Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

M43: megint tüntetnek az alvállalkozók

Szeged - A tiltakozó demonstrációk folytatását tervezi több, az M43-asnál dolgozó alvállalkozó, akiket nem érint a 2. szakaszt kivitelező Tisza M43 Konzorciummal létrejött eddigi megállapodás.
Újra tüntetések lehetnek amiatt, hogy alvállalkozók nem jutnak hozzá a pénzükhöz az M43-as sztráda építése kapcsán. Egy kecskeméti székhelyű cég, az Ásatárs Kft. például az autópálya-beruházáshoz megnyitott 4 homokbányánál végzett régészeti munkákat. A 2. szakaszt építő Tisza M43 Konzorcium azonban velük még nem, csak a pályatesten dolgozó alvállalkozók egy részével tárgyalt az április vége óta csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. tartozásainak felvásárlásáról. A kft. vezetője, Gallina Zsolt azt mondta, kénytelenek lesznek útlezárásokat és más demonstrációkat tartani.

Kedvezőbb helyzetben vannak azok az alvállalkozók, akik összefogtak, és május elején tüntetésbe kezdtek. Velük egyezségre jutott a konzorcium, bár Temesvári Zoltán, az alvállalkozók ügyvédje azt mondta, még garanciát szeretnének kapni arról, hogy valóban teljesül az egyezség. Arról, hogy a követelések 14 százalékát június 20-áig megvásárolja a konzorciumot vezető Sedesa S. A., az ügyvéd megkapta a szerződést. A következő részt – a követelések 36 százalékát – 60 napon belül vennék meg. Újabb 40 százalékot a Szeviép csődegyezségétől várnak – mint megírtuk, június 10-én a hitelezők első tárgyalásán nem született megegyezés.

– Hogy mikor lesz a következő tárgyalás, nem tudjuk – nyilatkozta lapunknak Baranyi Sándor, a Szeviép Zrt. igazgatóságának elnöke. – Az azonban biztos, az ajánlatok között szerepelni fog, hogy a hitelezők tulajdoni részt kaphatnak a Szeviépből részvény formájában.
Az igazgatóság elnöke hétfőn ígért bővebb információkat.

Ez történt

A Szeviép Zrt., a Tisza M43 Konzorcium egyik tagja április végén csődvédelmet kért. Az eljárás során derült ki, hogy a konzorcium tagjai megsértették a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-vel kötött kivitelezési szerződést, és a szerződött alvállalkozók a munkák egy részét további alvállalkozókra bízták. A nem közvetlenül a konzorciummal szerződött alvállalkozók közül sokan a Szeviép Zrt. csődje miatt nem jutottak hozzá igazolt teljesítésük ellenértékéhez. Ők május 6-án demonstrálni kezdtek az épülő M43-as autópálya és a 47-es főút csomópontjánál, a 2. szakaszon, május 13-án pedig megbontották az út töltését a 10-es kilométerszelvénynél. A NIF Zrt. május 13-án kilátásba helyezte a szerződés felbontását a Tisza M43 Konzorciummal. Majd június 4-én az autópálya 1. ütemét építő M43 Szeged–Makó Konzorcium esetében is elkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését, hasonló problémák miatt. A 2. ütemnél dolgozó alvállalkozók és a Tisza M43 Konzorcium június 9-én állapodtak meg a követelések megvásárlásáról.

Olvasóink írták

 • 7. szilléri 2010. június 18. 17:10
  „7. hozzászólás szilléri 2010.06.17. 13:22

  Tartozás Szeviépnél 3,5 milliárd !
  Szeviép kölcsön : kamu Gyulai cégnek 560 millió, Marosdömper 83 millió ( családon belüli cégcsoport ), 200 milla román kamu aszfaltkeverő üzemnek plusz 120 milla kisebb kihelyezések.

  Ez alapból 1 milliárd! Az első egyeztetésen eddig jutottunk.
  Ez azt jelenti ha belelátnék a ,,zsugákba" legalább még egyet találnék.
  A fennmaradó 1,5 milliárdot keresse meg az APEH !!!!!

  Autópályát és fürdőt veszteségesen szoci háttérrel nem lehet építeni. Az ötösöm lenne ilyen biztos.”
 • 6. csakegyalampolgar 2010. június 18. 15:05
  „deszkás: Teljesen igazad van, amúgy "ezek nem Urak" és a jog mögé bújni sem lehet majd örökké!
  És igazad van abban is, hogy gyáva nyulak!!!, ezért írtam, hogy itt nem "tárgyalgatni" kell!!!!”
 • 5. deszkás 2010. június 18. 13:52
  „Ez a Megyeri hid balhéjára emlékeztet.A lényeg húzni az időt mutogatni csak FIZETNI NE KELLJEN! Ha esetleg valamelyik melós begőzöl esetleg vérfürdőt rendez akkor ezek az "URAK" mindjárt a jog mögé bújnak!Mert született gyáva nyulak akik csak akkor cselekednek ha kést a torkukra szegezed!”
 • 4. pandababa 2010. június 18. 13:36
  „" május 6-án demonstrálni kezdtek az épülő M43-as autópálya és a 47-es főút csomópontjánál, a 2. szakaszon, május 13-án pedig megbontották az út töltését a 10-es kilométerszelvénynél."
  NAGYON HELYES!
  ÉN IS SZÉT DÚRTAM VOLNA MINDENT! ROHADT,ALJAS SZEMÉT VÁLLALKOZÓK,ÉS ALVÁLLALKOZÓK!!
  FELVESZIK A MILLIÁRDOKAT,AZTÁN MEG B...NAK KIFIZETNI A DOLGOZÓKAT.A VÁLLALKOZÓKNAK KÉNE MEGÉLNI ABBÓL,AMIT MI EMBEREK NAGYON NEHEZEN,RENGETEG MUNKÁVAL ÖSSZEKAPIRGÁLUNK!! EZEK AZ ÜGYEK KEZDENEK PICIKÉT HASONLÍTANI A BKV,STB ÜGYHÖZ! OTT IS CSAK ÚGY VETTEK FEL VÉGKIELÉGÍTÉSEKET..AZ NEM BAJ,HOGY KÖZBEN VALAKINEK ÉHEZIK A GYEREKE,VAGY AZ EGÉSZ CSALÁD ÉHEZIK,ÉS AZ ÁRVÍZKÁROSULTAKNAK NINCS HOVA MENNIÜK.. ÉS AZ A BAJ,HOGY EL VANNAK SZÁLLVA MAGUKTÓL,ÉS AZT KÉPZELIK(!),HOGY MINDENT MEGTEHETNEK...A KERESKEDELEMRŐL MEG NE IS BESZÉLJEK..AMIÓTA MEGSZŰNT A KIS KÖNYV,MÉG TÖBB A FEKETE MUNKÁS MAGYARORSZÁGON,MINT ELŐTTE!JÓ LENNE MÁR EZEKEN VÉGRE VÁLTOZTATNI!!! JA ,ÉS HA VALAKIT MÉG ÉRDEKEL,NYÁRON A FELNŐTTEKNEK KÉPTELENSÉG MUNKÁT TALÁLNI,MERT MINDENHOL CSAK A DIÁKOK KELLENEK(OLCSÓ MUNKAERŐ),HOLOTT SZERINTEM A FELNŐTTEK SZORULNAK RÁ JOBBAN! TISZTELET A KIVÉTELEKNEK,DE A DIÁKOK,AMIT KERESNEK,PIÁLÁSRA,NARKÓRA,MEG BULIKRA EL SZÓRAKOZZÁK,A FELNŐTT MEG MÁR NEM GYŐZI A FELHALMOZÓDÓ ADÓSSÁGOT...ÉS MÉG NEVELJEN GYEREKET,AZT IS ÖLTÖZTESSE,ISKOLÁZTASSA.. KÉREM SZÉPEN,ITT KATASZTRÓFÁLIS HELYZET URALKODIK!!! :-( :-( :-(”
 • 3. csakegyalampolgar 2010. június 18. 12:56
  „"Az M43 autópálya II. szakaszának kivitelezője, a Tisza M-43 Konzorcium a kivitelezés határidejének meghosszabbítását kérte.

  A kivitelező konzorcium kérelmében a szélsőséges időjárásra való hivatkozással a szerződés véghatáridejének módosítását kéri. Az árvíz komoly fennakadásokat okoz a munkálatokban, a munkaterület még most is megközelíthetetlen.

  A kérelmet kivizsgáljuk. A véghatáridő módosításáról közlemény utján tájékoztatjuk a lakosságot.

  Fazakas Orsolya
  kommunikációs vezető
  06 20 922 2308

  Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt."

  Tiszta időhúzás!!!”
 • 2. spiler 2010. június 18. 09:29
  „lépviselő úrak,hölgyek az ÜGY MELLÉ KELL ÁLLNI....a parlament elé kell vinni,TENNI KELL VALAMIT , ezt igértétek....”
 • 1. csakegyalampolgar 2010. június 18. 07:41
  „"- Hogy mikor lesz a következő tárgyalás, nem tudjuk - nyilatkozta lapunknak Baranyi Sándor, a Szeviép Zrt. igazgatóságának elnöke. - Az azonban biztos, az ajánlatok között szerepelni fog, hogy a hitelezők tulajdoni részt kaphatnak a Szeviépből részvény formájában.
  Az igazgatóság elnöke hétfőn ígért bővebb információkat."
  A tulajdonrészek e-percben nagyon keveset érnek!!! Ettől nem lesz pénze az alvállakozóknak. ismét egy újabb trükk, újabb időhúzási lehetőség.....; a semmiről nincs mit tárgyalgatni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerre tetőzik a Tisza mindenütt

Tetőzik a Tisza mától egyszerre a teljes Csongrád megyei szakaszán, az apadás pedig nagyon lassú lesz. Különleges beavatkozásra eddig nem volt szükség. Tovább olvasom