Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Luxuscikk Szegeden a gyümölcs

Szeged - Az időjárási viszontagságok idén nagy károkat okoztak a gyümölcsösökben. Csongrád megyében az aszály „tizedelte" meg a termést. Mindenféle őszi gyümölcsöt megtalálunk a piacon és a boltokban is, csak győzzük kifizetni.
Szeptember végén már luxuscikknek számít az eper és az őszibarack. Az eper igen drága – kilója 2800 forint –, fóliás hazai termék, a barack pedig importáru, és egy kiló körülbelül 400-800 forintba kerül. Szilvát is már csak egyetlen kofánál láttunk. Megtudtuk, az áru még holnapig kitart, a kétládányi gyümölcs az utolsó szedés. Zsombói sárga- és görögdinnyét is már csak egy árusnál találtunk. Farkas Andrásné elmondta, kuriózum a gyümölcs, esetleg még a jövő héten kapható. Ez a helyzet a szegedi Mars téri piacon.

A termelők eltérően beszéltek a hazai őszi gyümölcskínálatról. Az egyik kofa azt állította, az időjárás viszontagságaitól függetlenül mindenből van választék. Az őstermelők többsége azonban panaszkodott: megkárosította a nyári szárazság, a fagy és a jégeső. Így sokkal drágább a vitamindús táplálék, mint tavaly.

Megyei károk

– A szőlő idei termésének igen nagy részét az aszály pusztította el. Akik a csöpögtetős, öntözéses módszert alkalmazták, közepes termésre számíthattak almából és körtéből. Akik nem ilyen módszerrel locsoltak, nagy kárt szenvedhettek, termésüknek akár a fele is elpusztulhatott – mondta Cserjés Lajos, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növénytermesztési főfelügyelője. A szakembertől azt is megtudtuk, ezen a vidéken inkább az aszály, mintsem a fagy okozott nagyobb károkat.

– Az alma-, barack- és körtetermésünk nyolcvan százaléka elpusztult, emiatt az idén drasztikusan emelkedett szinte minden gyümölcs ára – magyarázta Pocsainé Kovács Mária, aki elmondta, a szilva és a szőlő már leköszönőben van, de az alma igazi szezonja ezután következik.

Elmentünk néhány szegedi boltba is. – A zöldséget és a gyümölcsöt egy budapesti zárt elosztó központból szállítjuk, mely hazai termékeket forgalmaz. Az időjárás hatása erősen érezhető: a tavalyi árakhoz képest az alma, a szőlő, a körte is 20-30 százalékkal drágább – tudtuk meg Zádori Nórától. A plázában található CBA élelmiszerüzlet vezetője azt is elmondta, most a déligyümölcsök szezonja következik. A banán-, a narancs-, a citrom-, a grépfrút- és a mandarinkereslet a duplájára fog nőni.

Táblázatunkban egy élelmiszerlánc két különböző boltját vizsgáltuk. A plázában és a kisebb, Kossuth Lajos sugárúti CBA üzletben eltérő árakat tapasztaltunk, mivel a kisebb bolt beszállító cégei nem a fővárosból, hanem a dorozsmai nagybani piacról szállítják termékeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom