ugyanúgy megtehetem, mint ahogy te is megbélyegezheted a magyar állampolgárok több, mint felét azért, mert megvan a véleménye a beilleszkedni képtelen, parazita életvitelt folytató söpredékről.
  Ha a rendőrség képtelen ellátni a feladatát, mert a magadfajta hangosan sipákoló társulat megakadályozza benne, akkor ne csodálkozz, ha inkább bíznak az emberek a különféle gárdákban és őrseregekben.”
 • 23. qrumpli 2011. április 09. 02:37
  „Na végre!!!
  Lesz akkor :Állati erővel vontatott rendőr?
  Egyébként qva gyors reagálás .”
 • 22. maros50 2011. április 08. 19:10
  „7.csecs Őr! Még azt mered mondani,hogy a betyársereg nem garádákodott az özvegy magyar házánál? Katonai alakzatban éjszaka? Hogy van bátorságod megvádolni a rendörséget,hogy nem kiívánnak intézkedni az általad feltételezett bünelkövetés miatt? Hát meg áll az ész,hogy zagyváék serege lenne
  hívatott a rendet fenntartani és nem a rendőrségnek?”
 • 21. Apátfalvi** 2011. április 08. 16:17
  „Nem feltétlen az önszerveződő rendvédelmi alakulatokkal van a baj, ha azok vállalják a bűnözők irgalom nélküli fizikai megsemmisítését. Viszont akkor minden bűnözőre oda kell figyelni, és nem csak a cigányok közül valókra.

  Csecs!

  Megemlékezni egy 1944. március 19.-ei megszálló hatalomról, amely magyar állampolgárok százezreinek haláláért, szenvedéséért, háborús veszteségeiért, és az ország [részbeni] kifosztásáért felelős, nemcsak hogy bűn, hanem NEMZETELLENES BŰNCSELEKMÉNY, HAZAÁRULÁS, amelyért kötél jár.”
 • 20. Csecs 2011. április 08. 14:51
  „18. Úgy látom, elbeszélünk egymás mellett. Hidd el, nem sírtak be, csak az az egy Gusztiékhoz közelálló illető. Elég sok ismerősöm van arrafelé és egyáltalán nem volt szó félelemről, sőt. A nagyvárosból könnyű adni a nagy demokratát, de aki abban a kerületben él vagy nap mint nap találkozik az ott lakó tanyasiakkal, hamar belátja, hogy a bordó Lada és az felbukkanása veszélyesebb előjel, mint 30-40 ostorpattogtató suhancé, akik megpróbálják elriasztani a <moderálva>. Ha az illető néz TV-t, akkor tudja, hogy kik és miért vonulnak fel itt-ott. Akkor pedig tudta, hogy minden alapja megvan rá, hogy egy ilyen vonulás célpontja legyen, mert a mondás szerint "aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók". Az átlag tanyasi számára pedig nem az a veszélyes, aki indulót énekelve érkezik, hanem az, aki az éjszaka szötétjében lopódzik a hátsó kapun keresztül.
  Én meg nem sírnék be ok nélkül, mert tiszta a lelkiismeretem, maradjunk ennyiben.”
 • 19. macusnéni 2011. április 08. 13:59
  „Kellenek is a lovas rendőrök a tanyavilágban.A lóról messszire el lehet látni,gyorsabban ér oda mint valami terepjáró aki elakad az úton.Kell is már mindenütt további rendőri jelenlét,mert némelyek nem bírnak magukkal.A csendőrök is régen párosan lóháton járták a határt,a szétszórt tanyákon éjjel bezörgettek és megkérdezték a házigazdát,hogy nincs -e valami gond? Akkor nem kellett félni,nem úgy mint ma.egyedül nem mer kimenni az ember a határba,nehogy valami baj történjen vele.Még az Alsóvárosi temetőbe sem lehet egyedül menni.Hol itt a közbiztonság?”
 • 18. ferdzso 2011. április 08. 10:44
  „Ja! Értem, "csecs"! Szóval, nem a rendőrségnek kell rendet tenni, hanem Zagyváknak, "karikásostorral"! Most már én is "Abszurdisztánban" érzem magam! Ugyanis, semmivel nem mondtam ellent a kijelentésednek, miszerint, származásra és bőrszínre tekintet nélkül, (De törvényesen!!!) kell rendnek lennie, "Homokpusztán" ugyan úgy, mint akár "Pesten". "Árnyalatnyi" különbség, hogy az itt említettektől nincs félnivalója a békés szántó-vető gazdának, az általad pártoltaktól, pedig azok is "Besírnak", akiknek nem kéne, hátha téves infó miatt rossz helyre is csapódik egy "italgőzös" ostor...(Igaz: veréssel, megfélemlítéssel is lehet rendet teremteni, csak az "diktatúrának", nem pedig "demokráciának" hívják.) Arra azért kíváncsi lennék, hogy Te személy szerint, mi különbséget látnál, ha a házad előtt ellovagolna két lovasrendőr, másik esetben pedig, általad ismeretlen egyenruhások, alakzatban (különböző fegyvernek minősülő tárgyakkal felfegyverkezve), indulókat énekelve vonulnának hozzátok, és közben mondanák, hogy "-Ne félj! Mi téged akarunk védeni"! (Az utóbbinál, ha nincs is okod, e is kissé, "besírnál", tuti!)”
 • 17. Csecs 2011. április 08. 10:14
  „16, idézem az előzőt: féljen, akinek félnivalója van. Érdekes módon az ostorpattogtatástól is az a fehércigány (értsd: hozzájuk szocializálódott magyar) sírta össze magát, aki köztudottan (de a DM-től cáfolva) össze van nőve gusztiékkal. És remélem, velük is olyan keménye fognak bánni, mint 2006-ban a jónéppel. Akkor azt hiszem visszasírnák a Betyársereget!”
 • 16. ferdzso 2011. április 08. 08:55
  „Nagyon helyes! A törvény erre szakosodott képviselőinek, (rendőröknek) kell megvédenie, (és esetleg rendszabályoznia) az ott élőket! Ilyen egyenruhában, és módon Zagyva úrnak (és társainak) is lenne erre lehetősége, ostorpattogtatás, söröskorsó dobálás, félelemkeltés helyett.”
 • 15. jozko 2011. április 08. 08:03
  „Féljen, akinek félnivalója van!
  Sőt rettegjen.

  Jobban járnak a törvény szigorával....
  Ha ez nem lesz elég, -ugyancsak törvényes- bekeményítés következhet!”
 • 14. papsajt 2011. április 08. 06:32
  „leginkább fehérgalléros bűnözőkre gondolsz ugye? mert a többi elenyészően kis számban fordul elő, és nem lennének a börtönök 140%-os kihasználtságban, mint most.

  "11. Apátfalvi** 2011.04.08. 01:08

  Én csak jeleztem, hogy a cigánybűnözőkön kívül vannak másfajta bűnelkövetők is hazánkban."”
 • 13. Csecs 2011. április 08. 01:35
  „ad 1: .... Megemlékezni nem bűn, csak Abszurdisztánban. Utalgatnál inkább arra a másfajta bűnelkövetőre, aki szemeket lőtt ki, aki ujjakat tört el, aki a Rádió udvarában gumibotozott falhoz állított nőket, és legfőképp arra, aki ezeknek szabad kezet és büntetlenséget adott! Valahogy jobban passzol a témáhozAz pedig nem Höss volt és nem Bácsfi Diána, érted okoska?

  ad 2: Nem sorolom be ....., mert azok nem pisálják össze a falat és nem köpködik le a bírót. Velük lehet keménykedni, mert nem fog óbégatni értük kohn-bandita brüsszelben. Úgyhogy nem nagyon kéne összemosni. <moderálva...>”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis bankkártyával akartak pénzt felvenni Szegeden

Hamis bankkártyával akart pénzt felvenni egy ATM-ből három román állampolgár Szegeden. Tovább olvasom