Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

M. Toronykőy Márta: Ópusztaszer

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem közismert emberektől is. Városrészt, utcát, épületet, intézményt, kocsmát, parkot, akár járdaszigetet is megjelölhetnek, de meg kell indokolni a választást. Reméljük, érdekességeket – személyeket és helyeket – ajánlhatunk így olvasóink figyelmébe, és azt is, hogy amikor befejezzük, többet tudunk egymásról és a helyről, ahol élünk.
Fotó: Karnok Csaba
– Ópusztaszer a kedvenc helyem. Végtelenül nagyra értékelem annak a csapatnak a munkáját, akik a Nemzeti Történeti Emlékparkban azért dolgoznak, hogy a parkot országos és nemzetközi hírűvé tegyék. Munkájukkal nemzeti értéket teremtettek, minden odalátogató magyar szembesülhet múltjával, elgondolkodhat népünk történetéről. S teheti mindezt gyönyörű környezetben. Nagyon régi kapcsolat fűz az emlékparkhoz: általános iskolásként az első osztálykirándulások egyikén látogattunk Ópusztaszerre. Ez jó néhány évtizeddel ezelőtt történt, emlékszem, a hatalmas dombról nadrágféken csúszkáltunk lefelé...

Később a megyei önkormányzat munkatársaként hivatalból is foglalkoztam az emlékparkkal, ma pedig rendszeres hétvégi családi kirándulásaink színhelye. Ópusztaszeren egyszerre van jelen a kultúra, a sportolási lehetőség, ha kilátogatunk a parkba, focizunk, tollasozunk, piknikezünk, és persze az egész parkot, a skanzent újra és újra bejárjuk.
A kedvenc helyem az Árpád-emlékmű, ahol mindig megállunk, s beszélgetünk egy kicsit a történelemről. Hétéves fiunk, Miklós legutóbb a szélmalmot mászta meg az édesapjával, óriási élmény volt számára. Az egykori tanyasi iskoláról tudja: nagyszülei jó néhány évtizeddel ezelőtt hasonló épületben tanulták a betűvetést, olvasást. A skanzen szatócsboltjába mindig betérünk: mézeskalács szívet, krumplicukrot vásárolunk. Állítom: életem legfinomabb, kemencében sült túrós lepényét Ópusztaszeren ettem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírság a Sasnak

Több százezer forintra büntette első fokon az etikai bizottság a szegedi Sas patikát. Elsősorban a… Tovább olvasom