Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Luxussá válik az irodalom?

Szeged - A könyvesboltokban nincs különösebb ok az örömre, egyre kevesebb a vásárló, ám nem mindenki borúlátó.
Azt mondják, a válságot, a vele járó aggodalmat, a kollektív spórolást leginkább azok érzik meg, akik olyan termékeket állítanak elő, vagy olyan árut forgalmaznak, amely luxussá válik ínséges időkben. Például irodalmat.

- Sokat rontott a helyzeten, hogy az év elején semmi újdonság nem került a polcokra, de a forgalom úgy általában véve is visszaesett – válaszolja Veszelka Mária, az Alexandra hálózat egyik boltjának vezetője, mikor a keresletről puhatolózunk, majd hozzáteszi: pontos számokat nem akar mondani, de úgy saccolja, legalább 15–20 százalékos a visszaesés. Ennek egyértelműen a válság az oka, illetve az, hogy minden tévéből, rádióból sugárzik az emberekre a figyelmeztetés: takarékoskodj, szűkös idők járnak! Luxuscikk lett talán a könyv is – teszi hozzá Veszelka Mária.

Sikersztorik: vámpírmese, egy showman élete és bölcsességek. Fotó: Miskolczi Róbert
Sikersztorik: vámpírmese, egy showman élete és bölcsességek.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Fókusz Könyváruházban nem tudnak rossz hírrel szolgálni. – Nálunk semmi sem változott, sőt talán jobban megy a bolt, mint tavaly ilyenkor – ezzel fogad a boltvezető, Molnár Imréné. – Igaz, nálunk a tankönyvek sokat javítanak az összképen – teszi hozzá. A bolt eladási statisztikáit böngészve is kiderül. A legjobban fogyó könyvek rangsorában első tízben van a Gőgös Gúnár Gedeon, és a kidolgozott töritételek is. Éppen csak kicsit lemaradva az élbolytól az angol nyelvtan, a nyelvvizsgafeladatok és a Fel a NET-re, öregem című kiadvány szerepel. Internetes kalauz időseknek. - Korábban mindig azon aggódtunk, hogy a szórakoztató elektronika viszi el a vásárlókat. Most, hogy erre már nem jut annyi pénz, abban bízom, hogy sokan az olcsóbb szórakozás, azaz a könyv felé fordulnak – mondja Molnár Imréné.

Sztárkultusz a könyvespolcon is

A sztárvilág nem kíméli a könyveket sem, ebbe a szektorba is betört a „sztárláz". Sebestyén Balázs, Erdélyi Mónika, Friderikusz Sándor írásai bármelyik komoly író műveit képesek hónapokra letaszítani a dobogóról. Sokan keresik azt a könyvekben is, amit a tévében látnak. Egy-egy tévés szereplés után pedig észrevehetően megugrik a kereslet, bármilyen legyen is a szóban forgó könyv – vallják a könyvesboltok vezetői.

A Fókuszban tapasztalt derűlátás elillan, mire a Bálint Sándor Könyvesboltba érünk. – Nem tudok pontos számot mondani, tippelni sem akarok, de nem kicsi a különbség a korábbi forgalomhoz képest. Nem most kezdődött a visszaesés, de most elég hirtelen és látványosan fogyatkoztak meg a vásárlók. Panaszkodik a többi kereskedő is, érzik ők is a visszaesést, de az is igaz, hogy én nem emlékszem olyan évre, amelyben ne panaszkodtunk volna – mondja Bányász István, miközben az ínséges időkben is a legjobban fogyó könyveket halmozza elénk. Csupa fényes, színes kiadvány. Már a borítójuk is azt sugallja: ezek a menő olvasmányok.

A szegedi könyvesboltokban egy tinikönyv az abszolút listavezető: Twilight – alkonyat. A boltokban azt mondják: nem múlik el úgy nap, hogy ne vennének belőle akár többet is. A tengerentúlon már az új Harry Potternek kikiáltott kalandos, romantikus, fantasy elemekkel bélelt vámpírtörténet itthon is tarol.

Mihancsik Zsófia könyve a Friderikusz – Eddig karácsony óta tartja magát. A botrányhős showman életére nagyon sokan kíváncsiak. Bár az igazi csúcsszezonja karácsonykor volt, Fridi és élete még sokáig a polcokon lesz – jósolják a hozzáértők.

Rhonda Byrne A Titok című könyvének titkát talán maguk az olvasók tudják csak. 2007-ben jelent meg Magyarországon a legtöbbször az „ezoterikus", „életmód" vagy az „életvezetési tanácsok" kategóriába sorolt mű, és azóta mintha bérelt helye lenne a legjobbak között.

Bálint Sándor Könyvesbolt: Nem most kezdődött a visszaesés. Fotó: Miskolczi Róbert
Bálint Sándor Könyvesbolt: Nem most kezdődött a visszaesés.
Fotó: Miskolczi Róbert

Sok vevőt elriaszt a könyvek magas ára, bár a népszerű regények fedőlapján szereplő összegek még így is alacsonyabbak a Nyugat-Európában szokásosaknál. Egy népszerű kiadvány általában legalább 3–4 ezer forintba kerül, és ez már-már meggondolandó összeg sok vásárló számára – mondják a szakemberek. Ha a felsorolt 3 legnépnépszerűbb könyvet mind meg szeretnénk venni, az több mint 10 ezer forintunkba kerülne.

Alternatív toplista?

A Bálint Sándor könyvesboltban egy másik listát is kaptunk. Rajta könyvek, amelyek nincsenek agyonreklámozva, amelyek körül senki nem kavarja a port, mégis jól fogynak. Talán érdemes egy pillantást vetni az alternatív toplistára is:

Lena Einhorn: Mi történt a damaszkuszi úton

Regényszerűen izgalmas történelmi tárgyú esszé, „nyomozás" a valóságos názáreti Jézus után. Sokak kíváncsiságát felkeltette.

Mátyás Szabolcs: Illik tudnom, mert magyar vagyok

Évtizedes gyűjtőmunka eredménye a kötet, amely bemutatja a hungarikumokat, mindazokat, amelyekre méltán lehetünk büszkék Magyarországon.

Fekete István: Vadászok

A szerző népszerűsége töretlen. Különlegessége a kötetnek, hogy a vadászattal kapcsolatos történeteit gyűjtötte csokorba.

Tömörkény István: Mesék, amik teremnek

Sokan szeretik Tömörkény Istvánt, talán ezért örültek ennek a válogatásnak, ami füveskönyvként gereblyézte egybe gondolatait egy több mint 100 évvel ezelőtti múltból merítve.

Olvasóink írták

 • 7. 1pasi 2009. április 03. 09:51
  „A könyvtár és az antikvárium szerintem még mindenkinek belefér!?”
 • 6. hazám 2009. április 02. 21:30
  „Az igaz, hogy van könyvtár is, de egészen más, ha bármikor leveheted a polcról, mert hozzá nő az emberhez a könyv. És valóban drágák a könyvek. Pedig az íróknak nem jár fizetés, ki húzza le a hasznot vajon? Régen fizettek az írásokért, abból éltek -szűkösen- ma már az író fizet azért, hogy írása, szellemi munkája napvilágot lásson. Meg azután sok a szenny! Vagy más országhoz viszonyítsuk? Melyikhez, s ott mennyi a jövedelem?”
 • 5. rozator 2009. április 01. 19:23
  „Emberek! Erre találták ki a könyvtárat! Már aki igényli!”
 • 4. micsibucsi 2009. április 01. 19:20
  „Luxussá válik az irodalom? Nem mert már az!”
 • 3. AN 2009. április 01. 15:36
  „Tényleg nagyon drágák a könyvek. Egy átlagos fizetésből élő házaspár havi bevétele kb. 200 eFt. Ha ebből még kifizeti az un. lakhatási kötlségeket (rezsi, törlesztés, vagy bérleti díj), erre elmegy legalább 60 eFt. Enni se árt azért néha, meg ruházkodni is muszáj, meg közlekedni is. Ha még gyerek(ek) is van, akkor meg már régen nem a könyv vásárlás az első.
  Nálunk a könyv: ajándéktárgy.
  Van úgy, hogy egy-egy drágább könyvet úgy veszünk meg valamelyik családtagnak szülinapra, névnapra, stb, hogy összedobjuk az árát.
  Ez van.....”
 • 2. Lencsi80 2009. április 01. 13:55
  „Valóban nagyon drágák! Pedig milyen jó lenne néha egyet-egyet megvenni... sajnos már az antikváriumokban is egyre magasabbak az árak. Régen nem volt olyan hónap, hogy ne vettem volna néhány kötetet. Nem szeretem, amikor valaki a nálunk a Nyugat-európai árakkat hozza fel. Lehet, hogy hazánkon kívül még drágábbak, de nem is ennyit keresnek.”
 • 1. Madzsar 2009. április 01. 11:07
  „Paulo Coelho író, torrentező: a megosztás az emberi természet része
  2008.05.13. 15:08. írta: hírbehozó

  Igen, az Alkimista szerzője nyilatkozta ezt, és igen: a fájlcserélők kapcsán beszélt a megosztás fontosságáról. Szerinte az emberek számára a kezdetektől fogva fontos a megosztás, legyen szó élelemről vagy művészetről.

  A TorrentFreak beszélgetett az íróval annak kapcsán, hogy Coelho maga tette elérhetővé műveit a torrentszájtokon. Szerinte amúgy egyenesen jót tesz a könyveladásoknak, ha a művek online, ingyen is elérhetőek. Legalábbis ez a személyes tapasztalata (így, több mint 100 millió eladott példányon túl) a 60 éves szerzőnek, aki amúgy lelkes blogger, jelen van (rajongóival együtt) a Facebookon, MySpace-en, Last.fm-en, a Flickren és... még a Twitteren is.

  Oké, de miből fizeti a számlákat az író, aki minden művét ingyen megosztja? Coelho filozófiája egyszerű: "az író szándéka elsősorban az, hogy olvasott legyen. A pénz csak ezután jön."

  Szóval Coelho szavait ajánlanánk az ASVA és a többi "jogvédő" csoport figyelmébe:

  A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone.

  forrás: http://webisztan.blog.hu/2008/05/13/paulo_coelho_aki_nem_oszt_meg_az_onzo_keresu_es_maganyos”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszlexia: Péter keveri a betűket, mégis verseket ír

Szeged - Kiskorában keservesen megküzdött a betűk olvasásával és kiejtésével. Az enyhén diszlexiás szegedi fiú ma már verseket, novellákat, sőt drámákat is ír. Tovább olvasom