Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Lövöldözött a kiskunhalasi bíróságon, meg akarta ölni az ügyészt - kényszergyógykezelésre ítélték Szegeden

Felmentette az emberölés kísérlete és más bűncselekmények vádja alól, és elmeállapota miatt kényszergyógykezelésre küldte a Szegedi Törvényszék kedden azt a férfit, aki még 2016-ban egy gépkarabéllyal ment be a kiskunhalasi bíróságra, mert meg akarta ölni a vezető ügyészt. Az ítélet nem jogerős
Igazságügyi elmeszakértők meghallgatásával és ítélethirdetéssel folytatódott a Szegedi Törvényszéken kedden annak a férfinak a pere, aki még 2016 tavaszán egy gépkarabéllyal ment be a kiskunhalasi bíróságra, hogy megölje a vezető ügyészt, és azokat is, akik megpróbálják megakadályozni tettét. A vádirat szerint a férfi korábbi feljelentéseivel kapcsolatban elégedetlen volt a járási ügyészség vezetőjének intézkedésével, úgy érezte, hogy a hatóságok semmibe veszik, saját igazának nem tud törvényes úton érvényt szerezni. Ezért 2016. március 16-án bement a Kiskunhalasi Járási Ügyészség és Kiskunhalasi Járásbíróság közös épületébe, ahol a beléptetőkapunál elővette és csőre töltötte a fegyvert, és a biztonsági őrt arra kényszerítette, hogy vezesse a vezető ügyész szobájához.

A gondnok a lépcsőn érte őt utol, megragadta a fegyver csövét, de nem tudta elvenni a férfitól. Dulakodni kezdtek, közben a vádlott előbb a plafonba, majd a gondnok felé lőtt, de nem okozott sérülést. Ezután a sértett hasára akart közvetlen közelről célzott lövést leadni, de a lőszer elakadt a fegyverben. A küzdelem közben mindketten elestek, a földön tovább dulakodtak, közben a vádlott többször igyekezett elsütni a fegyvert, de végül nem sikerült lövést leadnia.
 
Lövöldözés a kiskunhalasi ügyészségen - GALÉRIA. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A vádlottról korábban készült elmeszakértői vélemény, amely szerint mentális zavarokkal küzd, beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott. Ezt a szakértői véleményt azonban az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben végzett vizsgálatok alapján kiegészítették, és az új szakvéleményben már az szerepelt, hogy a férfi súlyos pszichiátriai betegségben szenved, kóros elmeállapota miatt pedig akár újra megismételheti, amit tervezett. Ezt a szakvéleményt ismertették az igazságügyi elmeszakértők a keddi tárgyaláson.

A férfit hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolták. Ezek alól mentette fel első fokon a Szegedi Törvényszék, mert kórós elmeállapota miatt nem büntethető, de egyúttal elrendelték a kényszergyógykezelését.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész, aki egyébként fegyházbüntetés kiszabását kérte, fellebbezett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évet értékelt a szegedi tankerület: kiegyensúlyozott a viszony az iskolákkal, átláthatóbb az ügyintézés

Évet értékelt a szegedi tankerület: kiegyensúlyozott a viszony az iskolákkal, átláthatóbb az ügyintézés
Egy éve hozták létre a Szegedi Tankerületi Központot. A működés tapasztalatairól sajtótájékoztatón… Tovább olvasom