Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Lüszi mesevilágba került

Szeged - Megosztja a Megasztár 4. közönségét, hogy két kislányt, a 14 éves Nguyen Thanh Hient és a 13 éves Tóth Lüszit is beválogatták a versenybe – Lüszinek a bulvársajtó is nekiesett.
Soma, a Megasztár volt zsűritagja, Milo, a VV3 győztese és Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint a stabil családi háttér óvhatja meg a gyereksztárokat. Az anya pedig úgy véli: Lüszi még messze van a sztárságtól.

Megosztotta a közönséget a tény, hogy a Megasztár negyedik szériájába két, igen fiatal kislányt is beválogattak: a már kiesett Nguyen Thanh Hien 14, Tóth Lüszi mindössze 13 éves. Sokan vélik úgy, korai a szereplés egy kiskamasznak, némelyek tapasztalatlansága miatt támadják a kislányt – és a támadásokra a bulvársajtó is rátesz pár lapáttal. Az egyik napilap a kaposvári Lüszi osztálytársait faggatta, akik a cikk szerint bajszos póninak csúfolják a lányt, és csak azért szavaznak rá, hogy minél később térjen vissza az iskolába.

A 13 éves kislány bekerült a lejobb négy közé. Fotó: TV2
A 13 éves kislány bekerült a lejobb négy közé.
Fotó: TV2

Hogyan lehet megóvni egy kislányt, aki alig tizenhárom évesen kerül a figyelem középpontjába? – tettük fel a kérdést Spitzer Gyöngyinek, ismertebb nevén Soma Mamagésának, aki a Megasztár első három szériáját végigzsűrizte. Anyaként azt mondja: csakis nagyon tudatosan, felkészülten engedne kiskorút a rivaldafénybe – és érdemes gyermekpszichológus tanácsát kikérni.

Valamit ki kellett találni

– Lüszi még kicsi ahhoz, hogy a szerelmi életéről, az előéletéről cikkezzenek. Valamit ki kellett találni – világított rá Edit, miért születhetett az említett megalázó cikk. Az édesanya felhívta Lüszi osztályfőnökét, és kiderült: az iskolában nem engedélyezték az újságíróknak, hogy feltegyék kérdéseiket, a kislány osztálya pedig az épületben tartózkodott. Így nem tudni, kik nyilatkozhattak a lapnak névtelenül, mert Lüszi osztálytársaihoz nem jutottak be.

– Ha egy ennyi idős kislányt hirtelen kibillentenek a megszokott életéből, komoly támogató erőre van szükség, hogy ne sérüljön – magyarázta. – Fel kell készíteni arra, hogy ne „szálljon el", hiszen beemelik egy mesevilágba, és előfordulhat, hogy ha már nincs rá szükség, ejtik. Később emiatt félhet minden változástól – vetette fel a dzsesszénekesnő, a Nők Lapja életszemléleti tanácsadója, aki gyönyörűnek, bár még kiforratlannak találja Lüszi hangját.

A Milóként ismert deszki Gyukin Milovan szintén a biztos hátteret említette kérdésünkre: hogyan úszta meg a sztárság buktatóit. 18 évesen, a társaság „kisöccseként" nyerte meg a Való Világ harmadik szériáját – és fiatal kora ellenére nagyon jól kezelte az ismertség velejáróit. Tóth Lüszi viszont még nála is jóval fiatalabb, és meg kell tapasztalnia a médiaérdeklődés sötét oldalát is – amivel Miloék csak a show végén szembesültek.

– A negatív kritikát, főleg, ha nem építő, az idősebbek is nehezen dolgozzák fel – utalt Milo a fent említett cikkre. – Remélem, az anyukája mellette áll, és segít neki – mondta, és kitartást kívánt Lüszinek.

Lüszi édesanyjával, Edittel. Fotó: TV2
Lüszi édesanyjával, Edittel.
Fotó: TV2

A legilletékesebbhez, Tóth Lüszi édesanyjához fordultunk, és kiderült: éppen azért költözött be lányával a Megasztár-házba, hogy Lüszi érezze, rá mindig számíthat. A zongoratanárnő Edit hozzátette: a kislány nem érzi magát tündérmesében, tudja, hogy a csillogás időszakos. – Lüszi tehetséges, de még sokat kell tanulnia. Kicsi korától fogva rajong a zenéért, hiszen a férjem is muzsikus, ám nem biztos, hogy a sztárság felé vezet az útja. Felesleges gyereksztárként emlegetni – véli Edit. Amikor véget ér a verseny, a kislány visszatér a mindennapi életébe: zeneművészeti szakközépiskolába készül, versenyszerűen lovagol, és az első félév tananyagából is le kell vizsgáznia.

És hogy hogyan próbálja megóvni kislányát a negatív sajtóvisszhangtól? – Esténként együtt bújunk ágyba, átölelem, és elmondom neki: nem lehet mindenkinek szimpatikus. De aki eddig szerette, az ezután is szeretni fogja, a rosszindulatú, névtelen megjegyzésekkel pedig nem kell törődnie – osztotta meg velünk Lüszi édesanyja.

A sztárság a felnőtteket is megviseli

Megfogadtuk Soma tanácsát, és Vekerdy Tamást, a neves gyermekpszichológust kérdeztük: mit tehet a sztárság egy hasonló korú gyerekkel? – A felnőtteket is megviseli: van, aki a folytonos jelenlétet nem bírja, van, aki pedig csak akkor él, amikor fellép, és fél, hogy egyszer vége lesz a csillogásnak. A kamaszok még érzékenyebbek – fejtette ki a szakember. Ha nem elég stabil a gyerek személyisége, és nincs mögötte kellő támogatás, később az alkoholhoz, a drogokhoz is vezethet az út.

Olvasóink írták

 • 9. nelly. 2008. december 08. 16:57
  „A Mega 1 jó volt. A Mega 2 érdekes. A Mega 3-at nem néztem, mert már kicsit elcsépelt volt. A Mega 4 egy nagyrakásszar.Már negyedjére futják ugyanazt a kört. Sok tehetséges énekes gyerek van, de azért ne akarjuk már mindet felfedezni. Nem a mennyiség hanem a minőség számít.
  Úgyis mindegyik lemezszerződést kap, felnyervog egy lemezt kiadja és ő már nagy sztár lesz. És van ilyen előadóból már vagy 50 legalább, akik között csak az a különbség hogy fiú-e vagy lány, de a zene az ugyanolyan.”
 • 8. zoltanz 2008. december 01. 11:34
  „A TV2 gyereksztárt akart. Ez az igyekezete akkor vetélt el, amikor Hient kirakta. Ezzel csak nyert az a kislány, ez meg, a későn született neveletlen kis jószág meg valóban azt hiszi, hogy tehetséges A lüszülümama meg még erősíti is benne ezt a tévhitet. Pár héten át minden alkalommal megbizonyosodhattunk arról, milyen értéktelen, milyen primitív módon öntelt. Az év női hangja.... hatévesnek megfelelő agyi képességekkel... szánalmas. Ez még az óvodai ki-mit-tud vetélkedőn sem jutna tovább, akkor sem, ha a csip-csip-csókát adná elő dedó-stílusban, mert közben összeszarná magát az erőlködéstől.”
 • 7. SomeBody 2008. november 28. 16:11
  „Rossz indulatú vagyok én is, bizonyosan, viszont irígy biztosan nem, én énekelni nem tudok, sőt, utálok. Szóval : figyeljétek meg Lüszit, ahogyan énekel. Beleremeg, a fenekét kinyomja, úgy erőlködik éneklés közben, mintha épp sza.ni készülne. Bocsi a rossz véleményért, de ha én egyszer így látom... :) Ez van!”
 • 6. maja1 2008. november 28. 07:32
  „Hogy mien szemtelen és dilis emberek vannak itt!!!!Miért kell piszkálni azt a kislányt. Gyönyörű a hangja, amit ha tovább képez, akkor még sokra viheti. Itt csak az irigykedés megy. Szégyentelenek.Sok sikert kivánok neki és kitartást.A rosszindulatú emberekkel meg nem kell foglalkozni.”
 • 5. Luckatosh 2008. november 28. 01:39
  „Akkora szorpamacsok vannak a karjan hogy nekem a honaljamon nincs olyan!”
 • 4. Gazficko 2008. november 27. 21:52
  „Katt ide: http://118899.myminicity.com”
 • 3. csonakos 2008. november 27. 20:49
  „SZÉGYEN! SZÉGYEN! SZÉGYEN! Egy kislány Magyarország legjobb(?) női(?) hangja 2008-ban a TV2 szerint. Ettől lejjebb van még?”
 • 2. persona 2008. november 27. 20:29
  „Ez a Soma sem egy észkombájn.. Mutasson már valaki egy 13 éves kiforrott hangú énekest! Még el sem kezdett mutálni szegényke. Na de majd ezután..:)”
 • 1. CsImre 2008. november 27. 20:15
  „"Lüszinek a bulvársajtó is nekiesett"

  Köztük a Délmagyarország. Gratulálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalék távhődíjemelés Szegeden

Szeged - Közel 10 százalékkal emelkedik a távhő és 7 százalékkal a szemétszállítás díja január elsejétől Szegeden. A többi tarifa a tavaly elfogadott mértékben növekszik. Tovább olvasom