Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Luxushajókon járja a világot Rácz Máté

Szeged - Télen a Karib-tengeren, nyáron az Atlanti-óceánon úszó luxushajókon hegedül Rácz Máté, aki zongorista partnerével, Rákai Andrással a szegedi egyetem őszi kulturális fesztiválján csütörtökön 19 órától a rektori hivatal dísztermében ad koncertet.
– Azon szerencsés muzsikusok közé tartozom, akik diploma után rögtön el tudtak helyezkedni teljes állásban. Egy vonósnégyessel járom a világot, luxushajókon muzsikálunk. Mai felfogásban, egy picit humorosan, vígjátéki körítéssel próbáljuk megszerettetni az emberekkel a klasszikus zenét. Szinte mindig úton vagyunk, télen főként Dél-Amerikában, a Karib-tengeren és a Csendes-óceánon, nyáron a Mediterraneumban és az Atlanti-óceánon játszunk hétről hétre több ezer embernek. Nyáron alig tudtam kiszorítani pár hetet, hogy itthon Iván László megcsinálja a mandulaműtétemet – mondja Rácz Máté. A fiatal hegedűművész – Fekete Gizi és Rácz Tibor színművész fia – 2007-től a londoni Royal College of Music ösztöndíjas növendéke volt, majd a Royal Welsh College of Music and Drama hallgatójaként szerzett MA-diplomát.

Rácz Máté Kolumbiában. A hegedűművész a papagájokkal is jól kijön.
Rácz Máté Kolumbiában. A hegedűművész a papagájokkal is jól kijön.

 Hubay Carmen-fantáziáját is eljátssza

– Szerettem volna egy ritkán hallható Delius-szonátát is eljátszani, amelyet korábban Angliában már előadtam, de a jogokkal rendelkező Delius Társaság nem engedte meg. Helyette egy Schubert-szonatinát választottam. Szerepel a műsorunkon Cesar Franck komoly kihívásnak számító A-dúr hegedű szonátája is, amit tavaly a diplomakoncertemen játszottam. Zárásként Hubay Jenő Carmen-fantáziáját választottuk, amivel Angliában többször sikert arattam, a nyáron pedig egy angol kamarazenekarral Budapesten, a Millenáris Parkban és a Karmelita-udvarban játszottam. Szegedi zongorista partneremmel, Rákai Andrással már régóta dolgozunk együtt, mert ideális kamaramuzsikus, és zenei kérdésekben is egy húron pendülünk. Amikor itthon vagyok, sokat beszélgetünk, kísérletezgetünk, néha egy-egy Mozart- vagy Beethoven-szonátát is végigblattolunk. Múltkor egy érdekes Carl Philpp Emanuel Bach-szonátát talált az interneten, amit eljátszottunk otthon, majd kiderült, hogy annyira izgalmas, hogy érdemes barokk stílusban – az A-húrt fél hanggal lejjebb hangolva – és modern hangzással is előadni. Most úgy gondoltuk, érdemes már egy komolyabb koncerttel is a szegedi közönség elé lépnünk – mondja Máté, aki boldogan játszana egyszer a szegedi szimfonikusokkal is a filharmóniai bérleti sorozatában.
– A hajókázást is meg lehet persze unni, de nehéz abbahagyni, mert remek munka, és pénzügyileg is megéri. Csodálatos így világot látni. Életre szóló élmény volt az Új-Zélandból Szamoába tartó utunk, amikor a Fidzsi-szigeteken is kikötöttünk és Bora Borára is eljutottunk. Négyszer keltem át oda-vissza a Panama-csatornán. Hihetetlen élmény volt, a partról a majmok átugráltak a krokodilok között úszó hajónkra. Több félelmetes vihart is átéltem, egyszer az Atlanti-óceánon épp a Bermuda-háromszögben jártunk, amikor koncert közben borzasztóan dobálni kezdett a hajó, és hatalmas durranásokat hallottunk. Nem tudtuk, mi az. A koncert után láttam, hogy jön föl a víz a színpad mögül. A kapitány azzal nyugtatott bennünket, csőtörés történhetett. Csak amikor New Yorkban kikötöttünk, akkor derült ki, hogy a viharban elszabadult vasmacska a vízszint felett lyukat ütött a hajó oldalán, és a hatalmas hullámok miatt be-becsapott a víz – sorolja kalandjait Máté, aki az utazgatás mellett szólista karrierjét is próbálja elindítani.

A nyáron, amikor egy angol kamarazenekarral Hacsaturján hegedűversenyét játszotta telt ház előtt Pozsonyban, a végén állva tapsolt a közönség. Londonban angol kamarapartnerével szonátakoncerteket ad, zenekari próbajátékokra is jár Spanyolországba.

– Az egyik hajóúton megismerkedtem egy flamencotáncosként dolgozó spanyol lánnyal. Én is jártam már nála Madridban, ő is eljött Szegedre. Most azt tervezzük, hogy összeköltözünk a Kanári-szigeteken, ahol a filharmonikus zenekarban próbaidős muzsikusként kaptam lehetőséget.


Az egyik luxushajó, amelyen fellép a vonósnégyes.
Az egyik luxushajó, amelyen fellép a vonósnégyes.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedülálló képzés indult

Huszonhárom fővel indult el Szegeden a dentálhigiénikus képzés, mely az országban egyedülálló. Tovább olvasom