Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Lubickol a zenés szerepekben

Szeged - Molnár Piroska megkapta az idei Amfiteátrum-díjat, amit olyan művészeknek ítélnek oda, akik sokat tettek a szabadtéri színházi kultúráért. Jövő péntektől Mademoiselle Bertát játssza a Cigányszerelemben – tegnap este kezdték próbálni a Dóm téren.
Visszatérő vendég a Szegedi Szabadtéri Játékokon Molnár Piroska, aki 1965-ben, még főiskolai hallgatóként Az ember tragédiájában lépett fel először a Dóm téren Vámos László rendezésében. Szegedi kötődése azonban nem ezzel kezdődött.

– Az itteni Kőrösy József Közgazdasági Technikumban érettségiztem, majd a színművészeti főiskola elvégzése után, 1968-tól három évadon át a Szegedi Nemzeti Színháznál voltam szerződésben. Ha jól számolom, már a hetedik nyaram egy részét töltöm idén a szabadtérin. A színházi szakma olyan kicsi Magyarországon, hogy majdnem mindenki ismeri egymást, így több kedves szegedi kollégával is jó kapcsolatban vagyok. Nem beszélve arról, hogy a Cigányszerelemben most együtt lépek fel a Zórikát alakító Rácz Ritával, akinek az édesanyjával, Fekete Gizivel Kaposvárott évekig együtt játszottunk. Amikor Rita a színművészeti főiskolára készült, Gizi hozzám küldte el, hogy hallgassam meg. Szerintem operaénekesként fényes nemzetközi karrier előtt áll. Csodálatos énekhangja, szépsége, szerénysége, színészi játéka, szóval minden együtt van ahhoz, hogy világklasszis lehessen – lelkesedik Molnár Piroska a készülő Cigányszerelem-produkció egyik próbaszünetében.

Molnár Piroska rejtvényt fejt, amikor épp nincs dolga a Cigányszerelem szegedi próbáin. Fotó: Karnok Csaba
Molnár Piroska rejtvényt fejt, amikor épp nincs dolga a Cigányszerelem szegedi próbáin.
Fotó: Karnok Csaba

A Nemzeti Színház társulatának Kossuth-díjas tagja nemrégiben vehette át a Szabadtéri Színházak Szövetségétől az idei Amfiteátrum-díjat, amit olyan művészeknek ítélnek oda, akik sokat tettek a szabadtéri színházi kultúráért.

Lovak névjegye

– A Dóm téri színpadra lovas hintón érkezett meg Sisi édesanyja, hogy bemutassa a leányát. A lovak minden előadáson, szinte zenére lepakolták a névjegyüket. Megpróbálták korabelinek tűnő vödörrel és lapáttal megtisztítani a színpadot, ezen sokat kacagtunk – meséli a kilencvenes évek szegedi Elisabeth-előadásaira emlékezve Molnár Piroska.

– Az egyik teátrumban a portás bácsi rögtön gratulált is: az „Antiteátrum-díjhoz". Megköszöntem. Sokat dolgozom szabadtéri színpadokon ezen a nyáron is. A Cigányszerelem után Gyulára megyek, ahol a Várszínházban Örkény Macskajátékát mutatjuk be Mácsai Pál rendezésében, két csodálatos kolléganőmmel, Pogány Judittal és Csomós Marival. Három előadást tartunk Gyulán, Esztergomban kettőt, októbertől pedig bekerül a produkció az Örkény Színház repertoárjába. Előtte azonban még visszatérek Szegedre: augusztusban az öt Elisabeth-előadásból hármat én játszom. Augusztus 24-én kezdődik számomra a nyári szabadság, három hetem van, hogy kipihenjem magam az évad kezdetéig. Krétára szerettem volna menni, de épp az az utazási iroda ment csődbe, ahova befizettem – meséli Molnár Piroska, akinek sokoldalúságát bizonyítja, hogy Elektrától a Csárdáskirálynő Cecíliáján át Az öreg hölgy látogatása Claire Zachannasianjáig a legkülönbözőbb szerepekben sikert aratott már.

– Minden műfajt szeretek! Azt vallom, hogy csak rossz színház van és jó. Bármelyik műfajban lehet jót csinálni. Karbantartom a hangom, rendszeresen járok énektanárhoz. Nagy boldogság egyik este egy klasszikus Racine-drámában föllépni, másnap pedig egy musicalben vagy operettben énekelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legígéretesebb pályakezdő díját kapta Szarvas Krisztina

Szeged - Az évad legígéretesebb pályakezdő táncosának járó Philip Morris Magyarország junior díjat a tíztagú zsűri idén Szarvas Krisztinának adta oda. Tovább olvasom