Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

M43-as: jöhetnek az útépítők

Csongrád megye - A régészeken nem múlik az M43-as továbbépítése. Mostanáig 370 ezer négyzetmétert tártak föl az út nyomvonalán. Ezt a munkát nem érinti, hogy január elsejétől a múzeum átkerül a megyétől a kormányhivatal fennhatósága alá.
2012. június 15-éig összesen 387 ezer négyzetméternyi terület régészeti föltárását, az innen származó leletek feldolgozását vállalta a Móra Ferenc Múzeum. A késői kezdés után az intézmény csapata behozta a lemaradást, és mostanáig 370 ezer négyzetméteren hajtotta végre a munkát. Ez azt jelenti, hogy Makótól 25 kilométeren keresztül már tiszta a terep, tavasszal jöhetnek az útépítők – tudtuk meg Fogas Ottó múzeumigazgatótól. – Szokták azt mondani, hogy a régészek miatt nem haladnak az építkezésekkel, ezt most nem állíthatja senki – tette hozzá az intézményvezető. Többnyire kedvezett nekik az időjárás, és a szeptemberi fönnakadás után a munkadíjukat is időben vagy egy-két napos, elviselhető késésekkel kapták meg az államtól. Jövőre – amellett, hogy a június közepéig szerződött etapból hátralévő 17 ezer négyzetmétert föltárják – időben neki tudnak fogni az újabb falatnak is, ez várhatóan 300 ezer négyzetméter lesz.

A régészek eddig 370 ezer négyzetmétert tártak fel az út nyomvonalán.  Fotó: Szabó Imre
A régészek eddig 370 ezer négyzetmétert tártak fel az út nyomvonalán.
Fotó: Szabó Imre

Az ország egyik legnagyobb beruházásán dolgozó régészeket nem érinti közvetlenül, hogy január elsejétől a Móra Ferenc Múzeum gazdája már nem a megye, hanem a megyei kormányhivatal lesz. Szeptember 15-én hagyta jóvá a megyei közgyűlés, hogy a múzeum nonprofit kft.-t alakít. Ez végül idén már nem válhatott valóra, de mihelyt lezajlik az átadás-átvétel, az igazgató tárgyalni fog a tervről a kormányhivatallal.

– Egy kft. sokkal könnyebben, mozgékonyabban tudná szervezni ezeket a munkákat, és olyan feladatokra is vállalkozhatna, amelyek múzeumiak, de a megyei intézmény illetékességi területén kívül esnek – mondja Fogas Ottó.

Olvasóink írták

  • 1. qrumpli 2012. február 21. 10:40
    „Nem jobb lenne ha a régészek csinálnák az alapozást?
    Mindenki jól járna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyító gondoskodás: jó kezekben – az idősek otthonában is

Szeged - Külön világ a szépkorúaké: romló egészséggel haladnak az elmúlás felé. Ezt az őszidőt… Tovább olvasom