Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Luxus a táppénz - féltjük a munkahelyünket

Szeged - A szakszervezeti vezető és a megyei OEP vezetője szerint a munkavállalók inkább dolgoznak, mintsem otthon heverjék ki betegségüket. Az ellátás összege drasztikusan csökkent. Ki engedheti meg magának, hogy táppénzre menjen?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint az elmúlt 6 évben Csongrád megyében 41 százalékkal csökkent a táppénzes esetek száma. Az országos adat 25,3 százalék.

Háziorvos és szakszervezeti vezető is egyetért: ma már mindenki félti az állását, ezért komoly betegségeknél is csak minimális időre maradnak otthon a munkavállalók. – Fele annyian kérnek táppénzt, mint hat évvel ezelőtt, a betegeim közül a többség csak végső esetben vállalja, hogy kiírjam – mesélt tapasztalatairól Welchner Anna szegedi háziorvos, aki még nem ismerte az OEP adatait. – Mindenki félti az állását, a munkáltatók a minimális létszám miatt nem szeretik a betegeket. Ott tartunk, hogy meg kell kérdeznem: megengedheti-e magának a beteg, hogy táppénzre menjen? – mondta Welchner Anna, aki elárulta: fertőző eseteknél kénytelen a munkától eltanácsolni a dolgozót.

A szegedi háziorvos tapasztalataira rímelnek a Csongrád Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének adatai. – Megyénkben a táppénzes napok száma 2005 és 2011 között 41 százalékkal csökkent, igaz, nem egyenletesen. Míg az elmúlt 2 évben 3-3 százalékos lemorzsolódást tapasztaltunk, addig 2008-ról 2009-re 13 százalékkal csökkent az ellátottak száma – mondta el lapunknak Hajnal Gabriella igazgató.

Orvoshoz megyünk, táppénzt azonban nem kérünk. Illusztráció: Schmidt Andrea
Orvoshoz megyünk, táppénzt azonban nem kérünk.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Nyártól kirúghatják

Megírtuk: július elsejével elveszítik munkaügyi védettségüket a keresőképtelen beteggé válók. Az új munka törvénykönyve értelmében a saját, illetve a gyermekük betegsége miatt táppénzen lévőknek, illetve a közeli hozzátartozójukat ápoló, fizetés nélküli szabadságon lévőknek távollétük ideje alatt is fel lehet mondani. A gyermeküket ápolókat csak akkor illeti meg a védettség, ha erre az időszakra fizetés nélküli szabadságot kérnek. 

A munkavállaló már akkor sem megy betegszabadságra, ha gyermeke van: 27 százalékkal csökkent a gyermekápolási táppénzes napok száma. Drasztikus, 80 százalékos zuhanással szinte eltűntek a vizsgált időszakban a passzív táppénzesek: azok a munkavállalók, akik állásuk elvesztését követően betegedtek meg. A csökkenés mögött az igazgató asszony a jogosultsági napokra vonatkozó, azt többször szűkítő jogszabályváltozásokat látja. A passzív táppénz – bizonyos speciális esetek kivételével – 2011. július 1-jétől megszűnt. Bezárult egy kiskapu is: a munkanélküliek nem mehetnek táppénzre. – 2009-ben az akkori minimálbér kétszeresének harmincad részében maximalizálták a napi ellátás összegét, miközben a táppénz a bér 70 százalékáról 60-ra csökkent; fekvőbeteg ellátásánál 60-ról 50-re – tudtuk meg.

– A munkavállalók féltik az állásukat, ez nagyon erős motiváció. Csökkent a táppénz összege is, ami a családok gazdálkodását is befolyásolja – mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a Kossuth Rádióban. A szakszervezeti vezető úgy gondolja, a beteg munkavállalók inkább szabadságra mennek, mintsem a betegállományt válasszák – vagyis nem azért kevesebb a táppénzes, mert javult volna a munkavállalók általános egészségi állapota. Borsik János szerint a gazdasági bizonytalanság olyan pszichoszomatikus tüneteket eredményez, amitől beteg lesz a munkavállaló – márpedig a munkáltatók nem szeretik a beteg dolgozókat.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Linka11 2012. augusztus 19. 12:41
  „A sikeres nép irtáshoz nem feltétlenül kellenek fegyverek ! És ha sikerül megoldódnak bajok,leszünk egy 4-5 milliós
  valóban kis nép .Munkája is lesz mindenkinek mert csak az erősek és a fiatalok maradnak meg és még az irányítással sem kell foglalkozni mert mindenki rabszolga lesz ! Gratulálok az igazán hazafias politikusainknak !! Éljen a szebb jövő !!!”
 • 26. tucat 2012. augusztus 17. 13:55
  „26. Franziee
  Én-e? Én el, ha lenne honnan... ;)”
 • 25. Franziee 2012. augusztus 17. 08:52
  „Az utolsó 2 munkahelyemen nyáron elmentem szabadságra, a 30 napból 5-re. Visszamentem, másnap kirúgtak... Legközelebb te elmennél szabadságra? :)”
 • 24. tucat 2012. augusztus 16. 22:35
  „23. bzoli-41
  A sámán.
  // Tudja: "ne ugassá´ mán!" ;) :D //”
 • 23. tucat 2012. augusztus 16. 22:14
  „21. C6H12O6
  Sajnos meg tudom erősíteni a keserű tapasztalatait, és azt is, hogy ez a mentalitás szerfelett jellemző a (...) puszták népére - a zárójel egyik (egyetlen) vezérünk által a köztudat(lanság)ba préselt, de sokakat sértő jelző helye, amúgy egy szomszédos, a természetföldrajzban - pl. a hegységképződés kapcsán - gyakorta a mienkkel együtt említett kontinens egykettedére utaló, minőségjelzői jelentésimpulzussal.
  Mindezt magam is tapasztaltam óriási csalódások közepette a saját bőrömön, de most egy olyan, egyszerű példát említenék, amely személy szerint, közvetlenül nem sebzett meg, legfeljebb - akkor még - megdöbbentett.
  Még a kilencvenes években történt, hogy egy új munkatársnőm férjével beszélgettem. Kiderült, hogy egy vidéki nagyváros közlekedési társasága alkalmazza őt buszsofőrként. Az alkalmazottak jelentős béremelés követelésével szorongatták a személyszállító céget, de az, mutogatva az üres bugyellárisát, elhárította a kérést, mondván: a követelés harmadát is csak hitelből tudná teljesíteni. De a sofőrök hajthatatlanok voltak, mígnem a cég ráállt az alkura: a banda felét az utcára teszi, a csökkenő utasforgalmat a maradék erő fokozott igénybevételével ellátja, amelynek viszont megemeli a bérét a kívánt összeggel. Kérdeztem a fickót, most mit szólnak erre. Azt felelte, elfogadták, s most szorgalmasan imádkozik mind, hogy a maradók, s ne a repülők közt szerepeljen a listán...
  Hát tényleg ilyen a fél-ázsiai puszták népe? :S
  Sajnos igen. Ezért ilyen viharvertek, megtépázottak a jurták. :(

  Ezért is megkaphatom még a kiváló hazaáruló, máglyaterápiás beutalóval kapcsolt érdemrendjét, pedig szerintem nem vagyok rá méltó. Én nem, azt hiszem. Nem én, azt hiszem. Milyen gazdag ez a nyelv az árnyalásban! És milyen mély jelentést hordoz olykor az árnyalás! Már akkor is, ha csak a (viszonylag) kötetlen szórend szabadságával éldegél némi furfanggal az ember fia-lánya, igaz? :)

  No, azért nehogy búsongó-savanykás erjedésnek adja a fejét! Maradjon csak inkább a mitokondriumok éltetője, melytől dobban a szív, serken az agy, mintsem a máj- és idegsejtek tömegpusztító fegyvere, a Zemberi elmét zaggyá züllesztő etanol! ;)

  Nyugodt éjszakát!”
 • 22. bzoli-41 2012. augusztus 16. 22:03
  „Inkább mindenki betegen jár be dolgozni nálunk is, egymást fertőzzük egész ősztől tavaszig... Mondjuk ha szövődménnyel meghal az illető, akkor ki a hibás?”
 • 21. csonakos 2012. augusztus 16. 19:37
  „20. zoltan48 2012.08.16. 18:01

  A képviselők nem kapnak fizetést így táppénz sem jár nekik! Tiszteletdíjat és egyéb más követhetetlen módon jutnak jövedelemhez!
  Itt olvashatsz róla!

  http://hvg.hu/itthon/20120416_kepviseloi_jovedelmek”
 • 20. C6H12O6 2012. augusztus 16. 19:32
  „Magyar ember nem áll ki az igazáért, mert félti a munkahelyét. Saját érdekében másokkal összefogni meg nem fog, mert ugye magyar... Csendben megdöglik jól megérdemelten. Én párszor kiálltam a dolgozók érdekében, de mikor hátranéztem, hogy akkor most mondja mindenki, hogy úgy van már nem volt ott senki.”
 • 19. zoltan48 2012. augusztus 16. 18:01
  „Tisztelt Szerkesztőség ! Olyan messzire elnyúlik az önök keze lenne szivesek egy olyan felmérést hogy a parlamenti képviselők hány napot voltak betegállományba? Ja és nem utolsó sorba akkor mennyi volt a fizetésük? Ha jól tudom ők akkor is ugyan annyit kapnak mint ha " Dolgoznak " mert mikor dolgozni kellene akkor sem dolgoznak.
  Kérem mérjék már fel és firtassuk már egy kicsit őket is mert nem jó hogy ők teljes fizetést kapnak mikor betegek és ki vannak irva, vagy 4 év alatt nem olyan beteg egyik képviselő se?”
 • 18. bocko71 2012. augusztus 16. 15:48
  „.....Orwell 1984.....ha nem vagy hasznos eleme a társadalomnak.....<moderálva> meg!!!!!!”
 • 17. Queenmargareth 2012. augusztus 16. 15:33
  „14. Horthyszobor 2012.08.16. 13:53 szerencsés vagy. Nekem sok ismerősöm halt meg 30 és 40 között, kettő közelinek agyéri infarktusa volt 28 illetve 38 éves korában...”
 • 16. papika56 2012. augusztus 16. 14:09
  „Köszönet orbánnak és bandájának az új MTK et.
  Ez előtt se sokan mentek táppénzre --csak ha már lógott a bele az embernek ! Csak ugye lábon kihordani 40 fokos lázzal pl. egy tüdőgyulladást ...stb. A szövödménybe akár bele is lehet halni ! DE KIT ÉRDEKEL !!!!
  Indokolás nélkül bármikor kirughatják a még dolgozót !
  Tegnap egy ismerősöm állás interjún volt :1 főt keresnek : és 157 jelentkező volt !!!!!!!!!”
 • 15. mfos 2012. augusztus 16. 14:06
  „a szimulálókat mondjuk meg kell fogni, ez ennek előnyös oldala lehet, a hátrányos az, hogy hosszútávon a szövődmények miatt valóban lehet, hogy többe fog kerülni a doktor kerülése, az államnak is, másrészt ha betegen bemegyek dolgozni, akkor könnyen lehet, hogy lebetegítek mindenki mást is, azon felül, hogy nekem ez kellemetlen, a kollégáknak is az és még több betegszabadság.

  Másrészt viszont milyen alternatív megoldás lehetne erre? Most hirtelen egy sem jut eszembe másik.”
 • 14. Horthyszobor 2012. augusztus 16. 13:53
  „Épp a cikk hatására elgondolkodtam, középiskolás koromban voltam utoljára beteg... Vagy 25 éve, azóta húzom az igát:) Remélem még egy 50-est letudok húzni jó egészségben, ép lélekkel. Bár hazánkban ez egyre nehezebb... Kitartást minden munkavállalónak. A kamuci táppénzcsalókkal pedig tényleg le kell számolni!”
 • 13. macs 2012. augusztus 16. 12:43
  „OK! sikerült a táppénzcsalókat megfékezni és ezzel rengeteg pénzt megspórolni. Hurrá!
  De, valaki felmérte, hogy a lábon kihordott betegségek a későbbiekben milyen hatással lesznek az egészségügyi kasszára?
  Hányszor fordul elő, hogy itt fáj, ott fáj, de bekapok egy pirulát, és majd elmúlik, a végén kiderül, hogy a beteg nagyon beteg, és nagyon drága, kórházi kezelések kellenek.
  Valaki gondolt már arra, hogy az így megspórolt pénzt évenkénti, kötelező szűrésekre fordítsák?”
 • 12. Moon 2012. augusztus 16. 10:27
  „Az új Mt. létrejöttének fő erénye munkáltatói oldalról mindenképpen a munkavállalói érdekek csorbítása volt.
  Ennek ellenkezőjét kommunikálni teljesen felesleges.
  Ami a táppénzt illeti, valóban luxus a táppénz intézménye.
  Sallangmentesen ez annyit jelent - vagy dolgozol vagy megdöglessz.
  Azért jó lenne a passzív táppénzt és a "normál" táppénz mint fogalmat külön kezelni!
  Józan ésszel (ez ugyebár hiányzik "álltalában" a törvényalkotóknál) mint munkáltatónak az lenne az érdekem, hogy egészséges alkalmazottakat tudjak foglalkoztatni. A megbetegedés kockázatát pedig egyéb eszközökkel csökkentsem.
  Sajnos a jelenlegi törvényi szabályozás inkább kiszolgáltatottá teszi a munkavállalót.
  Itt most csak a táppénzről beszélünk, de ez elmondható magáról az egész új Mt,-ről.
  Ez a legnagyobb baj!”
 • 11. Kraivan 2012. augusztus 16. 10:17
  „10:
  +1

  9:
  A feljenetés a törvénytelenséágről nem rossz. Nekem is van egy folyamtban lévő ügyem. Immáron 9 hónapja tart, és a könyvelőm szerint 2 évig még simán tartani fog.
  Az ügyvédem meg rámmordult, h van pofám "zaklatni" 4 havonta.
  2-3 év és szerencsével kaphatok 160ezret a bérgaranciától.
  Egész jól megtérülő stressz, mert a magyar jog olyan, h egy pontra vagy vesszőre felhívjáka figyelmet, és még én vagyok a szemét h nem fizettek ki.”
 • 10. UtólagKapitány 2012. augusztus 16. 09:35
  „Nincsenek munkahelyek, akinek meg van félti mert ha elveszíti évekig nem talál munkát!”
 • 9. istvang58 2012. augusztus 16. 09:17
  „8.Mike3
  Miért zsarolás az, ha a tudomásodra jutott törvénytelen dolgokat jelented???”
 • 8. Mike3 2012. augusztus 16. 08:55
  „7: rutinos versenyzőnek tűnsz. annyi csak a gond, hogy ez elmegy zsarolásnak is, de amúgy teljesen igazad van :)))”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alföldi: a színháznak az a dolga, hogy ˝belecsapjon a lecsóba˝

2005-ös Csárdáskirálynőjéről azt írták: megújította a Dóm téri operettjátszást - Alföldi a Mágnás Miskával tér vissza a szabadtérire. Tovább olvasom