Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Ma döntenek az az emlékpark vezetőjének sorsáról

Ma Nagy László igazgató sorsáról is dönt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. taggyűlése. A megyei önkormányzat új vezetése tavaly év végén zördült össze a kiállítóhely vezetőjével.
Évek óta sok nézőt vonz a Márton-napi mulatság is a nemzeti parkba. Fotó: Gyenes Kálmán
Abban, hogy Nagy László igazgató és a megyei önkormányzat új, jobboldali vezetése között vita támadt, lapunknak is van némi szerepe. December elején az újság kérdésére Nagy László nyilatkozott arról, hogy az emlékpark nem tudja megvalósítani tervezett fejlesztéseit a tulajdonos megyei önkormányzat segítsége nélkül. Zakar Péter, a megyei közgyűlés új alelnöke ezután sajtótájékoztatót tartott, és azt mondta, „aki a bajban rikoltoz és lármáz, az rosszul védi magát". Bár utána úgy tűnt, a felek megbeszélték, ki mit értett félre, a mostani fejlemények arra utalnak, hogy a többségi tulajdonos a jövőt nem Nagy Lászlóval képzeli el.

Információink szerint ma délelőtt taggyűlést tart az ÓNTE Kht., és a napirendi pontok között szerepel az igazgatói poszton várható változás is. Megkerestük a 82 százalékos tulajdonrésszel bíró megyei önkormányzatot, és Péter Árpád sajtóreferens megerősítette, valóban taggyűlés lesz. De azt, hogy ezen milyen téma kerül szóba, és milyen döntés születik, nem lehet tudni. A gyűlés után viszont Zakar Péter alelnök válaszol a kérdésekre. Meghívót kapott a taggyűlésre a 3,7 százalékos tulajdonrésszel bíró szegedi önkormányzat is. Solymos László alpolgármester lapunk kérdésére azt mondta, nem értenek egyet Nagy László leváltásával.

– A megyei önkormányzat új, jobboldali vezetése ősz óta már több megbecsült szakembert is eltávolított. Most a jelek szerint az ÓNTE Kht. igazgatóját készítik ki, aki több mint tíz éve vezeti ezt az intézményt, és 2005-ben az ő munkájának köszönhetően is az év múzeumává választották az emlékparkot – mondta a szegedi alpolgármester.
Megkérdeztük Nagy Lászlót is, ő azonban azt mondta, nem akar nyilatkozni.


Legalább két szavazat kell

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht.-t 1995-ben 48 millió 310 ezer forintos jegyzett tőkével hozták létre. Bár azóta kicsit változtak az arányok, ebből a pénzből akkor 38 millió 400 ezer forint a megyei önkormányzaté volt. Tulajdonos lett a Feszty Körkép Alapítvány 4 millió forinttal, Szeged önkormányzata 1 millió 650 ezer forinttal, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 500 ezerrel, az Inter Európa Bank 830 ezerrel, Ópusztaszer önkormányzata 330 ezerrel, a Magyarok Világszövetsége 2 millió 100 ezerrel, a Magyar Állam – melyet a Művelődési és Oktatási Minisztérium képvisel – 500 ezerrel. Úgy értesültünk, a döntéshez egyrészt a tulajdon háromnegyedének szavazata kell – másrészt viszont legalább két voksoló. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogások sora a tilosban

Autósokat kérdeztünk meg a szegedi Szent István téren, miért hajtanak be a tiltó táblák ellenére. A… Tovább olvasom