Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Ma egyre többen csupán élettársak

Magyarországon csökken a házasságban élők száma. A fiatalokat a szülők rossz házassága, az idősebbeket a sikertelen, gyakran válással végződött kapcsolat tartja vissza attól, hogy az anyakönyvvezető elé álljanak.
Sok élettárs hiába álmodik a mennyasszonyi ruháról. Fotó: MTI
A 29 éves, diplomás Róbert úgy látja: ha valaki nem akar nősülni, akkor az okot elsősorban a szülők rossz házasságában, esetleg válásában kell keresni. – Szerintem sokan azért nem mernek belevágni a házasságba, mert egzisztenciális bizonytalanságban élnek – mondta. – Amíg nincs lakás, biztos állás, nincs mire összeházasodni. És nincs is miből, mert ha már esküvő, akkor legyen maradandó emlék, nagy lagzi, ne csak négyen árválkodjanak az anyakönyvvezetőnél.

Az idősebbeket a tapasztalat teszi óvatosabbá: ha túl vannak egy rossz házasságon, már nem sietnek az oltár elé. – Aki megégette magát, óvatos duhaj – fogalmazott egy szegedi, kétgyermekes tanárnő. Az öt éve elvált Erika nem gondol újabb házasságra. Életét egyedül tervezi, bár szeretne állandó partnert maga mellé. – Egy váláson túl az ember már nem férjnek valót keres. Nem kell még egy apa a gyerekeknek. Egyszerűen csak olyan társra van szüksége, akivel elmehet vacsorázni, elutazhat egy hosszú hétvégére. Ehhez pedig még élettársi viszonyra sincs szükség.

Anyagiak

A polgári törvénykönyv szerint élettársi viszonynak az számít, ha a felek együtt, közös háztartásban élnek, köztük érzelmi és gazdasági közösség áll fenn, és mások előtt összetartozásukat minden vonatkozásban vállalják. Az élettársak esetében a vagyonmegosztás – szétköltözés, szakítás esetén – úgy érvényesül, hogy a közösen megszerzett ingóságok és ingatlanok közös tulajdonnak minősülnek, a felek tulajdoni hányada a szerzésben való közreműködéssel arányos.

Vannak olyan párok is, akik hosszú ideje együtt élnek, és – általában az egyik fél tartózkodása miatt – nem akarnak összeházasodni. Ez az állapot sokszor még akkor is fennmarad, ha közös gyermekük születik. Gábor és Edina hét éve él együtt. Gyermekük még nincs, de tervezik. Edina már többször felvetette a házasság gondolatát, ám párja mereven elzárkózik. Edina szerint valószínűleg a vagyon lehet a háttérben: a lány szegény családból származik, csak egy tévét vitt magával, amikor összeköltöztek. Gábornak tehetős szülei mindent biztosítottak, ráadásul a fiú jól keres. Edina a házassági szerződést is aláírná, hogy gyermekük házasságba szülessen, ám Gábor egyelőre hajthatatlan.

Évtizedek óta egyre kevesebben kötnek házasságot Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő az élettársi kapcsolatban élők száma. A fent megkérdezett szegediek révén különböző statisztikai rubrikák kelnek életre. Erika a felnőtt magyar lakosság azon 10 százalékába tartozik, akik 2001-ben váltak el. Gábor és Edina a felnőtt lakosságnak azt a 13 százalékát erősíti a dél-alföldi régióban, akik együtt élnek, de nem házasok. Az együttélést választók listáján a régió a második helyet foglalja el, csupán a közép-magyarországi régió előzi meg. A házasságok számát illetően a középmezőnybe tartozunk: az régió felnőtt népességének 69,9 százaléka szentesítette kapcsolatát anyakönyvvezető előtt.


Tendenciák

A KSH jelentése szerint 1970-ben a 15 évesnél idősebbek 69,9 százaléka élt házasságban, 1990-ben már csupán 58,1, tavaly pedig már csak 46,5 százalékuk. Ezt a tendenciát a válások növekedése kíséri, 1970-ben a 15 évesnél idősebbek 2,2 százaléka volt elvált, tavaly viszont már 10,6 százalékuk volt túl a válóperen. A 20–24 évesek között a legkevesebb a házas (11,1 százalék), a házasságban élők aránya – 66,8 százalék – a 35–39 évesek között a legmagasabb. Az élettársi kapcsolatot leginkább a 25–29 évesek választják (21,3 százalék), a legkevesebb együtt élő a 35–39 évesek között található (10,6 százalék).

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoltán Szegeden lett szerelmes

A Luxemburg grófjában hol táncos komikusként, hol pedig bonvivánként láthatja a szegedi közönség… Tovább olvasom