Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

M43: nem fújja el a Déli Áramlat

Szeged - Az M43-ast idén el akarják kezdeni építeni, és mivel az engedélyek jogerősek, ezt a munkát nem hátráltathatja a Déli Áramlat nevű gázvezeték, sem tározójának tervezése. Erről a NIF Zrt. tájékoztatta lapunkat.
A megyei közgyűlés csütörtökön úgy döntött, hogy a nyugtalanító hírek miatt levelet ír a kormánynak. A beruházó szerint fölösleges az aggodalom.

Felterjesztést küld a Csongrád megyei önkormányzat a kormányhoz az M43-as védelmében. Erről, mint pénteki számunkban megírtuk, az előző napi ülésen döntöttek a képviselők. A megye arra hívja fel a figyelmet, hogy az itt élők régóta várják az M43-as utat, és nem lenne jó, ha most a Déli Áramlat nevű gázvezeték tervezése miatt megint csúszna ez a beruházás. A kezdeményező, a fideszes Halmai László lapunknak azt mondta, nem is a gázvezeték és az útvonal találkozása érdekes elsősorban.

Az M43-as errefelé halad majd át, és a hírek szerint ezen a környéken épül majd az óriástározó is. Fotó: Karnok Csaba

Halmai László szerint lényeges, hogy Algyő és Szeged között, az M43-as közelében lesz majd a hírek szerint az új gázvezetékhez tartozó óriástározó. Félő, amilyen gyorsan előtérbe került a magyar kormány politikájában a Déli Áramlat, most a fontossági sorrendben megelőzi az M43-ast. A képviselő hozzátette, informátorait nem adja ki, de ő sem laikus: autópálya-tervezéssel foglalkozó cégnél dolgozik.

A makói polgármester, Buzás Péter lapunk kérdésére azt mondta, Algyőnél az M43-as tervezésekor 176 különböző vastagságú gázvezeték, s egyéb közművek, kutak kiváltásáról sikerült egyeztetni, eredményesen, nem okozhat gondot a Déli Áramlat sem.

Szerettük volna kideríteni, mi történik, ha a két terv – egyelőre két méretes papírtigris – találkozik és egymásnak esik a mérnökök asztalán. A Déli Áramlat azonban – hiába néztük át az orosz-magyar kormányközi szerződés szövegét – még papíron is megfoghatatlan. Az egyik hír szerint „a rendszer alapvezetékből, kompresszorállomásokból, gázmérőállomásokból, diszpécserközpontokból, valamint egyéb, a gázvezeték működéséhez szükséges infrastruktúrából áll. Működésének biztosításához a Magyarországon lévő, legalább egymilliárd köbméter volumenű gáztározókat használják majd". A pénzügyminisztérium közlése szerint az előkészítésért a Mol és a Gazprom közös cége felel.


Megkerestük a Mol Zrt.-t, de azt a választ kaptuk, még csak most kezdték el a tervezést, és nagyjából sem merik megsaccolni, hol metszheti az M43-ast a Déli Áramlat. A megyében több mérnököt is megkérdeztünk.

Bodor Dezső, a mérnöki kamara megyei elnöke azt mondta, segíti mindkét beruházást, hogy a megye fölhívta a kormány figyelmét a „metszéspontra", ám technikailag nem okozhat gondot a találkozás. Mások arra hívták fel a figyelmet, ma már olyan precíziós fúrásokat végeznek meglévő sztrádák alatt is, hogy száz méter hosszan milliméteres pontossággal „bukkan elő" a fúró a túloldalon.

Az M43-asért felelős Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kérdésünkre azt közölte, hogy a törvény értelmében ez az útépítés már biztosan elsőbbséget élvez a gázvezetékkel szemben. A NIF kommunikációs vezetője, Béni Gyöngyi arról tájékoztatott, egyelőre ugyan nem ismerik a Déli Áramlat nyomvonalát, és értesítést sem kaptak arról, hogy ez a beruházás érintheti az M43-ast. Ám „mivel érvényes építési engedéllyel rendelkezünk, a meglévő közművek kiváltása is megtörtént, az autópálya nyomvonalának védőövezetében nem helyezhető el semmilyen létesítmény". Tehát a Déli Áramlat tervezőinek kell majd alkalmazkodniuk az úthoz.

A NIF a havonta legalább egyszer föltett, állandó kérdésünkre a következőt válaszolta: az M43-as kivitelezése „az építési tender befejezése után kezdődhet, reményeink szerint még ez évben".

Krasznodartól áramlik

A Déli Áramlat nevű gázvezeték a krasznodari területen található Beregovaja kompresszorállomástól épül, a Fekete-tengeren át a bulgáriai Várnáig, onnan szárazföldön kúszik tovább. Egyik ága Dél-Olaszország felé megy, a másik Közép-Európa irányába – ez halad át Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgarten felé. A vezeték évi 30 milliárd köbméter gázt szállít Oroszországból Európába, ebből a magyarországi ágon legalább évi 10 milliárd köbméter halad át. A teljes vezeték megépítése 10 milliárd dollár, a magyar szakasz 2 milliárd dollárba kerül. A Déli Áramlatot 2013-ban helyezik üzembe.

Olvasóink írták

 • 6. 43-as mellett élő 2008. március 06. 09:40
  „Tökmindegy mszp vagy fidesz.
  Rohadtul mindegy.
  Scheissegal.”
 • 5. 43-as út mellett élő 2008. március 05. 18:10
  „Akkor tereljétek a Fideszes politikusok házaihoz is, mert ha rajtuk mult volna, akkor az időpont 2015 lenne.”
 • 4. 43-as mellett élő 2008. március 05. 11:33
  „Gakara!

  Az útzárban benne vagyok - vagy ami még jó ötlet: itt vmelyik fórumon olvastam, h a kamionokat be kellene terelni a belvárosba vagy a politikusok házaihoz.

  Merthogy ők a felelősek a rendőrök tehetetlenségéért, senki más !!!!

  Amíg őket közvetlenül nem érinti, mindegy nekik hány ember hal meg az úton miattuk.
  Nagyon szégyellném magam a helyükben.

  Szóval: ÚTZÁR v. KAMIONTERELÉS !!!”
 • 3. Lala1 2008. március 05. 11:00
  „az volt az ígéret hogy idén tavaszra most már az hogy majd nyáron kezdik el építeni egy újjabb mese a kormánytól megy a halogatás miközben emebrek tucatjai halnak meg az főútnak nem nevezhető úton. rendőrők meg tehetetlenek”
 • 2. Gakara 2008. március 05. 10:57
  „Ebből hamarosan útzár lesz! Arra csak oda figyelnek már! Reggel fél órát álltam a Bertalan híd közepén, semmit nem láttam csak kamiont, közben a híd úgy reszketett mint vizes kutya -20 fokban. Embertelen érzés, azon gondolkodtam, melyik part lesz közelebb ha leszakad.”
 • 1. 43-as mellett élő 2008. március 05. 10:27
  „Ez jó hír.
  A baj, csak az, h az M43 kapcsán mindig csak az "akarják", "fogják", "reményeink szerint" , "állítólag" stb. ködösítő kifejezéseket olvashatjuk.
  Gyakorlatilag soha semmi konkrétumról nem hallhattunk eddig. Nincsenek befejezett tárgyalásokról, megkezdett munkálatokról, konkrét határidőkről szóló hírek.

  Ehelyett csak a nagy hallgatás van a jelenlegi 43--as útról. Meg füldugóval alvás az út mellett élőknek a 90-100-zal süvítő kamionok miatt.

  És ismét csak ide kanyarodik a téma: velük szemben tehetetlen rendőrök.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonos átverés: Gratulálunk, ön vesztett!

Szeged - Telefonos átverés: emelt díjas számot kell visszahívni a „nyerteseknek". Csapó Balázs… Tovább olvasom