Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Lovasokkal is erősítettek a szerb-magyar határon

Lovasokkal is erősítettek a szerb-magyar határon
A polgárőrök két-két lovasrendőr kíséretében ellenőrzik a kerítést és figyelik a migránsok mozgását azokon a terepszakaszokon, amelyeket autóval nehéz megközelíteni.
14 lovas segíti ma a mórahalmi térség határvédelmét. Az országos polgárőrszövetség lovastagozata 12 lovast küldött Ásotthalomra, kettőt pedig Röszkére. A polgárőrök két-két lovasrendőr kíséretében ellenőrzik a kerítést és figyelik a migránsok mozgását azokon a terepszakaszokon, amelyeket autóval nehéz megközelíteni.
Lovasok a határon. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


Pőcze Levente az ásotthalmi polgárőr-egyesület elnöke elmondta, a mai akciónak remélhetőleg demonstratív hatása is van. A térségben egyébként „békeidőben" öt lovas polgárőr dolgozik folyamatosan. A tegnapi nagy katonai mozgósításnak kollégáink nem látták nyomát az ásotthalmi határátkelőnél.

- Emelkedik szerb-magyar határon illegálisan bejutni szándékozó migránsok száma: januárban 500-an, február 15-ig 650-en, az elmúlt tíz napban pedig átlagosan 110-en próbálkoztak naponta - mondta Bakondi György szombaton a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a kormány felkészült arra, hogy a menedékkérők új útvonalakon próbálnak majd bejutni Európába. Ha ez előfordulna, akkor rövid időn belül megtennék azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket korábban a szerb-magyar és a horvát-magyar határon bevezettek - mondta. Hozzátette, hogy a szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak, így rövid időn belül le tudnák zárni a román-magyar zöldhatárt is.

Szólt arról is, hogy az utóbbi hetekben megjelentek kisebb-nagyobb migránscsoportok a szerb-magyar-román hármashatáron, de a román határőrök megfelelő technikai eszközökkel és létszámmal látják el feladatukat, és a magyar szakembereket is tájékoztatják az elfogásokról. Az úgynevezett balkáni útvonalról elmondta, hogy elsősorban a Törökországhoz közeli görög szigetekre érkeznek a menekültek, majd innen továbbhaladnak Macedóniába, Szerbiába, Horvátországba és végül Ausztriába.
Bakondi György elmondta, Görögországba naponta átlagosan 1500-2000 ember érkezik, jelenleg mintegy 30 ezer migráns van az országban. Macedóniába az első két hónapban 86 ezer 500 menekült érkezett, míg Szerbiába a jelentések szerint januárban hetente 16 ezren léptek be, februárban eddig 7 ezren jutottak át a határon szintén hetente.

A nemzetközi migrációs szervezet adatai alapján február 22-ig 110 ezer migráns érkezett Európába, túlnyomó részük Görögországon keresztül. Ez azt jelenti, hogy idén szűk két hónap alatt annyian léptek be Európába, mint tavaly fél év alatt - tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tündérkeresztanya

Veres András Tündérkeresztanya című bábjátékát mutatja be a Kövér Béla Bábszínház vasárnap 11 órakor. Tovább olvasom