Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Lövészárok épül a Móra-múzeumban: nyílik az első világháborús kiállítás

Szeged - A szombaton nyíló tárlaton eredeti fegyverek, használati tárgyak és egyedi fényvetítések mutatják be az első világégés borzalmait, Doberdó poklát.
Lövészárkot építenek a Móra Ferenc Múzeum kiállítótermében: homokzsákokból, fadeszkákból készül az installáció a „Hazatérnek… 1914-1918" című első világháborús kiállításra. A tárlaton eredeti fegyverek, használati tárgyak és egyedi fényvetítések mutatják be az első világégés borzalmait, Doberdó poklát. A kiállítást március 28-án, szombaton 16 órakor nyitják meg.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Különleges installáció készül az első világháborús kiállításra a szegedi Móra-múzeumban: lövészárkot alakítanak ki a Kultúrpalota kiállítótermében a Doberdói-fennsík panorámaképével, mely Doberdó poklának borzalmait szemlélteti. Az első világégés emlékére rendezett tárlaton így a látogatók megérezhetik, milyen is lehetett ilyen zord körülmények között harcolni hosszú éveken át. A lövészárok mellett megépítenek egy kavernát, ahol a tábori orvoslás mostoha körülményeit, a legfontosabb gyógyító eszközöket és módszereket mutatják be.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A tárlaton fényvetítéssel szemléltetik a háborús vonalak alakulását, a csapatok mozgását, valamint kiállítják azokat a használati tárgyakat (kulacsokat, palackokat, gyógyszeres üvegeket), melyek szorosan hozzátartoztak a katonák hétköznapjaihoz. Külön teremben ismerhetik meg az érdeklődők a szegedi vonatkozású világháborús történeteket, relikviákat, a szegedi katonák harcait. A tárlaton látható lesz a doberdói fa, melyet az olasz hadszíntérről szekéren hurcoltak haza a bakák, valamint az a fakatona is, melynek felszínét lemezfejű szögek borítják: minden egyes bevert szög egy-egy gyászoló családot jelképez.

Az első világháborúban a becslések szerint 660 ezer magyar katona esett el. Ez a szám emberi ésszel szinte felfoghatatlan, hiszen Csongrád megye teljes lakosságának másfélszeséről van szó. A Móra Ferenc Múzeum kiállítása ezeknek a hősöknek kíván emléket állítani.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A tárlat a Kecskeméti Katona József Múzeum vándorkiállítása, mely múzeumok, civil szervezetek és magángyűjtők együttműködésével jött létre. A tárlatot március 28-án, szombaton 16 órakor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban.

A „Hazatérnek… 1914-1918" című kiállítást március 28-án, szombaton 16 órakor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Mihály: a nyomor szaporodik

Ha a szociális bérlakások esetében a pályázók egy főre jutó jövelemszintjének alsó határát felemeli az önkormányzat, azt a romák nem fogják tudni elérni. Tovább olvasom