Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Lovas viadal, disznólábért - betyártoborzó Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Kicsi betyár mini ostorral, lovát fektető csikósleány, durrogtató zsandárok, kakasos nyalókát szopogató családok – betyártoborzót rendeztek pénteken és tegnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Az ostorpattogás Morze-jelei mutatták az utat tegnap reggel a betyártoborzóra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Szeged-Alsótanyán született betyárkirály, Rózsa Sándor emlékezetére rendezett kétnapos programsorozat a betyárok és az alföldi pásztorok életét és korát mutatta be az érdeklődőknek.

Kiderült, nemcsak kicsi huszár, kicsi betyár is van: a Békés megyei Kétsopronyból érkezett, kétéves Pertovszki Áron kis kezében is ostort láttunk, igaz, miniatűr változatot. Feje alig látszott a hatalmas kalap alatt. – Nagy betyár ám – mutatta be édesapja, Petrovszki István.

Odébb mordály dörgött: a zsandárok is hangoltak. – Fekete lőport teszünk a puskákba, papírzsebkendővel fojtjuk, hogy jó nagyot durranjon – hallottuk Popp Hunortól, Csák Miklóstól, Kiss Kornéltől és Soós Zoltántól.

Elkelt a fegyver, hiszen sok helyütt olvashattuk a figyelmeztetést: „a környéken betyárok garázdálkodnak!". S lám: fokossal a kezében, fekete kendővel a nyakán rontott ránk Tolna Péter. Indult a rabló-pandúr játék: egész nap kergették a zsandárok a betyárokat az emlékpark területén, bőszen lövöldözve.

Lovas viadal, disznólábért

Tegnap rendezték a Puszták Népe Lovas Viadalt is: a látványos virtuskodáson, lovas játékon lovas és ló bizonyíthatta összeszokottságát. A legjobb lovas Rózsa Sándor kétcsövű, disznóláb fegyverének hiteles, működőképes másolatát birtokolhatja egy éven keresztül. A második díj egy külön erre az alkalomra készített, egyedi ostor, a harmadik helyezett jutalma pedig egy betyárfokos volt.

– Na, ez durrogott! – mondta a csapat láttán egy csipszet majszoló kisfiú, tartva a lépést iskolás csoportjával. Gyerek- és családközpontú volt a program: a Németh família tagjai például kakasos nyalókát szopogattak, mikor megszólítottuk őket.

– Le kell kötni a gyerekeket a hosszú hétvégén, jó az időis. Igaz, nem olcsó a kirándulás – ismerte be a szegedi Németh Árpád. Értettük őt: 25 deka medvecukrot, sonkás kiflit és némi kürtőskalácsot vettünk, de máris 1015 forintot költöttünk. Az 1400 forintos marhapörköltet vagy a 700-ért árult babgulyást, a 350 forintos rostos üdítőt és a 220-300 forintért kínált sört nem is forszíroztuk.

Ostort 6 és 15 ezer forintért láttunk. – Van karikás a mamánál a kamrában, akaszd le nyugodtan – hűtötte le egy anyuka kisfia vásárlási kedvét.

Van karikás ostorom és betyár vagyok – idézhették volna kifordítva a népszerűvé vált sörreklámot a karcagi Kun Lovarda csikósai, akik bemutatót tartottak az érdeklődőknek: Erdei Virág előbb két lábra állította, majd altatta 18 éves herélt póniját, Lukit. Ráállt a leheveredett lóra, úgy pattogtatta ostorát. Közben Pál István, hazánk legidősebb dudása, pásztora kezdett énekelni, mesélni. A 90 éves férfi bizonyította: a dudás hatalom.

A jegyzőés a bíró udvarán közben a bot dolgozott: az elfogott betyárokat deresre húzták, megbotozták, majd áristomba vetették. Almalopásért állt a nagytiszteletű bíróság elé Palántai Marci, a fekete ruhás betyárpalánta, kezében a pirosló bűnjellel – 25 botütést kapott.

Rózsa Sándor szőke volt

Meglepődtünk Rózsa Sándor „személyes leírásán", hiszen a betyárvezér e szerint „közép, inkább kistermetű és zömök, szőke hajú, bajusza felfelé sodrott, hegyes és vereses-szőke, szemei szürkék". Nem is hasonlít Oszter Sándorra – vetettük fel a színművésznek, aki a rendezvény díszvendégeként körbefogatozott az emlékparkban feleségével, Failoni Donatella zongoraművésszel és lányával, Oszter Alexandrával. – Antonio Banderas sem hasonlít Zorróra, mégis eljátszotta – reagált Oszter.

Olvasóink írták

 • 6. igricek 2009. május 05. 08:24
  „Tisztelt Mignon!

  A hőst akkoriban nem "csinálták, hanem azzá váltak!”
 • 5. Kukter 2009. május 04. 12:02
  „Ja! És még annyit, hogy a programok és az előkészítés színvonalas mivoltát innen lehet megtekinteni:

  http://www.youtube.com/watch?v=21mOH98S_vc

  Szerintem önmagáért beszél, nem kell kommentálnom.”
 • 4. Kukter 2009. május 04. 11:40
  „A hozzászólások visszataszítóak! Olyan, mintha az angoloknak próbálnánk elmagyarázni, hogy Robin Hood tulajdonképpen nem népi hős, hanem közönséges haramia volt. Az ilyen "tudálékos" hozzászólások szerint szokott olykor Tóth Ilona vagy Mansfeld Péter köztörvényes bűnöző lenni, Szamuely vagy Ságvári pedig mártírsorsú szabadságharcos, nem pedig terrorista. Az én véleményem az, hogy végre van olyan megemlékezés a betyárkirályról, amely játékos, hangulatos, családias, egyben méltó módon bemutatja a pásztorok kultúráját is. Igaz, a rendezvényre nem a sör-virsli hangulat volt jellemző ... N.P.-nek sem kell félnie Disneyland-től. Azért, mert itt nem majális van május 1-én 3+2-vel, hanem betyártoborzó a langaléta garabonciásokkal, nem következik, hogy Drakula-fesztivál is lesz.A cikkről pedig annyit: végre programokról is szól, nem úgy, mint Húsvétkor. A Húsvéti ópusztaszeri tudósításból csak azt lehetett megtudni, hogy mennyibe kerül három (hogy miért pont háromnak? miért nem mondjuk harmincháromnak?) családnak a belépő. Hogy mi volt a rendezvényeken, arról nem írtak semmit. Azt a cikk írója nem tartotta fontosnak megírni. Az ilyen információkat az újságok szokták megírni ...”
 • 3. N.P. 2009. május 03. 16:57
  „Amennyire én tudom, Damjanich halomra akarta lövetni az egész "szabadcsapatot" mert a harcban gyávák, a rablásban és a rekvirálásban serények voltak.

  Na ennyit a Nemzeti Emlékparkról és annak hitelességéről. Szerintem egy évre vagyunk az alföldi Disneylandtól, és ezt a magyarságára oly kényes megyei közgyűlés finanszírozza.
  Mikor lesz a Drakula fesztivál?”
 • 2. Mignon 2009. május 03. 14:41
  „Es hogy reszt vett a 48-49-es szabadsagharcban?
  Ezert lenne "hös"?
  Meszaros Lazar hadügyminiszter igy akart megszabadulni az alföldi betyaroktol!
  Rozsa Sandor 130 tarsaval jelentkezett Nagy-Becskereken Kiss Ernö tabornoknal,
  aki promt irt a hadügyminiszternek, hogy ö ilyen rablobandat nem fogad be!!
  Miutan Opova külvarosaban tanyaztak, tovabb iranyitottak öket Versec fele.

  Csak, minel hamarabb megszabaduljon tölük..........!!

  A "hös"-töl.”
 • 1. Mignon 2009. május 03. 13:21
  „Rozsa Sandorrol röviden, a betyarrol, a "hös"-röl:

  Szegeden született 1813 julius 16-an. Edesapjat koran elvesztette. (Egy kocsmai verekedesben
  agyonvertek....).
  Többszori rablas, gyilkossag terheli a szegedi es aradi törvenyszek dokumentacioja szerint.
  1868 aprilisaban megkegyelmeztek neki, szabad lett.
  4-ev mulva, 1872-ben ujra birosag ele kellett allnia
  21 rendbeli rablas, 9 lopas, es 1 rendbeli gyilkossag miatt Aradon.
  Halalraiteltek, megint megkegyelmeztek neki 1872 marcius 30-an.
  Röviddel utana a szamosujvari börtönben halt meg.

  Ugyan-ugyan!

  Ne csinaljunk mar egy rablogyilkosbol "nepi hös"-t!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czutor Ignác, a bringás Singers

Szeged - A Sting és a Police együttes dalaiból csemegéző Stingers-koncerten mutatkozik be a szegedi közönség előtt új együttesével a Fool Moon egykori tenorja, a 34 éves Czutor Ignác. Interjú. Tovább olvasom