Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Luxushotel a semmi közepén

Ruzsa - A bécsi Birgit és Oliver Christen először egymásba szeretett, majd tíz évvel ezelőtt a homokhátsági tanyavilágba szerettek bele. A Mórahalom közelében lévő, luxussal felszerelt tanyabirtokukra a világ minden részéről érkeznek vendégek.
Mórahalom közelében kanyargós földút vezet az erdőn át a Homokhátsági Tanyabirtokra. A semmi közepén igazi ékszerdobozt alakított ki a régi tanyaépületekből a bécsi Oliver Christen.

A korábban építészmérnökként dolgozó, 48 éves vállalkozó 1995-ben járt először a Dél-Alföldön, vadászni jött. Annyira megtetszett neki a környék, hogy vett egy tanyát a Ruzsához tartozó területen.

– Akkor még Bécsben laktunk, körülbelül kéthavonta jöttünk – mesélte tökéletes magyarsággal a boutique hotel étkezőjében. 2005-ben úgy döntött, abbahagyja a munkát, búcsút int Ausztriának, és végleg Magyarországra költözik. Addigra már három tanyája volt.

Luxushotel a semmi közepén. Fotó: Kuklis István (galéria)

Valamit kezdeni kellene velük, gondolta, és megnyitotta az angolul Homoki Lodge-ra keresztelt tanyabirtokot és fogadót. 2006-tól teljes ellátással várják a vendégeket, akik nagy többsége egyelőre külföldi. – Angolok, svájciak, németek, dél-afrikaiak, ausztrálok érkeznek – sorolja a házaspár. – Nagy divat, hogy harmadik generációs magyarok látogatnak az óhazába – mesélik.

A Homoki Lodge egy régi paraszti épületegyüttes, kívül-belül felújítva, amelyet minden igényt kielégítő boutique hotellé alakítottak. A hivatalos megfogalmazás szerint a boutique hotelek kisméretű, egyedi stílusú, a vendégek igényeire kiemelt figyelmet fordító hotelek. A szórakoztatás is rendkívül fontos, ez kelt élő és divatos érzetet a vendégekben. Nyolc szobájuk van, egy lakosztály terasszal, valamint egy luxusrezidencia saját kerttel. A házak közti földutat mozgásérzékelős, napenergiával működő lámpák világítják meg. Egy átalakított Trabanttal járnak, de van két UAZ-uk is.

 A luxus ára
Egy négy éjszakás, háromnapos vaddisznóvadászat 2250 euró. Az ugyanilyen hosszú dámvadvadászat valamivel drágább, 3500 euró. Vadnyulat már darabonként 17 euróért lehet lőni. A luxusjurtában egy dupla ágyas hétvége 375 euró. Egy dzsipes kirándulás madármegfigyeléssel óránként 60 euróba kerül. Egy 50 perces testmasszázst pedig 60 euróért élvezhetnek a vendégek.

Az osztrák pár azt mondja, akkora az érdeklődés, hogy jelenleg bővítik a hotelt: a hét vezérre emlékezve hét jurtát építenek.

Az étteremben csak magyar borokat kínálnak, a vendégeket igyekeznek megismertetni nemcsak a hazai gasztronómiával, hanem a kultúrával is. Az étkezőben hetente egyszer Radics Bálint citerázik. A hagyományos, honfoglalás kori nyergeket az ópusztaszeri Cseppentő Attila nyeregkészítő készítette.

A 10 hektáros terület körül elterülő puszta ideális terület a lovaglásra. A birtokon 17 lovat tartanak, akár lovas íjászkodni is lehet.

Birgit és Oliver azt mondják, nem az üzlet miatt költöztek ide, egyszerűen beleszerettek a vidékbe. Két évvel ezelőtt itt házasodtak össze. Ma már ruzsainak és nem bécsinek mondják magukat. Oliver hamarosan magyar állampolgár lesz, már benyújtotta állampolgársági kérelmét. Két kislányuk 2008-ig itt élt velük, Mórahalomra jártak iskolába – aztán ők visszatértek Ausztriába.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a szakok megmaradásáért

Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár volt a vendége ma a Szegedi Tudományegyetemnek. Tovább olvasom