Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

M43-as: kisajátítás fél kiló kenyér áráért

Szeged - Először alig fél kiló kenyér árát kínálta az M43-as autópálya nyomvonalára eső földterület négyzetméteréért a kisajátítással megbízott ügyvédi iroda, amit nem sokkal később váratlanul az ötszörösére emelt. Az érintett ingatlanok tulajdonosai úgy vélik, ultimátumot kaptak, az ügyvédi iroda szerint félreértésről van szó.
– Januárban igazságügyi ingatlanforgalmi szakértői véleményre hivatkozva hatvanegy-néhány forintot kínáltak a tervezett M43-as autópálya-építés miatt kisajátítandó földem négyzetméteréért. Két és fél hónappal később a szakértői vélemények felülvizsgálatára hivatkozva ugyanazért már ötször annyit ajánlott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megbízásából eljáró budapesti Harsányi Ügyvédi Iroda. A levelek végén felhívták a „szíves" figyelmemet, hogy ha az ajánlatra 30 napon belül nem nyilatkozok vagy nem fogadom el, „úgy az ingatlan tulajdonjogának megszerzése végett a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően kisajátítási eljárást kezdeményezek" – mondta a Harsányi Gábor ügyvédtől január végén és április közepén kapott levelekre hivatkozva Miklós Ferenc. Az idős, nyugdíjas tápéi férfi megjegyezte, számára a levelek hangvétele ellentmondást nem tűrő, ultimátum. Azt mondta, megijedt, hogy a végén a földje sem marad meg, és még pénzt sem kap.

Lele Mihály és Miklós Ferenc a tápéi határban Fotó: Karnok Csaba
Lele Mihály és Miklós Ferenc a tápéi határban
Fotó: Karnok Csaba

Magyarázat a két ajánlatra

Csicsely Gábor, az M43-as autópálya projektvezetője a két ajánlat közötti különbséget azzal magyarázta, hogy a szakértő először a földhivatalok adatai alapján állapította meg az árakat. A szigorú kontrol miatt sem tehették meg, hogy azokat ne vegyék figyelembe. A projektvezető elmondta, a megbízásukból eljáró ügyvédi iroda, illetve ügyvéd, nem kap sikerdíjat, viszont abban érdekelt, hogy határidőre elvégezze a feladatát. A területszerzéssel kapcsolatos lakossági kérdések és észrevételek megválaszolása érdekében a NIF Zrt. május elsejétől megindította a területfejlesztési ügyfélszolgálatát. Bővebben erről a www.nif.hu honlapon lehet olvasni – mondta a társaság kommunikációs vezetője, Fazakas Orsolya.
A Szegedet, az M5-ös autópálya északi csomópontját a román határral összekötő M43-as nyomvonalán már hónapok óta tartanak a kisajátítások, illetve megegyezés esetén a kisajátítást helyettesítő adásvételi szerződések megkötése és aláírása. Az érintett földek tulajdonosai közül sokan keveslik a kártérítés nagyságát. Többen is összefogtak, és ügyvédhez fordultak, ők a bíróságtól várják, hogy reális árat kapjanak az építtető magyar államtól.

Azt senki nem vitatja, ők sem, hogy a lakott területeket elkerülő autópályára szükség van. A pályázatot már kiírták. Május végén dől el, hogy a 85 százalékban uniós forrásból épülő M43-as autópályának ki lesz a kivitelezője.

– Én aláírtam a felkínált megállapodást, mert azt hittem, ha nem teszem, akkor a végén semmit nem kapok, s még elvész a kisajátítandó földdarabunk is. Nem értem, hogy honnan vették az árakat. Másokkal együtt én is azt hiszem, hogy becsaphattak bennünket. Januárban még fél kiló kenyér áráért vették volna meg a földünk négyzetméterét, utána nekünk is ötször annyit kínáltak – csatlakozott Miklós Ferenc véleményéhez Lele Mihály.

A szintén tápéi Laczi Istvánnénak először 104 ezer 685, később már 527 ezer 839 forintot kínáltak a kisajátítandó földjéért. Nem érti, hogy hirtelen miért nőtt meg a földje értéke. Az idős asszonyt még nem hívták szerződést aláírni, egyelőre bizonytalan, hogyan dönt.

Másokhoz hasonlóan Laczi Istvánné is azt mondta, közölni kellett volna velük, hogy ha nem fogadják el a magasabb kártérítést sem, a kisajátítás megindítása nem azt jelenti, hogy egy fillért sem kapnak a földjükért.
Szakaszok. Az M43-as első, 6,7 kilométeres szakasza Tápé és Algyő mellett elhaladva az M5-öst és a Hódmezővásárhely felé vezető 47-es utat köti össze, a 8,7 kilométeres második a Tisza-híddal a 47-es úttól Marosleléig tart, a 19 kilométer hosszú harmadik Makót kerüli el északról.

Lehet több, lehet kevesebb

– Sajnálom, ha valaki ultimátumnak, fenyegetésnek vélte a levelünkben leírtakat, erről szó sincs. Az eljárás menetéről tájékoztattam az érintetteket. Eddig több ezer hasonló ügyben jártam el, ilyen értelmezéssel még nem találkoztam. Természetesen a kisajátított földért valamennyi arra jogosult kap kártalanítást, annak nagysága azonban eltérhet az általunk közöltektől, lehet kevesebb és több is. Pontos számot nem tudok mondani, de azoknak, akik elfogadták az első ajánlatot, s aláírták az adásvételi szerződést, nincs módjuk változtatni – nyilatkozta lapunknak Harsányi Gábor ügyvéd.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Kertész 2008. május 04. 18:01
  „Igazságügyi ingatlan szakértők állapították meg a földek értékét.
  A földem bevan kerítve és 7 éves termő gyümölcsfák vannak benne.
  A szakértő véleménye: Szedjem fel a kerítést mert "útba van nekik".
  Egy termő őszibarackfa kártérítése pedig 1300Ft.
  Faiskolai lerakatokban 1500Ft. a csemete ára.
  Ez szak értői vélemény??
  Ha nem tudják megépíteni az utat időre, bűnbakot kell keresni.
  Ki a legalkalmasabb erre? A földtulajdonosok! Ők akadályozzák meg
  a fejlődést.”
 • 33. legal 2008. május 04. 09:02
  „Csak akkor helytálló a "nyomoroncokra" fogni az M43-as építése halogatását, ha itt Kormányainkra gondolunk, őket helyettesítjük be ide.”
 • 32. legal 2008. május 04. 08:46
  „Amikor formálisan jogilag is része lettünk az eu-nak, addigra már szinte a teljes termelő és feldolgozó iparunk, szolgáltató (energia, víz- és csatorna, stb.) szektorunk külföldiek kezében volt. Nekünk már csak a termőföld és a gatyánk maradt.”
 • 31. legal 2008. május 04. 07:37
  „Kedves homer, a rendszerváltással mi a fenét csináltunk, ha nem a nyugati társadalmi és gazdasági értékrendhez való csatlakozást. A frissek már akkor felébredtek. Egyébként a termőföld az egyetlen még magyar tulajdonban maradt értéktöbbletet előállító vagyonunk, miért ne védenénk azt? Miért ne kellene védenünk azt a liberális elkótya-vetyéléstől? Dögöljön meg a paraszt is? Mi a fene folyik itt a csapból hozzászólások címén?”
 • 30. homer 2008. május 03. 22:02
  „Legal!
  Mikor is csatlakoztunk az eu-hoz?
  18 éve? Na ne röhögtess!
  Ha ilyen alap tényeket tévesen irsz le valóságként tálalva , akkor mi a helyzet a kissi bonyolultabb dolgokkal?”
 • 29. Kingkong 2008. május 03. 21:28
  „Emiatt a sok nyomoronc miatt nem halad sehova az autópálya!!!”
 • 28. egy olvasó 2008. május 03. 18:18
  „Kedves N.P és pofátlan! Láthatnátok,hogy veszik ki az ember alól már a földet is nem habzósszájúskodni,vagy tinektek ez az élvezet? Vagy mért nem fogtok bele ti is akkor a "harácsolásba" he? Kapálni már nem tetszene? PARASZTFÓBIÁSOK!! :P”
 • 27. N.P. 2008. május 03. 16:55
  „Legal!
  Ruccanjanak át a gazdák Ausztriába. Ja és ruccanjanak át Japánba, Tahitire, Párizsba, és látni fogják, hogy baromi drága a telek. De nem Makó külsőn. Na ezt hívják piacnak. És még egy: fizessék a földtulajdont ott trerehelő járulékokat.”
 • 26. rebellis 2008. május 03. 16:49
  „Azzal, hogy a gazdák elérték a rokonszenvező politikusokon keresztül, hogy a külföldiek földszerzését korlátozták, sikerült elérni, hogy a földjeik NEM FORGALOMKÉPESEK. Ezért nem fogadják el szívese a bankok fedezetnek, ezért tudják csak szűk körben értékesíteni azokat.
  Ami az idősökkel kapcsolatos esetekben engem igencsak zavar, mivel a jelenlegi földtulajdonosok tényleg általában idős emberek, ilyenkor HOL VANNAK A GYERMEKEIK, hogy tanácsaikkal segítsék őket??
  Az egész történet elején már "szövetkezniük" kellene a megfelelő ár elérésehez, de ehhez "ügyvéd" kelle, és ez a két szó sajátos felhangja elég, hogy inkább legyintsenek.
  Az meg igencsak furcsa, hogy az egyik fél jogászától várnánk el a másik fél jogorvoslati képviseleltét???
  A kisajítási ügyeket intéző ügyvéd a munkáját végzi, a másik fél felkészületlenségéről nem ő tehet. Mégegyszer kérdezem, hol vannak az idős tulajdonosok HOZZÁÉRTŐ GYEREKEI???
  A gyermekek dolga az időseket segíteni, nem pedig az államé, csak erről az elemi kötelességet szeretjük elfelejteni.”
 • 25. N.P. 2008. május 03. 16:35
  „Ki az aki ezt a sírást elhiszi ? Ezek az emberek az elmúlt 20 évben hol éltek ? Gondolom természetesen felvették az EU-s támogatásokat, és őstermelőként árulták a banánk a Mars téren.”
 • 24. legal 2008. május 03. 16:31
  „Tizennyolc éve csatlakoztunk az eu-hoz, ideje nekünk is alkalmazni, alulról közelíteni mondjuk az osztrák falvak minimális földáraihoz, s nem Pista, Józsi bácsik szinjén ragadni, mert hogy ez a "törvényes" helyi módi. A tűzhöz közel álló politikai, gazdasági elit él ezzel a lehetőséggel, hát éljenek vele a Szeged környékiek is. Tisztelt Délmagyarország Szerkesztőség! Kérem ruccanjanak át Ausztria Magyarországgal szomszédos kis falvaiba, szerezzenek információt arról, mi mennyit ér, milyen forgalmi árak vannak. Tárjanak elénk valamilyen összehasonlító árat. Meggyőződésem, hogy az ott tapasztalható érték fele is több annál, mint az a legmagasabb ár, mit a 43-as út kisajátítási eljárásban eddig elértek.”
 • 23. legal 2008. május 03. 15:46
  „Egyébként Harsányi ügyvéd úr lódít, hogy még nem találkozott a leveleik megfogalmazásával kapcsolatos hasonló véleménnyel. Nem részletezem, de már érintett voltam ilyen eljárásban magam is, s tudom mire megy ki ez a nyomatékos levél megfogalmazás. A tájékozatlan ember megijesztésére a minél előbbi megegyezéshez.”
 • 22. legal 2008. május 03. 15:37
  „Kedves Lovad, ezek a szerencsétlenek messze vannak attól a felső értékhatártól, amelyet a jelen helyzetben bírói úton rájuk kényszeríthetnek. Emiatt valóban érdemes volna összefogniuk és ügyvédet igénybe venniök. Mivel az út építése majdnem teljesen európai uniós forrásból történik, hát miért ne alkalmaznánk rá legalább az európai minimál kisajátítás árakat. Mit gondolnak barátaim, hová jutna az a különbözet, amely az elszámoláskor emiatt megmarad, ha addig is nem csusszana valakik zsebébe. Nem kell álszerénynek lenni. Fel kell zárkóznunk e téren is. Természetesen elfogadom Lovad véleményét a speciális kisajátítás létező szabályozásáról, de a jog azért is van, hogy éljünk vele.”
 • 21. spiler 2008. május 03. 14:32
  „KÁR,HOGY VALAMI SZOCI KÉPVISELŐNEK NINCS,OTT FŐLDJE,MEG KELL NÉZNI SZEKSZÁRD HATÁRÁT OTT A WEKLER FÉLE FŐLDEK/SZÖLÖK/ ÁRA HOGY ALAKULT...................ILLETVE,HOGY MINŐSITETTÉK ÁT...............”
 • 20. kisajátítás korrekten!!! 2008. május 03. 13:53
  „Arra gondoltam, hogy miért nem lehetett azonnal felajánlani egy elfogadható áratz? Ezért bűzlik az egész.
  Abból nem lehet kiindulni, hogy mindenki mindent tud, korrektnek kell lenni.
  Ezek az emberek láthatóan idősek, emlékeznek még az államosításra, azért ijedtek meg a: ha nem fogadja el, megíndítom a kisajátítást-tól!!”
 • 19. Vega 2008. május 03. 12:04
  „"Mondom: el kell menni egy ügyvédhez"
  gondolom ezt tették az ujszegedi gyimesi utcaban lakók, akik végül igen magas árat kaptak a "telekért" es hazukert, csak menjenek mar. a masik veglet meg most a cikkben szereplö földtulajdonosok, akik azt se tudjak, hogy most mivan. "Ilyen a magyar. Vagy sír, vagy üt-vág. Köztes, okos megoldást nem ismer." :)”
 • 18. mani 2008. május 03. 11:07
  „Amennyiért megvették,annyiért kellene visszaállamositani az ingatlanokat a KISZ fiúktól.Rosszul lennének,hogy az többet ér mint amit ajánlanánk.Gyermeink vagy unokáink jólérezhették volna magukat mint nyári táborokban,nem állna a Százszorszép Ház előtt a táborfizetési napon 600 ember sorban.Mindenki jóljárt volna.-volna-.De most tudom nem ez a fő téma nem térek el a tárgytól.”
 • 17. Lovad 2008. május 03. 10:46
  „És még egy link, ahol érthetően írnak róla:

  http://cegvezetes.cegnet.hu/2008/1/a-kisajatitas-uj-szabalyai”
 • 16. Lovad 2008. május 03. 10:45
  „legal 15., nagyon rosszul tudod. Kisajátítás most is van, a 2007. évi CXXIII. tv. szól róla, ami egy korábbi törvényt "váltott le". Bizarr is volna ha egy földgázvezeték, vagy erősáramú villamosvezeték építése évekre leállhatna ha egy tanya tulajdonos végtelen alkudozásba kezdene a kivitelezővel, és ezért falvak, városrészek maradnának energia, víz, stb. ellátás nélkül.

  Szigorú szabályai vannak a kisajátításnak, és végső soron a bíróság dönthet róla, de LÉTEZŐ jogintézmény. Mondom: el kell menni egy ügyvédhez vagy csak tájékozódna a könyvtárban, interneten.

  Itt egy hasznos link:

  http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/tulajdonvagyon/tulajd20050805/kisajatitas20080118.html/ugyleirasjogi”
 • 15. legal 2008. május 03. 09:25
  „Kedves 11. Lovad, a rendszerváltozással egyetemben megszünt az állami kényszerkisajátítás lehetősége a magántulajdont illetően. Például a 47-es út menti elhúzódó 3 évig tartó ügyet említem. Kizárólag a vevő és a megvenni szándékozott vagyon jogos tulajdonosa közötti megállapodás az elfogadott. Azt bíróság nem kényszerítheti ki a megállapodást. Egyébként senki sem szeretné, ha rajta kívül más beleszóló határozná meg az adás-vételi árat. Ezt nevezzük a kereslet-kínálat által meghatározott árképzésnek. A viszonyítási alap rendkívül széles.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németek fociznak Alsóvároson

Szeged - A szegedi, ingyenesen használható sportpályák kihasználtságát néztük meg a hosszú hétvégén:… Tovább olvasom