Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

M5-ös feltárás: mégis történt valami?

Szeged - Négy évvel a munka befejezése után még mindig nem derült ki, történt-e szabálytalanság az M5-ös ásatásokon vagy sem. Most a nyomozók a jelenléti íveket vizsgálják, és mintha ezekben lenne valami.
A 2003-ban és 2004-ben lezajlott ásatásokat az M5-ös nyomvonalán régészeti szempontból jónak tartott a szakma, és ezt az ítéletet azóta sem kérdőjelezték meg. Ami az elszámolásokat és a papírmunkát illeti, nem ilyen egyszerű a helyzet. Lapunk is többször írt arról, hogy 2006 nyarán miért váltották le a Móra Ferenc Múzeum igazgatóját. Azért, mert a revizorok úgy találták, nem tudott elszámolni az ásatásra szánt 500 millió forinttal. A múzeum gazdája, a megyei önkormányzat büntető feljelentést tett a rendőrségen. A Csongrád megyei kapitányság elfogultság miatt nem foglalkozott az üggyel, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság pedig nem talált bűncselekményt. Ezt tavaly júniusban egy sajtótájékoztatón úgy kommentálta a leváltott intézményvezető, Vörös Gabriella, hogy a megyének most rehabilitálnia kellene őt. Ez nem történt meg.

Mivel az ásatáson alkalmazott emberekkel kapcsolatos egyes adatokat – amelyekre a munka szakmai vezetőinek sem volt rálátásuk – csak a vám- és pénzügyőrség vizsgálhatja a törvény szerint, a rendőrök átadták az ügy iratait a VPOP-nek. A vámosok pedig ezek után találtak valamit. Idén márciusban arról írtunk, hogy a VPOP feljelentése alapján a Szegedi Rendőrkapitányság nyomoz csalás bűntett gyanúja miatt, gyanúsítottak is vannak, de nem azok, akik korábban a sajtóhírekben szerepeltek.

Amikor a minap rákérdeztünk, hol tart a vizsgálat, kiderült, hogy az ügy most sem maradt sokáig a megyében. Május 22-én ismét a Bács-Kiskun megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya vette át, és információink szerint ugyanahhoz a nyomozóhoz került, aki már egyszer vizsgálta. Mihályné Bornemissza Eleonóra, a főkapitányság sajtószóvivője közölte, a folyamatban lévő ügyről annyit mondhat, hogy csalás bűntette miatt indult eljárás, gyanúsított pedig egyelőre nincs. A rendőrök a dolgozói jelenléti íveket vetik össze a valósággal, mert a gyanú szerint
nem annyi munka folyt, mint amennyiről a naplók szólnak.

Megkérdeztük az M5-ös ásatás koordinátorát, Szalontai Csabát, aki már nincs a múzeumban: elbocsátása kapcsán indított munkaügyi pere még nem zárult le. A régész elmondta, tanúként meghallgatták az ügyben őt is. Valóban a jelenléti ívek iránt érdeklődött a nyomozó, de konkrétan egy ásatást vizsgálnak, amelynek vezetői jelenleg is a múzeumban dolgoznak. Ugyanakkor úgy tudja, a vizsgálatból az is kiderült, hogy a jelenléti íveken olyan ember neve szerepel, aki húsz éve nem él Magyarországon.

A múzeumnak nincs információja arról, hol tart a nyomozás – ezt tudtuk meg az intézménytől. Az igazgató, Zombori István korábban azt mondta, minden segítséget megad a hatóságoknak.

A történtek után csak egy jogerős bírósági ítéletnek lehetne olyan súlya, amely lezárja az ügyet. Erre azonban még várni kell. Lehet, hogy éveket.

Olvasóink írták

 • 4. csiga-biga 2008. szeptember 18. 17:04
  „Miért vagytok oda,amikor régen a bérlistához a temetőben lévő fejfákról irták össze a listát.B ármilyen kisajátitásnál van vaj a fülük mögött.Birtokomban lévő saját kisajátitási papirok is megérnének egy bulvár újság cikket,de a Délmagyaros újságirónak megmutattam azt mondta 1 óra alatt kiakasztottam.Ennyi volt a véleménye az egészről.Mindenütt ez van,egyre jobban.Azt hiszik egyesek,hogy soha nem fog kiderülni,de sajnos ott is emberek vannak és látják a dolgokat,s másoknak elmondják.S terjed a hir szépen.”
 • 3. Gakara 2008. szeptember 18. 11:39
  „Azt várom, mikor kezdik bontani az M5-öst. Valakinek csak érdeke lesz egyszer....”
 • 2. realista 2008. szeptember 18. 11:16
  „"""metélt fallosz, Lendvai Botox Ildikó Boér Krisztina Ágost székrekedésem van, Árpádházi Szt. István ""
  Ilyeneket is lehetett találni...gondolom,nem személyesen,sk. pötyögtették be!!!!Nyilván nem is azok,akik egyetértenek a Chartával.....
  Ezt a Charta honlapjáról másoltam ki.Egyebekben meg nem jogosultak arra,hogy mint pl. az OVB,hogy ellenőrizzék az aláírás valődiságát.

  A többit meg rád bízom!”
 • 1. goromba de nagyon 2008. szeptember 18. 10:45
  „"a jelenléti íveken olyan ember neve szerepel, aki húsz éve nem él Magyarországon."

  A Magyar Charta aláírói között meg olyan író-költő-szerkesztőé, aki 5 éve nem él. (Sem Magyarországon, sem máshol, mert 5 éve meghalt.), Na és akkor mi van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korán jött a náthaszezon – sok a fiatal páciens Szegeden

Szeged - Harminc százalékkal ugrott meg a szegedi háziorvosi rendelők forgalma a korai náthaszezon… Tovább olvasom