Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

M43-as: a bíróságig jutott az alvállalkozók pénze

Szeged - Bírósági letétbe helyezték az M43-as egyik szakaszának építésén részt vett alvállalkozók pénzét. Akkor juthatnak hozzá, ha a bíró az iratokból meg tudja állapítani, tényleg ők a jogosultak. Egyikük azonban olyan értesítést kapott, hogy a bíróság visszautalta a pénzét az államnak, mert nem jogosult a kezelésére – de 250 ezer forintot levont belőle.
707 millió forintot követel 18 hazai vállalkozás a Tisza M43 Konzorciumtól, amellyel az M43-as egyik, 9+700-18+400 jelű szakaszán dolgozott együtt. Zömmel 2011-es munkákról van szó, és azért késik a kifizetés, mert a konzorcium vezetője, az Ezentis Infraestructuras tönkrement. A másik tag, a Szeviép Zrt. felszámolása már korábban elkezdődött, ott is sok alvállalkozó maradt hoppon. Az Ezentis kárvallottjainak történetéről tavaly nyáron és idén júniusban írtunk. Az érintettek a felszámolótól, valamint a konzorcium másik, talpon maradt tagjától, a Hídépítő Zrt.-től, illetve az autópálya építtetőjétől, az államtól vártak segítséget.

Összefogtak, ügyvédet bíztak meg, és a nyilvánosság mellett a kormányhoz fordultak segítségért. Annak, hogy ők nem kapták meg a járandóságukat, nagyon látványos jele volt, hogy az autópálya mellett elültetett fák kiszáradtak, a körforgalom közepébe ültetett cserjékben pedig derékmagasságú gaz nőtt. A parkosítással megbízott győri Növénycentrum Kft. sem kapta meg ugyanis a 30 millió forintját, ezért nem gondozta tovább az elültetett növényeket.

Az alkotás kész, az alkotók azonban nem pihenhetnek. Több alvállalkozó máig fut a pénze után. Fotó: Schmidt Andrea
Az alkotás kész, az alkotók azonban nem pihenhetnek. Több alvállalkozó máig fut a pénze után. Fotó: Schmidt Andrea

Az autópályát az állam nevében építtető NIF Zrt. szerint az eljárások miatt nehezen született meg a kifizetést lehetővé tévő szerződésmódosítás. A NIF megígérte, mindent megtesz azért, hogy az alvállalkozók minél hamarabb megkapják a pénzüket. Loppert Dániel, a cég kommunikációs vezetője úgy fogalmazott, „a kifizetés jogszerűségét mindenekfölött szem előtt kell tartanunk a források hatékony felhasználása érdekében, hiszen a vállalkozói díj jelentős részének kifizetése a magyar költségvetés terhére fog történni".

A Hídépítő is úgy tájékoztatott, teljes körűen eleget akar tenni kötelezettségeinek. Orosz Károly, a Hídépítő mélyépítési igazgatója most azt írta, a fővállalkozói szerződést lezárták, a cég egy sokáig húzódó úthelyreállítást is befejezett, a garanciális javítások folynak, és „a konzorcium a szerződéses kötelezettségeit teljesítette".

Ez azonban nem azt jelenti, hogy az Ezentis alvállalkozói is megkapták volna, ami megilleti őket. Ugyanis – mint a NIF kérdésünkre múlt héten megírta – „az Ezentis által aláírt engedményezési szándéknyilatkozatok alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani a követelés jogosultját, így a részükre járó összegeket bírósági letétbehelyezéssel teljesítettük. A bírósági letétbehelyezési eljárások jelenleg is folyamatban vannak. Az alvállalkozók a bírósági letétből a jogosultságukat bizonyító jogerős bírósági ítéletet követően kaphatják meg a pénzüket. A NIF Zrt. bízik abban, hogy a bíróság a magyar alvállalkozók irányába kedvező döntést fog hozni".

A NIF tájékoztatása szerint bírósági letétbe helyezték a Növénycentrum Kft. pénzét is.

– Igen, hallottam, hogy az ügyet így intézték – mondta Kiss Árpád, a győri Növénycentrum Kft. ügyvezetője, és emelt hangon folytatta: – Aztán kaptam a bíróságtól egy végzést, hogy a pénzemet visszautalták a NIF-nek, mert megállapították, hogy nem jogosultak a kezelésére – de azért levontak belőle 250 ezer forint kezelési díjat! Szóval még nem is kaptam meg, jog szerint nem is az enyém, de már vonnak belőle. Ezt még tízszer megcsinálják, és nekem nem marad semmi. Nem tudom, mit várhatnék, ha egy jogállamban ezt teszi velünk a bíróság és az állam. Amikor elkezdtük ezt, valaki felvilágosított, hogy azért hívják vállalkozásnak azt, amit mi csinálunk, mert kockáztatunk. Ezzel együtt jár, hogy bukhatjuk a befektetett pénzüket, és ha ez nem tetszik, el lehet menni az autógyárba a szalag mellé, fix fizetésért. Ahol most dolgozunk, ott szerencsére rendesen fizetnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növénygyilkosok vagy gondos gazdák?

Golyó ütötte sebként tátong a Dugonics téri körforgalom közepéről kivágott gyönyörű, méltóságteljes arizonai ciprus helye. Tovább olvasom